Nova vest
Fudbal 4

15.7.2024.

13:00

Smireni učitelj zlatnih španskih dečaka

Bez mnogo pompe, smireno i kroz mala vrata, Luis de la Fuente poveo je Španiju ka evropskom tronu u Nemačkoj.

Dejana Popović
EPA-EFE/FILIP SINGER

Dok su se drugim reprezentacijama lepile etikete favorita, epiteti najjačih ikada, "crvena furija" na svoju misiju krenula je sa skromnim i uvek mirnim učiteljem fudbala, koji je u svom timu napravio sinergiju mladosti i iskustva.

Samo sa jednim cilj - da se posle sušnih godina ponovo vrate na trijumfalne staze i mesto koje im pripada.

Mnogi su fudbalere Španije ostavili po strani, pre svega što su morali da prođe kroz grupu smrti, kako bi ponovo mogli da sanjaju snove o evropskom zlatu.

Trebalo je u konkurenciji tada još uvek aktuelnog šampiona Italije, Hrvatske i Alabanije izboriti mesto u eliminacionoj fazi, ali od prvog meča videlo se da španski brod zna kuda plovi.

Špansku moć prvo su osetili Hrvati, koji su kao osvajači bronze sa Mundijala u Kataru, bili poniženi sa 3:0 u Berlinu, na istom mestu gde će mesec dana kasnije vratiti i podići šampionski pehar.

EPA-EFE/FILIP SINGER

Načeo ih je kapiten Alvaro Morata, nastavio Ruis, dokrajčio Dani Karvahal, a sve sa potpisom zlatnog dečaka Lamina Jamala.

Pala je posle Italija i na kraju Albanija, za savršenu grupnu fazu, koja je za nijansu bila bolja od samih kvalifikacija za EURO.

Mogla je Gruzija da bude kamen spoticanja u osmini finala, kao do tada najveće iznenađenje na EP, ali je De la Fuenteova četa baš tada rešila da stisne gas i pokaže šta ume.

Vezli su Španci po terenu, slali pasove kao lenjirom crtane i polako počeli sa rezervacijom karte za Berlin.

A na tom putu trebalo je preskočiti domaćina, takođe kategorisanog kao velikog favorita. Utišan je tada Štutgart posle produžetka (2:1), pa su na red došli Francuzi, ekipa koja do četvrftfinala nije postigla gol iz igre.

Upravo su protiv Španije prekinuli tu tradiciju, ali je španski vetar oduvao je Mpabea i družinu posle preokreta za finale.

Tačku na perfektan niz trebalo je staviti protiv Engleza, a u spektakularnom finalu došla je samo potvrda da je Španija na ovom takmičenju igrala najlepši fudbal.

Pali su Englezi usred Berlina, upisana je sedma recka koja je ovu generaciju Španije odvela u besmtrnost.

Pamtiće se dominacija sa kojom su fudbaleri Španije stigli do krova Evrope, a ostaće zapisano i da ih je na usponu ka vrhu vodio čovek koji je kao selektor osvojio EP U19, EP U21, Ligu nacija i EURO.

Prvi selektor kom je to pošlo za rukom. Strpljivo, bez preskakanja stepenika -  sistemski.

Sistem je reč koja se najviše čula kada se pričalo o reprezentaciji sa Pirinejskog poluostrva i De la Fuente jeste trener sistema.

EPA-EFE/FILIP SINGER

Odličan poznavalac španskog bazičnog fudbala, stručnjak koji je od 2015. do danas, trenirao mnoge od ovih igrača koje je vodio do titule u Ligi nacija prošle godine i sada do zlata na EP.

U njegovim šampionskim tima iz 2015. i 2019. godine bili su Simon i Merino, koji su sada sa iskusnim stručnjakom došli do triplete.

Pre devet godina sa Rodrijem je uzeo titulu na EP U19, Ruis i Dani Olmo bili su strelci u finalu EP U21 protiv Nemačke (2:1) 2019. godine, a Fabijan, danas ključni igrač u timu De la Fuentea, tada je bio MVP.

Pedri, Mikel Ojarsabal, Fabijan Ruis, Mikel Merino, Marko Asensio, Dani Olmo, Fabijan igrači su koje ukomponovao i u seniroski tim sa mladim nadama Jamalom i Vilijamsom. A sve uz budno oko iskusnih Rodrija, Karvahala i Morate...

"Mislim da smo konsolidovali veliku grupu ljudi. Sada neka fudbal govori i neka talentovani fudbaleri, na koje verujem da možemo da računamo, budu prave zvezde ove priče, zvezde na terenu", pričao je De la Fuente pred početak EURO.

I reči mudrog učitelja obistinile su se bar sedam puta tokom takmičenja u Nemačkoj.

EPA-EFE/FILIP SINGER

Fudbal je progovorio španskim jezikom i zadivio Evropu.

Titula u Berlinu sprala je gorak ukus posle dva bolna poraza u polufinalu EP 2020. od Italije i Maroka u osmini finala Mundijala 2022. godine u Kataru i čini se da je na pomolu nova era španske dominacije svetskim fudbalom.

Sa 62-godišnjim stručnjakom na klupi za manje od dve godine osvojeni su Liga nacija i EURO.

De la Fuente je kao selektor Španije izgubio samo jedan zvanični meč od 20 koliko je vodio, a u svim ostalim su zabeležene pobede.

I jednu tako vođenu i dominantnu ekipu imaćemo priliku da vidimo i u Beogradu, jer prvi naredni meč Španije koji će De la Fuente voditi biće baš protiv Srbije, 5. septembra na beogradskoj "Marakani".

Tada će Španci zvanično početi odbranu trofeja u Ligi nacija.

NIS

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu