Nova vest
Fudbal 39

17.7.2024.

8:50

"Igraju za Francusku, ali su iz Angole..." – skandalozno slavlje Argentinaca VIDEO

Novi rasistički skandal izbio je u svetu fudbala, i to opet od strane samih fudbalera.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/ALEJANDRO PAGNI

Čelsi pokrenuo istragu

Fernandesov klub Čelsi pokrenuo je istragu o spornom snimku. Sa Argentincem u londonskom klubu igraju sedmorica Francuza koji su crnci ili mešovite rase

U centru pažnje je Argentinac Enco Fernandes koji je pevao uvredljivu pesmu na račun fudbalera Francuske i Kilijana Mbapea.

"Igraju za Francusku, ali su iz Angole;
Majka mu je iz Nigerije;
Otac mu je Kamerunac;
Ali na pasošu piše: Francuz".


Glasi pesma koju peva Fernandes dok sa saigračima iz reprezentacije u autobusu slavi titulu Kopa Amerika.

To je izazvalo burnu reakciju pojedinih francuskih fudbalera, pre svega Fernandesovih saigrača iz engleskog Česlija.

Tako su ga Aksel Disasi, Malo Gusto i Vesli Fofana otpratili na Instagramu, a Fofana je u jednoj objavi napisao: "Fudbalu 2024: nezaustavljeni rasizam".

Argentinac se javno izvinio

Nakon reakcije javnosti, stiglo je izvinjenje Fernandesa za sramotno ponašanje.

"Iskreno se izvinjavam zbog videa na mom Instagramu, koji je nastao tokom proslave. Pesma uključuje jako uvredljiv jezik i nema opravdanja za moje reči. Uvek sam protiv diskriminacije, izvinjavam se jer me uhvatila euforija u proslavi. Taj video, taj trenutak, te reči nisu odraz mojih uverenja ni karaktera. Zaista mi je žao", napisao je Fernandes, koga je Čelsi platio 120 miliona evra.

Fudbalski savez Francuske se žali FIFA

Veliki rivali

Francuska je pobedila Argentinu u osmini finala SP 2018, koje je kasnije osvojila, a Argentinci su se revanširali u finalu Mundijala 2022.

Fudbalski savez Francuske najavio je da će kontaktirati FIFA i podneti žalbu zbog snimka koji se pojavio na društvenim mrežama, na kom argentinski fudbaleri skandiraju rasističke i diskriminatorne poruke upućene fudbalerima Francuske.

Predsednik saveza Filip Dijalo u saopštenju je osudio "neprihvatljive rasističke i diskriminatorne" poruke koje su upućene igračima francuskog tima.

"Suočen sa ozbiljnošću ovih šokantnih komentara, suprotnih vrednostima sporta i ljudskih prava, predsednik Fudbalskog saveza Francuske se odlučio da podnese pravnu žalbu za uvredljive primedbe rasističke i diskriminatorne prirode", dodaje se u saopštenju.

Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera na društvenoj mreži Iks skandiranje argentinskih fudbalera je nazvala - "patetičnim".

"Ponašanje je tim neprihvatljivije jer se ponavlja. FIFA: reakcija?", napisala je francuska ministarka.

Podeli:

Komentari 39

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Prodat je za 35.000 dolara

Heritage Auctions je prodao prototip Nintendo PlayStation kontrolera za 35.000 dolara, a u pitanju je jedan od najređih komada hardvera iz gejming istorije.

B92

11:00

2 h

Novo Sport Video Menu