Nova vest
Fudbal 0

14.7.2024.

8:50

Kapiten između istorije i neizvesnosti

Fudbaleri Španije i Engleske od 21.00 igraju finale Evropskog prvenstva u Berlinu.

Izvor: AS

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Ove nedelje Alvaro Morata može da postane četvrti kapiten koji je osvojio titulu sa Španijom.

Do danas je ta čast pripala samo Feranu Oliveli (umro 2023), koji je u podigao trofej EP 1964, Ikeru Kasiljasu, koji je u ruke trofej najboljem u Evropi imao 2008. i 2012.  godine (uzeo i SP 2010) i Đordiju Albi, koji je stavio završnu tačku na jedanaest godina u reprezentaciji u Roterdamu.

Tamo je u junu 2023. osvojio Ligu nacija, prvu zvaničnu titulu  za deceniju u nacionalnom dresu.

Niko ne želi ovaj trofej više od Morate, koji je u meču protiv Hrvatske postigao prvi gol Španije na šampionatu.

Njegovo ponašanje kao kapitena je bilo za primer, a trebalo je samo poslušati sa kojom predanošću o njemu govore saigrači i njegov trener Luis de la Fuente.

"On je sportista ogromnog srca, koji je osvojio većinu veterana svojim integrativnim duhom i mlade ljude svojim savetima, ne samo fudbalskim, već i ličnim. I da je proživeo ceo pustinjski put. Evropski šampion do 19 godina 2011. i 2012. uz Karvahala; i mlađi od 21 godine zajedno sa Karvahalom ili samim Naćom u Izraelu 2013. godine, debitovao je u novembru 2014. pod komandom Visentea del Boskea. Zatim su došli Lopetegi, Luis Enrike, Robert Moreno, opet Luis Enrike i posle Svetskog prvenstva u Kataru, Luis de la Fuente. Niko nije sumnjao u njega jer je malo onih koji su predani kao on", piše španski AS.

NIS

Sa 36 golova u 79 utakmica sa crvenom furijom, Morata je četvrti najbolji strelac svih vremena u španskom fudbalu.

"Međutim, njegov rad je uvek bio doveden u pitanje, posebno u okviru tog đavolskog korova među kojim se krije frustracija društvenih mreža. I tu je Morata pokazao svoje slabosti. Tokom nekoliko intervjua na EURO, ostavio je u vazduhu mogućnost da završi karijeru u nacionalnom timu kada se završi ovo EP. Biće to vrlo lična odluka, bez sumnje, koja mora biti praćena odlukom njegovog kluba, jer je to takođe otvorilo vrata mogućem oproštaju od Atletiko iz Madrida", dodaje se u tekstu.

Bila bi pravda kada bi posle nekih trenutaka gorčine sa reprezentacijom, poput onog polufinala na Vembliju pre tri godine ili eliminacije Maroka u Kataru, fudbal nagradio Moratu slavom i krunom u Berlinu.

To bi mu takođe omogućilo da završi spektakularnu karijeru u kojoj bi, osim na Svetskom prvenstvu, osvojio sve na nacionalnom i klupskom nivou, gde je uzeo titule u Seriji A, Premijer i La Ligi.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu