Nova vest
Fudbal 0

12.7.2024.

8:00

Herr Smuđa u domu šampiona – Zvezda ovde ima posebno mesto VIDEO

Bajer Leverkuzen je aktuelni osvajač "duple krune" u Nemačkoj, a na poziv B92.sporta je srdačno odgovorio i pokazao šampionske manire.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
B92.sport/SS

Prvi deo Evropskog prvenstva proveo sam u Augzburgu i tada je jedna od ideja, između konferencija i treninga fudbalske reprezentacije Srbije, bila da posetim "WWE arenu" na kojoj igra tamošnji bundesligaš.

Došao sam do tog mesta i "udario u zid", pošto su me iz kluba obavestili da nije moguće ući na stadion. Čak ni na par minuta, kako bi se ovekovečilo mesto gde je, recimo, Partizan slavio trijumf 2015. godine, ali potom od istog rivala u Beogradu doživeo jedan od najtežih poraza u novijoj istoriji.

Kao razlog mi je saopšteno da je u toku prelazni rok i sportski direktor Augzburga ne želi da se iko mota po stadionu. Žele svoj mir pred novu sezonu i to treba poštovati.

Izvor: b92.sport

Po dolasku u Diseldorf, a pre selidbe u Berlin, želja mi je bila da, osim praćenja utakmica EURO, posetim i dom novog vladara nemačkog fudbala. Iskreno, posle odbijanja u Augzburgu, nisam gajio preveliku nadu da će u Leverkuzenu biti puno bolje.

Ali, sasvim suprotno, ispostavilo se da je Bajer sa oduševljenjem dočekao činjenicu da se neko iz Srbije interesuje za njihov klub i rešio da me ugosti na "Baj areni".

U tačno dogovoreno vreme na VIP ulazu dočekao nas je Lijam Šardt, jedan od petoro ljudi u klubu zaduženih za odnos sa medijima. Primera radi, u Srbiji kompletan taj posao radi samo jedna osoba, što dosta govori samo po sebi.

B92.sport/SS

Vrlo srdačan momak odvojio je gotovo sat vremena kako bi me sproveo kroz celokupno zdanje, približio kako Bajer funkcioniše, pomalo ispričao o istoriji gde smo se neizbežno dotakli Crvene zvezde.

Interesantno, Lijam nije bio upućen da je Crvena zvezda gostovala na "Baj areni", pa sam ga ja podsetio da je to bilo 2001. godine, na početku sezone u kojoj je Leverkuzen igrao finale Lige šampiona (Real slavio sa 2:1 na "Hempden parku" u Glazgovu čuvenim "zlatnim golom" Zinedina Zidana).

Susret Bajera i Zvezde bio je u okviru kvalifikacija za elitno takmičenje, a "farmaceuti" su prošli dalje pobedom od 3:0 na svom terenu, dok na "Marakani" nije bilo golova. Dakle, put Bajera ka najvećem evropskom rezultatu u istoriji kluba krenuo je baš od Crvene zvezde.

B92.sport/SS

Eto, naučio sam i ja nešto Lijama, ali smo potom zajedno pronašli posebno mesto koje je Zvezda dobila na ovom stadionu. Na zidu posvećenom utakmicama Bajera u Ligi šampiona našlo se prostora i za poklon koji je beogradski klub uručio svom rivalu pre 23 godine. U pitanju je manji pehar, sa grbom Crvene zvezde, koji se nalazi među darovima Liverpula, Real Madrida, Juventusa, Rome... Dakle, baš na izraženom i posebnom mestu.

On mi odgovara da Bajer i Zvezdu vezuje Aleksandar Dragović, da bismo u tu konverzaciju dodali i Danka Lazovića, koji je svega devet putao nosio dres Leverkuzena pre nego što se vratio u Partizan 2006.

B92.sport/SS

Stadion, koji datira još od 1958. godine, a renoviran je 1997. i 2009. spolja deluje zastarelo, kao što je slučaj i sa tribinama. Međutim, unutrašnjost je veoma moderna i uređena.

Na sva tri sprata, koliko smo obišli, nalaze se restorani i veliki biznis prostori. Kako nam je Lijam opisao, za svaku utakmicu poznate kompanije i delegati stranih klubova, rezervišu svoja mesta baš u tom "lobiju". Odatle pogled na jednoj strani ide ka stadionu, a na drugoj ka terenu za trening prvog muškog i ženskog tima, kao i U19 i U17 selekcija.

B92.sport/SS

Dalje nas je domaćin sproveo do medijskog dela, gde smo zatekli jednu veoma simpatičnu situaciju. Jedna grupa školaraca je imala izlet baš na "Baj areni". Sreli smo se u sali za konferencije, gde je nekoliko njih bilo za govornicom, a ostali su sedeli na novinarskim mestima i postavljali pitanja.

Tako su se smenjivali i "igrali", glumeći da su fudbaleri, odnosno, predstavnici medija. Neka, tako i treba, možda vežbaju za svoje buduće poslove i uloge.

B92.sport/SS

I onda me je Lijam proveo kroz prostor za igrače, gde je ljubazno zamolio da sklonim telefon i ništa ne snimam. U prolazu sam zatekao 7-8 igrača, ali nisam tačno mogao da vidim o kome se radi. Pružih korak za svojim vodičem i konačno izlazimo na teren, baš na vrata kroz koja prolaze šampioni.

Komentarišem kako je trava u perfektnom stanju, a zauzvrat dobijam informaciju da je pre tri godine upravo taj teren proglašen za najbolji u Bundesligi.

B92.sport/SS

Još po nečemu je ovaj stadion istaknut, jer je prvi u Nemačkoj na kom je skinuta ograda između tribina i terena. Krajem prošlog veka najpre je "ogoljena" istočna tribina, a zatim i ceo stadion, da bi potom tim primerom krenuli svi ostali klubovi.

Nekoliko fotki i snimaka, pa smo poslušali Lijama da bismo morali da završimo obilazak, jer igrači završavaju svoj rad, a i on ima dalje obaveze. Srdačno se zahvaljujem na gostoprimstvu i pozdravljamo uz obostrane najlepše želje u budućnosti.

Odlazim niz ulicu "Ćabija Alonsa", kako su je prozvali navijači "farmaceuta", sa vrlo pozitivnim utiskom. Nije mala stvar biti u gostima kod šampiona.

Selim se pravo u Berlin, da svi zajedno ustoličimo novog reprezentativnog prvaka Evrope. I zatvorimo knjigu pod imenom EURO 2024.

B92.sport

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu