Nova vest
Fudbal 1

13.3.2024.

14:46

EU odlučila: Superliga ne sme da se zove Superliga

Evropska unija je, nakon žalbe udruženja elitnih danskih klubova okupljenih pod imenom Superliga, potvrdila da su oni nosioci tog imena i niko drugi ga ne sme koristiti.

Izvor: B92.net

Autor: B92

B92
B92
EPA-EFE/Juanjo Martin

Odluka EU znači da će evropska fudbalska Superliga, koja još uvek nije počela i pitanje da li će ikad, morati da menja ime.

Takmičenje iza koje stoje madridski Real, Barselona i nekolicina najjačih klubova Evrope - od kojih su u međuvremenu neki odustali od ideje da se odvoje od UEFA - ako ikada bude pokrenuto moraće da nosi novo ime. 

Jer, Superliga je ime na koje ekskluzivno pravo polažu Danci, tako je barem presudila EU.

"Superliga je zaštitni znak u zajedničkom vlasništvu danskih klubova, tako da potencijalnoj budućoj evropskoj ligi ne može biti dozvoljeno da registruje brend Superliga kao zaštitni znak u EU. Agencija EU za zaštitu imena brendova je sada dala opunu saglasnost danskim klubovima“, saopštila je danska Superliga.

Podsetimo, projekat evropske Superlige je izazvao velike potrese u svetu fudbala kadaje ideja predočena i krenula u realizaciju.

Pod pokroviteljstvom kompanije A22 čiji je čelnik Bernd Rajhart, novo takmičenje koje je trebalo da okupi sve najveće evropske klubove nosi zvaničan naziv "Evropska Superliga".

Zbog velikog otpora UEFA, FIFA, navijača šitom Evrope, ali i pretnji kaznama klubovima koji budu deo novog projekta, Superliga nije zaživela.

Ipak, i dalje je "pretnja" po tradicionalni fudbalski poredak i takmičenja jer je od Suda za Sportsku arbitražu dobila spor protiv UEFA, koji joj daje slobodu da organizuje takmičenje mimo Evropske fudbalske federacije.

Ako takvo takmičenje ikada bdue pokrenuto mora biti registrovano pod drugačijim imenom.

"Veoma smo zadovoljni što se Evropska unija saglasila sa nama da bi brend "Super lige" u EU narušio vrednost koju su danski klubovi uložili u "3F Super ligu". Uvek smo bili protiv želje velikih klubova da naprave novu evropsku ligu" rekao je generalni direktor danske Super lige Klaus Tomsen, zadovoljan zbog "pobed" van terena“.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu