Nova vest
Fudbal 2

14.8.2024.

9:30

U Madridu više čekaju Mbapea nego trofej – Lukman jedina nada "Boginje"

Fudbaleri Reala Madrida i Atalante od 21 čas će se na Nacionalnom stadionu u Varšavi boriti za prvi trofej u novoj sezoni, onaj Superkupa Evrope.

Dušan Đukanović
Profimedia

UEFA Superkup Evrope

Real Madrid – Atalanta
Stadion: Nacionalni stadion (Varšava)
Sudija: Sandro Šerer (Švajcarska)

Kao što je dobro poznato, u tom meču se sastaju najbolji iz dva najprestižnija UEFA takmičenja.

Fudbaleri Reala su prošle sezone osvojili Ligu šampiona, pošto su u finalu pobedili Borusiju Dortmund 2:0. Atalanta je slavila u Ligi Evrope, pošto je u finalu tog takmičenja bila bolja od Bajer Leverkuzena 3:0.

Čak pet puta u istoriji je "kraljevski klub" podizao trofej Superkup i to 2002, 2014, 2016, 2017. i 2022. godine. Po tom parametru su izjednačeni sa Milanom i Barselonom, ali su mogli i da budu daleko ispred njih s obzirom da su u čak tri navrata izgubili.

Atalanta će prvi put u istoriji igrati za taj trofej i pokušaće da se pridruži Čelsiju, Galatasaraju i Atletiko Madridu koji su pre njih uspevali da nadvladaju Real u ovim mečevima.

Da bi to uradili, moraju da prekinu niz Reala bez poraza koji traje još od januara kada su ih "jorgandžije" izbacile iz Kupa Kralja posle produžetaka. Tokom regularnih 90 minuta, Real nije poražen još od septembra.

Kada to znamo, jasno je da će biti potreban igrački performans jednak onom Ademole Lukmana iz finala Lige Evrope, kada je Nigerijac bio apsolutni heroj postigavši het-trik i prekinuvši seriju "apotekara" na 51 utakmici bez poraza.

Sofascore

Kuriozitet

Poslednjih 10 od 11 mečeva Superkupa Evrope je dobio osvajač Lige šampiona. Poslednji poraz u toj ulozi je doživeo upravo Real 2018. godine protiv Atletika.

Na teren će danas prvi put u dresu Real Madrida izaći Francuz Kilijan Mbape, koji se nedavno priključio tom klubu.

Mbape je bio na odmoru posle Evropskog prvenstva, dok su njegovi saigrači bili na turneji u SAD. Prvi trening sa ekipom je odradio prošlu u sredu.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama, Mbape je spreman da započne svoj novi život u najvećem klubu na svetu, koji će "nastaviti da pobeđuje", rekao je predsednik Real Madrida Florentino Peres.

Trener Madriđana Karlo Ančeloti je uveren da će Francuz biti spreman.

"Mbape je u dobro formi, kao i svi momci. Nismo imali mnogo vremena da treniramo, ali dobro izgledamo. Kilijan se dobro snašao. Svi sutra imaju šansu da zaigraju. Embape se dobro prilagodio, fokusiran je na treninge, motivisan i naporno radi. On stalno pokazuje svoj neverovatan kvalitet", rekao je Ančeloti koji jedva čeka da meč počne:

"Jedva čekamo da počne meč sa Atalantom. Igramo za prvi trofej u sezoni, koja je zahtevna. Želimo da jako počnemo sezonu, svesni smo izazova. Tim izgleda dobro iako nismo imali mnogo treninga, ali smo motivisani za meč."

Osim odavno odsutnog Davida Alabe, jedina briga koju italijanski stručnjak ima je Eduardo Kamavinga.

Neposredno pred meč, španska "Marka" je prenela da se još jedan Francuz u redovima Reala povredio na treningu, te da je najverovatnije stradalo koleno zbog čega ga neće biti na terenu večeras.

U susret obračunu pred gotovo 60.000 navijača, daleko više problema ima Ančelotijev sunarodnik sa druge strane.

EPA-EFE/Leszek Szymanski

Đanpjero Gasperini ne samo da je klubu doneo prvi evropski trofej u istoriji, nego je prekinuo sušni period od 61 godine, izborio još jedan plasman u evropsku elitu i odbio da preuzme Napoli.

Zauzvrat, dobio je nemir u svlačionici predvođen Teunom Kopmajnersom koji se svim silama trudi da pređe u Juventus. Zbog toga je Gasperini odlučio da na njega ne računa večeras.

Zbog povreda neće biti ni Đanluke Skamake, Đorđa Skalvinija, Nikole Zaniola, El Bilala Turea i Rafaela Toloija.

"Očigledno, želite da igrate ovakav meč na vrhuncu svojih mogućnosti, ali u prošlosti smo na velikim utakmicama često igrali bez ključnih igrača. Uvek sam od igrača tražio da daju sve od sebe i da ne brinu od saigračima koji nisu tu", rekao je tim povodom Gasperini, koji uprkos tome veruje u čuda:

"Na papiru imamo još manje šanse za pobedu nego protiv Bajera, ali smo zbog toga još motivisaniji. Ne dešava se uvek, ali u fudbalu ponekad možete da ‘prkosite‘ predviđanjima."

Rela i Atalanta su nedavno igrali u evropskim takmičenjima. Bilo je to u okviru grupne faze Lige šampiona u sezoni 2021/22, kada je Real slavio u oba navrata.

Potonji šampion je u gostima u Bergamu jedva slavio minimalnim rezultatom posle gola Ferlanda Mendija u 86. minutu, iako je gotovo čitav meč igrao sa fudbalerom više na terenu posle ranog crvenog kartona Frojlera. Kod kuće su bili ubedljiviji sa 3:1.

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu