Nova vest
Fudbal 0

5.7.2024.

20:55

Merino u 119' bacio Nemce u očaj – Španija nastavlja put ka tronu!

Fudbalska reprezentacija Španije pobedila je Nemačku 2:1 i plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva u možda najuzbudljivijem meču koji smo gledali na aktuelnom EURO.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Svega je bilo danas pred krcatim tribinama "Štutgart Arene" - žestoke borbe, nadljudskih napora igrača oba tima, šansi, golova, stativa, čak 16 žutih kartona i jedan crveni, gledali smo i produžetke, videli smo gol u 119. minutu, a potom i šansu za egal u 120+5. minutu.

Nemačka, posle ove drame, tuguje, Španija slavi i ide u polufinale gde je čeka bolji iz meča Portugalija - Francuska.

EURO 2024 (1/4 finale)

Španija - Nemačka 2:1 (0:0)
Stadion: Štutgart Arena
Strelci: Olmo 51, Merino 119 - Virc 88
Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

Junaci pobede "furije" su rezervisti Dani Olmo, strelac gola i asistent, kao i Mikel Merino, momak koji je minut pred kraj produžetka postigao gol karijere - za muk u Štutgartu.

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Olmo je je bio planiran da uđe u nekom trenutku meča, ali ne već u osmom, kada je Kros, posle oštrog starta, izbacio omalenog vezistu Španaca Pedrija iz igre.

Kros je imao još nekoliko opasnih startova, ali mu je Tejlor tek duboko u drugom poluvremenu pokazao javnu opomenu.

Engleski sudija je, očito, imao razumevanja za Krosa u njegovoj potencijalno poslednjoj utakmici u karijeri. Iskusni Nemac je tu naklonost arbitra obilato koristio.

Nemački igrači su krenuli agresivno od starta, svesni da je kvalitet na strani "furije". Prednjačio je u grubosti, rekosmo, Toni Kros koji, potpuno neverovatno, za dva oštra starta u začetku meča nije zaradio ni javnu opomenu.

Njegov najvažniji potez u prvom poluvremenu bio je taj prvi prekršaj koji je napravio, grubo je pokupio Pedrija, koji je ubrzo shvatio da ne može dalje.

Bio je to šokantan početak meča po "furiju", ostali su bez ponajboljeg igrača čije je mesto zauzeo Dani Olmo.

Kros je nastavio gde je stao, brzo potom je bio agresivan i na Jamalu, nagazi ga na stopalo, no ni tada mu Tejlor nije uzeo za zlo, pa je lider Nemaca nastavio meč bez brige.

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Španija je bila bolja, konkretnija u prvom poluvremenu mada je brinula nakon dva udarca Kaja Haverca u tom delu meča.

Kruna dobe igre Španije stigla je u koprodukciji Laporta, Morate, Jamala i strelca Olma - bila je to četvoropotezna akcija koju su samo pogledima ispratili fudbaleri Nemačke.

Nastavak je doneo još jači tempo, odmah na startu veliku priliku Morate i njegov promašaj sa nekoliko metara. Međutim, kako je meč odmicao, polako je odnos snaga počeo da se menja, čemu su doprinele prave izmene Julijana Nagelsmana.

Njegov najjači adut sa klupe danas je bio Niklas Fulkrug, napadač, razbijač, koji je doneo sve što je bilo potrebno Nemcima da konačno krenu u totalnu ofanzivu.

Zaređale su se šanse pred golom Unaia Simona, osovina Virc, Haverc, Fulkrug je pritisnula igrače "furije" svom silinom, golman Španaca imao je pune ruke posla. Imao je i sreće kada je, baš posle njegove greške, Haverc pokušao da ga lobuje i pritom bio zamalo neprecizan.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Najjači udar usledio je u poslednjih desetak minuta regularnog dela meča.

De La Fuente je izveo Jamala, Vilijamsa, računao je na jaku defanzivu, ali se ona povijala pod naletima razgoropađenih Nemaca.

U jeku navale, Fulkrug je pogodio stativu, za nove uzdahe domaćih navijača.

Nisu posustajali "panceri", atakovali su sa svih strana i konačno, dva minuta pre kraja, došli do zasluženog poravnanja - strelac je bio Virc.

U pravi čas!

Predah je potom dobro došao Špancima, koliko toliko su se konsolidovali i u produžecima povratili ritam, pas igru, ali su i dalje bili tim koji je želelo da odluka o pobedniku padne u penal seriji. Tako su igrali, takav im je bio govor tela.

Nemačka je imala još jednu šansu, pred kraj prvog produžetka, kada je Virc šutirao sa ivice kaznenog prostora i poslao loptu tik pored stative.

Sam kraj drugog produžetka je, ipak, bio priča za sebe.

Španija je pravo niotkuda uspela da zada strahovit udarac Nemcima posle kombinacije Olma i Merina, dovede ih u stanje očaja, ali Nemci ne bi bili Nemci kada bi odustali i posle ovakvog šokantnog razvoja situacije.

U  petom minutu nadoknade drugog produžetka, Fulkrug je bio u šansi, još jednom se otrgao zagrljaju svojih čuvara, uspeo da uputi udarac glavom, ali i da pošalje loptu pored stative - za kolektivni uzdah čitave Nemačke.

Španija je preživela! 

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu