Nova vest
Fudbal 11

20.8.2024.

10:06

Stadion unutar Arktičkog kruga – ovde Zvezda juri Ligu šampiona FOTO/VIDEO

Fudbaleri Crvene zvezde u utorak u 21 sat gostuju ekipi Bodea na samom severu Norveške, gradu koji se nalazi unutar Arktičkog kruga.

Izvor: B92.Sport

Autor: Petar Tadić

Petar Tadić
Petar Tadić
Photo: Marius Simensen, BILDBYRĹN, Profimedia

Bode, aktuelni šampion Norveške, godinama unazad beleži veoma dobre rezultate u evropskim takmičenjima, a sada po prvi put u istoriji želi do Lige šampiona.

Na tom putu stoji Crvena zvezda, najtrofejniji srpski klub, a prva utakmica igra se u jednom od najsevernijih gradova Norveške, na stadionu Aspmira.

Veoma specifičan stadion, kapaciteta od nešto malo više od osam hiljada, otvoren je 1966. godine i od tada je dom fudbalera Bodea.

Po veličini ne spada među najveće stadiona u Norveškoj, ali to ne umanjuje njegov značaj, s obzirom na to da je Bode postao jedan od vodećih fudbalskih klubova u Norveškoj.

Stadion je pretrpeo nekoliko renovacija tokom godina, a najznačajnije su bile 2001. godine, kada su napravljene modernizacije u skladu sa standardima za odigravanje međunarodnih utakmica.

Stadion se nalazi na lokaciji koja je poznata po surovim vremenskim uslovima, posebno zimi. Zbog toga je instalirana veštačka trava, što omogućava igranje utakmica i u periodima kada bi prirodna trava bila neprikladna.

Profimedia

O uslovima igranja u ovom delu Evrope, pogotovo tokom zime, ne treba trošiti puno reči, pogotovo kada se zna da se klub nalazi unutar Arktičkog kruga.

Arktički krug je imaginarna linija koja se nalazi na približno 66,5 stepeni severne geografske širine. Ova linija označava granicu oblasti na Zemlji gde se, tokom zimskog solsticija, Sunce ne izlazi iznad horizonta (polarna noć), a tokom letnjeg solsticija ne zalazi (polarni dan).

Aspmira stadion je srce lokalne zajednice i centar fudbalskih dešavanja u Bodeu. Navijači istoimenog kluba, poznati kao "Den Gule Horde" (Žuta Horda), poznati su po strastvenoj podršci svom timu, i često stvaraju fantastičnu atmosferu na stadionu.

Po sjajnoj atmosferi poznati su i navijači Crvene zvezde kojih će u utorak biti oko 400 na stadionu Aspmira. Više nije dozvoljeno, s obzirom da je po UEFA propisima gostima dozvoljeno pet odsto od kapaciteta stadiona (osam hiljada).

Utakmica se igra u 21 sat, a vi ostanite uz B92.sport koji se nalazi u Norveškoj.

Podeli:

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu