Nova vest
Fudbal 1

19.7.2024.

16:30

FIFA (ne)će suspendovati Izrael?

FIFA je odložila odluku o palestinskom zahtevu za suspenzijom Izraela iz međunarodnog fudbala do završetka Olimpijskih igara u Parizu.

Izvor: Beta

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/xAlexxNicodimx

FIFA je objavila kako su obe strane zatražile više vremena za podnošenje svojih stavova, prenela je HINA.

Palestinski fudbalski savez (PFA) u maju je zatražio od FIFA-e suspenziju Izraela zbog "genocida kojeg vrši u Gazi", a taj je zahtev podržala i Azijska fudbalska konfederacija (AFC).

"Nakon zahteva za produženje od obe strane, koje je Fifa odobrila, potrebno je više vremena kako bi se ovaj proces zaključio sa dužnom pažnjom i potpunošću," objavila je FIFA na društvenoj mreži X, dodavši kako će pravna procena biti poznata do 31. avgusta.

Olimpijske igre u Parizu održaće se od 26. jula do 11. avgusta, a Izrael se kvalifikovao za muški fudbalski turnir.

Pre nekoliko dana grupa advokata specijalizovanih za međunarodno pravo pozvala je FIFA-u da zabrani nastup Izraelu zbog kršenja nekoliko Fifa statuta koji se odnose na ljudska prava i humanitarne ciljeve.

"Nema dileme kako ponašanje Izraela u Palestini potkopava sve FIFA vrednosti", stoji u saopštenju pravnog tima.

Kritičari optužuju Izrael za genocid nad Palestincima, što Izrael negira tvrdeći kako su njegovi udari usmereni na militante i da imaju za cilj da spreče još jedan napad poput onog 7. oktobra kada su Hamasovi militanti ubili 1.200 ljudi i uzeli više od 250 taoca u napadu na južni Izrael.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Šokantno": Mobilni telefoni nas prisluškuju

Marketinški program američke kompanije za digitalni marketing, koju su navodno koristili Google, Meta i Amazon, protivzakonito prikuplja i analizira snimljene glasove s pametnih telefona, televizora i drugih uređaja potrošača.

Bug

14:15

6 h

Novo Sport Video Menu