Nova vest
Fudbal 1

5.7.2024.

23:43

Francuzi sa penala servirali Portugalcima hladnu osvetu

Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva.

Srđan Novaković
EPA-EFE/FILIP SINGER

Trikolori su do plasmana među četiri najbolje ekipe došli posle boljeg izvođenja penala (5:3). 

Posle 120 minuta igre nismo videli golove.

Francuska će u polufinalu igrati protiv Španije, koja je u prvom polufinalu eliminisala domaćina prvenstva Nemačku. 

Krenulo je u punoj brzini, Francuzi su veoma agresivno ušli u ovaj meč, gde su u uvodnih dva minuta držali loptu u kaznenom prostoru Portugala. 

Srećom po nominalne domaćine na ovoj utakmici, taj pritisak nije dugo trajao, pa su se prvaci Evrope iz 2016. godine odbranili i potom konsolidovali, da bi onda u narednom periodu oni bili ti koji su imali više loptu u posedu. 

Osokoljeni su bili Portugalci ovim dobrim momentumom koji su imali u uvodnim trenucima meča u Hamburgu, pa su i krenuli da igraju i lepo za oko. Tako je Rafaela Leao petom atraktivno uposlio Nuna Mendeša, koji nije dobro centrirao, pa se zbog toga Kristijano Ronaldo sa pravom ljutio na beka PSŽ. 

Francuzi su tokom većeg dela prvog poluvremena pretili iz kontri i polukontri, pa je tako posle 20 minuta igre Lukas Ernandes koji je uputio topovski udarac. Srećom po Dioga Koštu lopta je išla pravo u njega, pa je bez problema zaustavio ovaj pokušaj beka Francuske. 

Jesu Portugalci imali veći posed lopte u većem delu prvog poluvremena, ali nisu uspeli da ozbiljnije zaprete golu Majka Menjona. Izveli su pet kornera za pola sata, i to je sve šta su uspeli da urade za 30 minuta fudbala u Hamburgu. 

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Francuzi su krenuli da više imaju loptu u svom posedu, pa je tako Mbape u 28. minutu uspeo da pobegne svom dojučerašnjem saigraču Nunu Mendešu da pobegne, ali nije uspeo da na bolji način materijaluzije tu kontru, pa se ovaj napad na kraju završio tako što je Kamavinga šutirao ka golu Portugala, ali bezuspešno. 

Posle toga Francuzi kao da su se malo agresivnije krenuli ka golu Portugala, pa su u narednom periodu imali veći posed lopte i više vremena su proveli pred golom rivala. 

Mogli su Portugalci do gola u finišu prvog dela igre, ali je Bruno Fernandeš prebacio živi zid i gol Majka Menjona. 

Ovo je bilo poslednje uzbuđenje u prvom delu meča, koje glavni sudije meča nije produžio. 

Koliko je Kristijano Ronaldo odigrao slabo ovaj prvi deo meča, govori podatak da je imao najmanje kontakata sa loptom. Od njega su više dodira sa loptom imali čak i golmani.

Drugo poluvreme je bilo znatno zanimljivije i interesantnije sa mnogo više šansi i uzbuđenja. 

Pa tako prvi pokušaj beležimo u 50. minutu, kada je Mbape pokušao da iznenadi Koštu, ali je golman Portugala bio skoncetrisan i dobro je zaustavio pokušaj desetke Francuske. 

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

To je bio uvod u period od 60. minuta kada smo gledali kvalitetan fudbal i to je samo dokaz kakve su ove ekipe i kakvu fudbalsku predstavu su u stanju da nam pruže. 

Rafael Leao je bio blizu gola, ali je Kamavinga sprečio i poslao loptu u korner. 

Posle toga je Bruno Fernandeš bio u šansi, ali je Menjon dobro intervenisao. Da bi onda samo nekoliko minuta kasnije Vitinja mogao da prevari čuvara mreže Francuza, uspeo je Menjon da obrani, na odbitak je naleteo Kristijano Ronaldo, koji je petom pokušaj da savlada golmana Francuza, ali je dobio samo korner. 

To je trglo Francuze iz letargije, pa su onda i oni krenuli da prete. Prvo je neverovatnu šansu propustio Kolo Muani, koji je imao čistu situaciju isped sebe, ali je mnogo čekao i nameštao, pa je Ruben Dijaš uspeo da ukliza i izbaci loptu u korner. 

Onda je Kamavinga sledio krv u žilama navijača Portugala, kada je sa nekih pet metara loptu poslao pored gola. 

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Od tog trenutka je opao tempo igre i kao da su ekipe čekale produžetke.

Mogao je Portugal do gola u finišu regularnog dela meča, ali je pokušaj Bernarda Silve bio izblokiran. 

U prvom produžetku je Portugal bio bolji, imali su svoje šanse Kristijano Ronaldo, pa onda Rafael Leao, ali golova nije bilo.

Moramo reći da je većina ovih šansi došla posle sjajne igre Franciska Konseijsa, koji je uneo energiju u igri svog tima. 

Francuzi su na startu drugog produžetka ostali bez Kilijana Mbapea, koji je ostao na klupi.  

Imali su Portugalci šanse i u drugom produžetku, najbolju je propustio Nuno Mendeš koji je sa ivice kaznenog prostora šutirao pravo u golmana Francuske. 

Tako da smo na kraju došli do toga da će penali odlučiti drugog putnika u polufinale. 

A tu su Francuzi bili bolji rezultatom 5:3. Svi igrači u belim dresovima su bili precizni, dok je jedini kod Portugalaca promašio Žoao Feliks, koji je pogodio stativu. 

Sofascore

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu