Nova vest
Fudbal 0

14.8.2024.

16:05

Klub za primer – zabrana za svoja 42 ultrasa

Belgijski Klub Briiž pravi je primer kluba koji čuva najviše civilizacijske vrednosti i ne dozvoljava ni svojim najvernijim navijačima da ih urušavaju.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Ovaj klub i njegovi navijači dospeli su u žižu interesovanja nedavno, posle gostovanja Satndardu iz Liježa, ne toliko zbog poraza (0:1), već zbog sukoba koji je nastao na relaciji klub - navijači.

Zahlađenu odnosa prethodio je skandalozan ispad navijača Briža koji su rasističkim povicima i nacističkim alutiranjem vređali pojedine igrače domaćeg tima zbog čega je protiv njih pokrenuta istraga.

Oni su identifikovani i klub im je zabranio ulazak na sve stadione na kojima će Briža igrati, ukupno 42 navijača su sankcionisana.

To je dovelo do besa drugih navijačkih grupa Briža, došlo je do pobune, najavljeni su i protesti protiv uprave, ali u klubu ne haju za te najave. Uradili su ono što im je savest nalagala.

"Odluka da izbacimo 42 navijača našeg kluba je bila jedina ispravna", kažu iz kluba.

Neke od najuticajnijih navijačkih grupa već su donele odluku da ne navijaju za fudbalere sve dok je na snazi odluka o kažnjavanju njihovih saboraca sa tribine.

Iz Briža je stigao odgovor da nije u pitanju progon svih navijača već samo onih koji su rasistički vređali druge ljude.

"Napominjemo da mi ne targetiramo nijednu određenu navijačk grupu, nikako, već je reč o toem da je policija identifikovala 42 "navijača" na osnovu fotografija. Klub će protiv njih pokrenuti krivični postupak na redovnom sudu", poručuju iz Briža.

"Ovaj stav jednoglasno deli velika većina naših pristalica. Velika je šteta što se neki drugi sada zalažu za ova 42 "navijača" putem onlajn kampanje mržnje protiv predstavnika kluba, ili pretnjom da će preduzeti određene akcije na stadionu. Bob Madou, novi izvršni direktor Kluba, već neko vreme je na meti. Zbog toga pozivamo sve navijače koji žele da podrže klub – a ne da koriste tribinu za bilo koju drugu ideologiju – da to učine sa svom strašću, kao i uvek. Svaka pozitivna inicijativa u tom cilju dobiće svu podršku", kažu iz kluba.

Iz Briža su takođe pomenuli da su sa određenim grupama već održali sastanak i poslata im je jasna poruka da na stadionu ne sme biti rasizma i ksenofobije i da takvi istupi nanose ogromnu štetu klubu.

 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu