Nova vest
Fudbal 1

14.7.2024.

23:00

Pobeda najboljeg fudbala – Španija je šampion Evrope!

Fudbalska reprezentacija Španije osvojila je Evropsko prvenstvo pobedom nad Engleskom u finalu u Berlinu rezultatom 2:1.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
AP Photo/Martin Meissner)

Strelac pobednosnog gola bio je rezervista, napadač Sosijedaa Mikel Ojarzabal, u 87. minutu. Bilo je drame brzo potom na drugoj strani, Englezi su opasno napadali, dva puta u istoj akciji slali loptu ka mreži, ali su Unaj Simon, odmah potom i Dani Olmo, skidali udarce sa gol-linije (Guej i Rajs).

Bio je to vrhunac velikog finala!

Tad je bilo jasno da će Španija izdržati - da je nesalomiva.

Englezi i drugi put ostaju "kratkih rukava" u finalu, kao i pre četiri godine kada su na penale izgubili od Italije.

EURO 2024, finale

Španija - Engleska 2:1
Vilijams 47, Ojarzabal 87 - Palmer 73
Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska)
Stadion: Olimpijski u Berlinu

Ovog puta naišli su na neverovatnu Španiju, na čudesnog Jamala, neverovatnog Vilijamsa, ekipu koja je igrala najbolje od samog starta turnira, sve do samog kraja.

I bez Pedrija koji se povredio u toku turnira, u finalu i bez Rodrija, koji nije mogao da nastavi posle prvog poluvremena, Španci nisu brinuli. Ova selekcija ima neke čudesne rezervne adute, nije ni važno ko će upasti u mašinu, "furija" je pokazala svima kako se igra fudbal.

Kako funkciniše sistem.

Sa svog puta Španci su sklanjali Hrvatsku, Italiju, Albaniju, Gruziju, Nemačku, u polufinalu Francusku u "finalu pre finala", i na kraju u još jednoj demonstraciji vrhunskog fudbala, potukli su i Engleze

Što se samog meča tiče, sve vredno pomena stalo je u drugih 45 minuta - tada je sve prštalo.

Lavinu uzbuđenja pokrenuo je Vilijams golom u 47. minutu, posle kojeg su se dešavanja pred oba gola ređala kao na traci.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Vilijams je imao još jedan opasan udarac, a golman Engleza Pikford u tim momentima sebi je prišio etiketu junaka, jer je dva puta branio zicere Jamala.

Ubrzo, stigla je kazna.

Sautgejtove rezerve Votkins i Palmer kao i protiv Holandije donele su promenu i konkretniju Englesku, Potonji je posle samo tri minuta u igri doneo poravnanje, sjajnim udarcem sa 20 metara, u dalji ugao Simonovog gola.

Ponadali su se Englezi da mogu do preokreta, i zaista je delovalo da mogu, ali očito da su potrošili sve resurse sreće koja ih je kao senka pratila do sada. U međuvremenu, Španci su pojačali, navalili na gol Pikforda i za takav pristup su nagrađeni nakon savršene akcije.

Kudravi Kukurelja je sa krila poslao savršen pas, poprečnu loptu iz udžbenika, pred gol Engleza, Ojarzabal je uklizao, postavio nogu, Pikford je krenuo "u prazno"...

Lopta je otišla tamo gde je čitava Španija želela i svi oni koji su navijali za najbolji fudbal.

Španija je najboji tim Evrope! 

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu