Nova vest
Fudbal 27

11.7.2024.

11:20

Blokada za Sarajevo iz UEFA – "Cvet Srebrenice" ne može na dres FOTO

Fudbaleri Sarajeva trebalo je da igraju na evropskoj premijeri u četrvtak sa "Cvetom Srebrenice" na grudima, no UEFA je naredila da on bude prekriven.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA/FEHIM DEMIR

Ekipa Sarajeva sastaje se danas u Kazahstanu meč kvalifikacija za Ligu konferencija protiv Aktobea.

Iz FK Sarajevo su želeli da u znak sećanja na žrtve u Srebrenici na dresovima istaknu simbol "Cvet Srebrenice", dres je prihvatio i FS BiH, a primerci su isprintani tri dana ranije, i pre polaska u Kazahstan.

Međutim, UEFA je naredila da se ovaj simbol stradanja Srebreničana tokom rata u Bosni i Hercegovinu mora prekriti te da igraču mogu koristiti crne trake.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FK Sarajevo (@fk_sarajevo)

U vezi sa tim su se oglasili iz FK Sarajevo:

"Uvažavajući činjenicu da je utakmica Lige konferencije protiv Aktobea zakazana 11. jula FK Sarajevo planirao je u znak sećanja na žrtve u Srebrenici na dresovima istaknu simbol "Cvet Srebrenice". U skladu sa pravilima UEFA izgled dresa prihvaćen je od Fudbalskog saveza BiH koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA. Pored toga FK Sarajevo 25. juna uputio je i posebnu molbu prema UEFA da nam dozvoli korišćenje ovog dresa. Tri dana pre odigravanja utakmice od UEFA je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo saglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol 'prekrije'. FK Sarajevo smatra da je odluka da se utakmica igra s ovim amblemom na dresu u skladu sa širim ciljevima promocije ljudskih prava i poštovanja prema žrtvama zločina. Cvet Srebrenice utelovljuje načela humanosti, poštovanja i kolektivnog sećanja na žrtve. Dopuštanje našem timu da nosi ovaj amblem bio bi gest solidarnosti sa žrtvama i poruka da se takve tragedije nikada ne zaborave, ali i ne ponove. FK Sarajevo ostaje veran sećanju na žrtve u Srebrenici", navode s Koševa.

Revanš meč zakazan je za sedam dana u Sarajevu.

Podeli:

Komentari 27

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu