Nova vest
Fudbal 2

7.7.2024.

8:40

Zakintos usred Nemačke

Engleski navijači stvorili su atmosferu kao da ste na Zakintosu, falili su samo sunce i prelepo Jonsko more za potpuni ugođaj.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Profimedia

Još samo tri utakmice do kraja Evropskog prvenstva u fudbalu. Dobili smo sve učesnike polufinala, i to posle nove dve drame u subotu uveče.

Diseldorf je bio domaćin četvrtfinalnom okršaju između Švajcarske i Engleske i to je značilo invaziju "ostrvljana" na ovaj grad koji sam u poslednjih desetak dana izuzetno dobro upoznao. Lako je uhvatiti puls ovog mesta i ritam domaćeg stanovništva, ali i gostiju koji su u ovom slučaju bili iz Šefilda, Milvola, Notingema, Plimuta...

B92.sport

Inače je vikendom ovde "ludnica", a nekako se i to, ali i sve ostalo namestilo Englezima.

Najpre blizina mesta četvrtfinala, jer je razdaljina između, recimo, Londona i Diseldorfa svega 470 kilometara vazdušnom linijom.

Potom i termin, te su svi poslovi mogli da se završe, pa da se skokne do Nemačke tokom celog vikenda i bezbrižno vrati do ponedeljka.

A, namestilo im se vala, i na terenu. Švajcarci su odigrali vrlo zrelu utakmicu, potpuno parirali favorizovanom rivalu, čak i poveli, ali nisu uspeli da završe posao i naprave veliki generacijski iskorak. Kakav su i zaslužili.

Koliko god ih ne voleli, Granit Džaka je kao kapiten pokazao klasu i dirigovao igrom "sajdžija" na oba dela terena, dok je Đerdan Šaćiri ulaskom u igru potpuno probudio svoj tim i umalo u produžetku prelomio meč.

Profimedia/BEAUTIFULxSPORTS/Wunderlx

Murat Jakin sa izgledom Madsa Mikelsena u ulozi zlog "Le Šifra" iz Bondovog filma je bio na korak od istorijskog uspeha. Ali se Geret Sautgejt nekako izvukao sa "giljotine". Opet.

Bukajo Saka je naplatio dobre igre na ovom turniru i tek u petom meču postigao prvi gol, kojim je neutralisao prethodno vođstvo Švajcarske preko Brila Emboloa.

I onda penali, Pikfordove "puškice" na flašici, te odbrana udarca Manuela Akanđija koja je bila dovoljna da skoro 50.000 Engleza u Diseldorfu počne doslovno da luduje.

Ne samo da su prošli u polufinale i zbog toga celo veče svima ispirali mozak sa "Football’s coming home“, nego su kompletan grad pretvorili u grčko letovalište koje uništavaju svake godine.

Ko je ikada bio na Zakintosu, zna šta Englezi tamo rade svake večeri od juna do septembra. Doslovno polivanje alkoholom, usisavanje gasova iz "smešnih" balona, korišćenje svih vrsta droga, bauljanje po ulicama, povraćanje... I sve tako u krug.

Sve to videli smo i ove večeri. S tim da su mi te 2012. godine kao klincu u Zanteu, baš kao i sada kao 12 godina iskusnijem porodičnom čoveku, podjednako mučne sve te scene.

S jedinom razlikom da na Zakintos uglavnom dolaze mladi Englezi željni života i provoda koji u svojoj zemlji nemaju, dok su ovde čak i "zreli" ljudi u pedesetim, pa i šesdesetim godinama teturali po ulicama, nerazumno urlali i gledali kroz svakog ispred sebe.

B92.sport

Drugo četvrtfinale sam delom ispratio u fan zoni koju su Turci do vrha ispunili i potpuno istisnuli Holanđane.

Mučene "lale" su morale svoje četvrtfinale da gledaju u moru anesteziranih Engleza, pritom vrlo nervozne zbog kretanja rezultata na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu.

Na kraju je "Oranje" uspelo da preokrene rezultat i zakaže polufinale baš protiv Engleske. Tu sam video još jednu pomalo čudnu scenu.

Englezi su toliko bili u transu i ništa oko njih ih nije zanimalo, da su slavili svaki gol koji padne, bilo Turske i Holandije. Čak su i momci u narandžastom bili u šoku dok su proslavljali svoj preokret, da zajedno sa njima skaču i Englezi.

Siguran sam da su u glavi imali misao (ili bismo makar mi Srbi tako razmišljali):

"E, ima da vam pokažemo svoje mesto u sredu uveče", samo sa malo težim rečnikom.

Zbog svega preživljenog i viđenog, a i zbog čuvenog holandskog plesa koji je obeležio ovaj EURO, imaće moje simpatije u Dortmundu.

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu