Nova vest
Fudbal 52

13.7.2024.

9:23

Sistem je zakon – anonimus, manje plaćen od Piksija, stigao do finala

Plasman Španije u finale EURO pokazao je svima u svetu fudbala da je za rezultat i to konstantan, najvažniji – sistem.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Nisu Španci stigli do borbe za evropski tron zbog spektakularnih fudbalera, kojih imaju, ali ih mnogo više u svojim redovima, bar onih iskusnijih, imaju Francuzi, Portugalci, a ništa manje ni Belgijanci.

Međutim, nijedna od tih selekcija nije stigla do Berlina, a Španija jeste.

A najzaslužniji čovek za to je selektor Luis de la Fuente.

Budite iskreni, ko je od vas čuo za njega u trenutku kada je imenovan za selektora Španije.

loader

Verovatno niko jer praktično nije ni postojao na eltinoj fudbalskoj mapi Evrope.

Stoga kada je preuzeo "crvenu furiju" i u španskoj javnosti su mnogi bili sumnjičavi u vezi njegovog izbora.

Međutim, De la Fuente je postao primer kako pomenuti sistem, i to višegodišnji, donosi rezultat.

Naime, De la Fuente je godinama sarađivao sa mnogim aktuelnim španskim reprezentativcima, u mlađim selekcijama "furije".

Osvajao EURO po EURO i olimpijsko srebro

Sofascore

Ima manju platu od Piksija

Na spisku koji kruži po engleskim medijima, u fokusu je njihov selektor Garet Sautgejt kao najplaćeniji sa 5,8 miliona evra.

S druge strane, njegov rival u finalu De la Fuente nalazi daleko do vrha.

Selektor Španije, koja je po mnogima favorit u finalu, ima platu od 1,25 miliona evra.

Primera radi, veću platu ima selektor Srbije Dragan Stojković Piksi sa 1,4 miliona, pod čijim su vođstvom "orlovi" bili jedna od najslabijih selekcija na turniru u Nemačkoj.

Nisu španski klinci slučajno tako izvrsni u dresu reprezentacije, nisu se tek tako pojavili već su godinama "brušeni" za A selekciju.

De la Fuente je, nakon što je prvu deceniju ovog veka proveo kao trener niželigaša, B tima Atletik Bilbaaa i kratko Alavesa na početku druge decenije, 2013. postao selektor U19 selekcije Španije.

Na toj poziciji je proveo pet godina i sa njom osvojio Evropsko prvenstvo 2015.

Kada je većina tih igrača prešla u U21 reprezentaciju, tako je sa njim "avanzovao" i De la Fuente i opet osvojio Evropu 2019, minimalcem nad Nemcima u Udinama.

U junu 2021. je sa U21 selekcijom zamenio A tim u prijateljskom meču sa Litvanijom, jer je seniorska selekcija morala u izolaciju zbog pozitivnog kovid-19 testa Serhija Busketsa, i sa svojim "klincima" rasturio prvi tim Litvanije 4:0.

Četiri godine je vodio U21 Španiju, u međuvremenu i olimpijsku U23 selekciju na Igrama u Tokiju gde je osvojio srebro porazom od Brazila u finalu 2:1.

I kada je Luis Enrike podneo ostavku nakon poraza od Maroka na penale u osmini finala Mundijala 2022, za čelnike FS Španije nije bilo dileme.

NIS

Jedini cilj je bio rezultat, a De la Fuente je doneo rezultate sa momcima koji su u međuvremenu stasali za reprezentaciju i postali kostur tima pred EURO 2024.

Debitovao je pobedom nad Norveškom 3:0 u kvalifikacijama za EURO 2024, a potom doneo Španiji i prvi trofej Lige nacija, trijumfom nad Hrvatima na penale u Roterdamu.

Španci su nastavili da blistaju i na EP gde su grupnu fazu završili na prvom mestu grupe sa Italijom i Hrvatskom sa sve tri pobede i gol-rezlikom 5:0.

Standings provided by Sofascore

De la Fuente pred finale EP

"Biće to sjajna predstava"

Potom su "pregazili" Gruziju 4:1 u osmini finala, a zatim svima pokazali koliko su zaista moćni.

Prvo su odoleli najvećem mogućem pritisku i izbacili domaćina Nemačku sa 2:1, golom u 119. minutu, a potom i vicešampiona sveta Francusku, istim rezultatom posle preokreta.

Sada ih čeka meč generacije – finale EURO protiv tima koji nije blistao u Nemačkoj, ali koji je pokazao da je naučio da igra na rezultat i opravdao očekivanja kao prvog favorita pre početka prvenstva.

Španija će u nedelju igrati sa Engleskom na Olimpijskom stadionu u Berlinu od 21 čas.

Cup Tree provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 52

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu