Nova vest
Fudbal 22

19.8.2024.

17:54

Piksi na skeneru B92.sport – šta nam donosi "nova" Srbija?

Ima dosta promena u sastavu fudbalske reprezentacije Srbije pred početak Lige nacija.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Selektor Dragan Stojković Piksi odlučio je da za uvodne dve utakmice pozove čak 29 fudbalera.

"Orlove" najpre očekuje susret na "Marakani" 5. septembra protiv prvaka Evrope, Španije, a onda i tri dana kasnije gostovanje Danskoj u Kopnehagenu.

Piksi je za novi početak i operaciju zvanu "Mundijal 2026" odlučio da se zahvali na saradnji nekolicini igrača.

Kapiten Dušan Tadić je završio reprezentativnu karijeru, ali uz njega, od igrača sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj, nema još nekolicine.

Za Uroša Spajića, Nemanju Gudelja, Filipa Kostića i Filipa Mladenovića se najavljivalo, ali tu je još jedan trio.

Srđan Stevanović/Starsport

Da li trajno ili privremeno, Piksi se na saradnji zahvalio i Vanji Milinkoviću-Saviću, Srđanu Mijailoviću i Mijatu Gaćinoviću.

Takođe, selektor je rešio da u tim pozove debitante: Kristijana Belića, Milana Aleksića, Kostu Nedeljkovića, Mihaila Ivanovića i Jan-Karla Simića.

Tu su i momci, koji nisu igrali u Nemačkoj, ali imaju minute u dresu sa državnim grbom: Aleksandar Jovanović, Marko Ilić, Strahinja Eraković, Marko Grujić, Stefan Mitrović, Aleksa Terzić.

Ono što je bilo sigurno jeste da se u novoj kampanji, Ligi nacija i kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, neće naći doskorašnji kapiten nacionalnog tima, Dušan Tadić.

Tadić je tokom prvenstva imao malo poljuljan odnos sa selektoro Stojkovićem, koji je odlučio da ga ostavi na klupi u meču sa Engleskom.

Iskusni veznjak nije želeo da prećuti, pa je u razgovoru sa medijima otvorio dušu, a onda naišao na oprečne komentare javnosti.

"Mislim da sam najbolji igrač ovog tima bez lažne skromnosti. Naravno da mislim da sam trebao da počnem. Poštujem odluku selektora. Mogao bih mnogo više da uradim da sam igrao 90 minuta. Ako on želi da Dušan Tadić igra 30 minuta, ja ću da igram", rekao je Tadić.

Starsport

Nakon te izjave i utakmice više ništa nije bilo isto. Rekorder u broju nastupa (111) je potom igrao protiv Slovenije od starta, protiv Danske je ušao opet sa klupe i to mu je bio poslednji meč u dresu "orlova".

Filip Kostić je, takođe, jedan od iskusnijih igrača kojeg nećemo gledati više. Makar ne u narednim utakmicama.

Definitivno da 31-godišnji Kragujevčanin više nije igrač koji je bio do pre nekoliko sezona, a dosta su tu „kumovale“ i povrede.

Tokom drugog dela prošle sezone u Juventusu više nije igrao nego što jeste, a prema informacijama, neće ga biti u protokolu ni u ponedeljak uveče protiv Koma na otvaranju Serije A. Razlog – ligamenti.

Na EURO je započeo meč sa Engleskom, ali je pred kraj poluvremena doživeo tu povredu kolena zbog koje ga nije bilo u nastavku takmičenja.

Nemanja Gudelj je isto kuburio sa povredama tokom proleća, ali je bio dovoljno spreman da nastupi na EURO. Ali, nije se naigrao – po poluvreme protiv Engleske i Danske, te klupa u duelu sa Slovenijom.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Odmah nakon EURO pojedini mediji su preneli da je ovaj dvojac blizu odluke da se oprosti od reprezentacije, tako da ovaj spisak može samo da potvrdi te glasine.

Vanja Milinković-Savić, standardni golman Torina već godinama, ovoga puta nije dobio poziv selektora.

VMS je maltene u svakoj utakmici tokom prošlog izdanja Lige nacija i kvalifikacija za EURO dobijao prednost u odnosu na konkurente, ali je ove godine taj status izgubio.

Priliku na EURO konstantno je dobijao Predrag Rajković, a Milinković-Savić je 2024. sve mečeve selekcije maltene posmatrao sa kupe. Branio je samo protiv Austrije u prijateljskom meču.

Pojedini mediji su tokom kontinentalne smotre pisali i da se Vanja potukao sa navijačima u jednom restoranu. Kada se sve ovo "sabere", možda je i jasno zašto ga nema na spisku.

Piksi je na saradnji izgleda rešio da se zahvali i Filipu Mladenoviću, uprkos tome što sada ima samo jednog klasičnog levog beka, Aleksu Terzića.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Uroš Spajić je EURO presedeo na klupi, na početku sezone u Crvenoj zvezdi nije bio naročito ubedljiv i deluje da je i on završio sa reprezentacijom.

Srđan Mijailović je dobio poziv za Evropsko prvenstvo, ubačen je u vatru protiv Danske. U međuvremenu je otišao u UAE i u odnosu na njega prednost su dobili drugi igrači.

Slab doprinos na onoj utakmici sa Slovenijom izgleda da je koštao i Mijata Gaćinovića, koji je, doduše, u dresu Panatinaikosa manje-više standardan.

Pored gorespomenutog Rajkovića i čuvara mreže Čelsija, na spisku, kad je reč o golmanima, nalazi se i dvojac iz redova "večitih".

Aleksandar Jovanović, golman Partizana, je prošle sezone skrenuo pažnju svojim odbranama, dok je Marko Ilić iz Crvene zvezde na početku ove, u izostanku Omrija Glazera, pokazao svoje sposobnosti i tako po prvi put dobio poziv selektora.

Srdjan Stevanovic/Starsport

Od novih-starih lica tu su Strahinja Eraković iz Zenita, Marko Grujić, prvotimac Porta, odnosno Stefan Mitrović iz Verone, te Aleksa Terzić iz Salcburga.

Priliku da debituju možda će dobiti Kosta Nedeljković, novopečeni premijerligaški igrač, koji je proletos bio planiran čak i da na EURO bude prvi izbor na desnom beku.

Povreda se u tome isprečila, ali je Nedeljković strpljivo trenirao i dočekao šansu za debi u dresu Aston Vile protiv Vest Hema proteklog vikenda.

Prve minute će tražiti i Jan-Karlo Simić, štoper rođen u Nemačkoj, ponikao u Štutgartu, prosleđen Milanu, a od ove sezone Anderlehtu.

Šansu vrebaju i igrači iz domaće Superlige, mladi veznjak (18) kragujevačkog Radničkog, Milan Aleksić, te napadač Vojvodine (19), Mihailo Ivanović.

Profimedia/Sven Beyrich/SPP

Srbiju ove jeseni očekuje po prvi put nastup u A Ligi nacija, što je će poslužiti kao svojevrsna priprema za kvalifikacije za Mundijal 2026. godine.

"Orlovi" su pored Španije i Danske, u grupi još i sa starim poznanikom – Švajcarskom.

Očigledno je da selektor Piksi pokušava da "osveži" selekciju i pred nastup u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo vidi na koga može ozbiljno da računa.

Veliko je pitanje kakva je atmosfera u timu nakon svih dešavanja na Evropskom prvenstvu, na kojem je rezultat opet izostao.

Piksi je "preživeo" smenu posle kontinentalne smotre, ali "status quo" je ostao.

Bura se stišala, ali bi ona opet mogla da se podigne u slučaju slabijih rezultata u Ligi nacija, koliko god se na to takmičenje gledalo kao ne preterano bitno.

Ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije ističe mu 2026. godine i gotovo je izvesno da sam nema nameru da odstupi sa ove funkcije.

Vrhunac popularnosti imao je posle plasmana na SP u Kataru, turnira sa kojeg su se "orlovi" vratili prilično razočarani, baš kao što su bili i naši navijači, koji su možda imali i preterana očekivanja.

Uspeo je tim da uvede u elitnu diviziju A lige nacija, te da na mišiće selekciju odvede na EURO, gde je javnost imala manja očekivanja u odnosu na Mundijal, ali dovoljno velika da usledi razočaranje nakon ispadanja u grupnoj fazi.

Neka nova Srbija na teren "Marakane" istrčaće 5. septembra, rival će biti ni manje ni više nego prvak Evrope – Španija.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 22

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu