Nova vest
Fudbal 9

6.7.2024.

7:52

Eto drame niotkuda

Zahvaljujući UEFA, koja nije želela da dodeli akreditaciju za neki meč četvrtfinala nijednom srpskom novinaru, u Štutgart sam išao kao na izlet, a ne na "finale pre finala".

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Profimedia

Vrlo zanimljiv meč Španije i Nemačke gledao sam u fan zoni na centralnom trgu u Štutgartu, što je takođe bio svojevrsni doživljaj.

Videli smo taktički vrlo dobro pripremljen okršaj sa obe strane, sa čak 15 kartona, puno duela, pa i povreda i suspenzija. Preko 20.000 Nemaca i tek pokoji Španac reagovali su različito na dešavanja na video bimu, a na kraju su se radovali oni brojčano inferiorni.

Bilo je eruptivno kada je Florijan Virc dao gol za 1:1, ali je obrnuto srazmerno toj buci u 119. minutu zavladala tišina kad je Mikel Merino dao gol za prolaz "furije" u polufinale.

Umesto penala, poslao je De la Fuenteov "džoker" sa klupe Tonija Krosa u penziju, desetine hiljada Nemaca kućama, a njihove nade da mogu do titule pretvorio u prah i pepeo.

Kako sam sa kolegom doputovao iz tri sata vozom udaljenog Diseldorfa, poslao je Merino i nas dvojicu ka železničkoj stanici, jer nam nije mnogo vremena preostalo do poslednjeg i jedinog voza koji iz grada Mercedesa kreće ka severu Nemačke.

Ali, problem je bio što, naravno, nismo bili jedini, već je istu nameru imalo još ko zna koliko putnika. Stvorio se čep, koji je bilo teško proći.

Uspeli smo i ukrcali se u "Dojče ban" za Hamburg, a koji na polovini svoje trase staje baš u Diseldorf.

No, tu tek kreće drama. Pravo niotkuda.

B92.sport

Ušlo je toliko ljudi da voz, prosto, nije mogao sa krene zbog preopterećenosti. I dugo je stajao, uz nekoliko obaveštenja dame sa razglasa da neće krenuti dok neko ne izađe.

Ko je lud da izađe iz poslednjeg voza i ostane da prenoći na stanici u Štutgartu? Iako je 90 odsto njih bilo pijano i verovatno nije ni znalo u kom je gradu.

Možda je to donekle i pomoglo, te je neko, evidentno, izašao i voz je napokon mogao da krene sa debelim zakašnjenjem. Znatno sporije nego inače, što je i odgovaralo jer smo stajali "na jednoj nozi", pa bi nam brzina od 300 kilometara na sat samo dodatno otežala muku.

Prva stanica – Majnhajm. I tu kreće invazija švajcarskih navijača na sve moguće vagone. Sutra ih čeka utakmica četvrtfinala upravo u Diseldorfu. Protiv Engleza, koji su takođe ušli u voz.

I eto, opet, drame niotkuda.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Pogađate? Novo stajanje u mestu, obaveštenja sa razglasa i otezanje ovog putovanja u nedogled.

Naravno da su i jedni i drugi bili "podmazani" alkoholom, ali su ovog puta Švajcarci prednjačili, pa mi i dalje u ušima odzvanja njihovo milion puta ponovljeno:

"Alle, alle, schweiz nati, schweiz nati..."

Englezi su ovog puta bili u manjini, pa se nisu mnogo busali u grudi. Srećom po nas, koji smo samo razmišljali kako da stignemo do smeštaja.

Opet smo dugo stajali dok policija nije prošla kroz voz i dala znak da je dosta divljanja, a izvesno je i neko morao napolje kako bi smo mogli da nastavimo put.

B92.sport/SS

Na to se nadovezala nova drama, ona sa "Folksparka" u Hamburgu, gde su baš u to vreme krenuli penali između Portugalije i Francuske.

Zahvaljujući jednom momku i njegovom kvalitetnom internetu na laptopu, gledali smo taj "rulet" negde u nedođiji između Majnhajma i Frankfurta.

Većina našeg vagona je razočarano reagovala zbog promašenog penala Žoaa Feliksa, te kasnijeg plasmana Francuske u novo polufinale.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B92 Sport (@b92.sport)

Švajcarci nisu mirovali ni posle toga, već su uz "pojačanje" u vidu zvučnika započeli pravu žurku u vagonu. Iako je ambijent bio pozitivan, jer su Švajcarci zaista bili simpatični (sušta suprotnost Granitu Džaki i Đerdanu Šaćiriju), bilo je teško čuti sopstvene misli. Na kraju je, nekako, makar deo njih pretočen u ovaj tekst.

U Kelnu smo čekali 40 minuta na stanici, opet iz nekog nepoznatog razloga. Da bi posle još toliko vremena konačno stigli u Diseldorf, a tek tada je krenula švajcarska žurka.

Svi koji su izašli iz voza su se okupili u malom korteu i na taj način izašli iz stanice, uz skandiranje svojoj reprezentaciji.

Što se njih tiče, utakmica sa Engleskom može da počne.

Podeli:

Komentari 9

Podeli:

Lige petice

Dembele ponovo na treninzima PSŽ

Francuski napadač Usman Dembele, koji je ove nedelje isključen iz Pari Sen Žermena (PSŽ) iz disciplinskih razloga, vratio se danas treninzima, saopštio je pariski fudbalski klub.

Beta

23:50

5 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu