Nova vest
Fudbal 263

5.7.2024.

21:50

Španci slave plasman u 1/2 finale EURO i brinu; Nagelsman: "Bili smo daleko bolji"

Fudbalska reprezentacija Španije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva posle dramatične, uzbudljive utakmice, dostojne finala, i pobede protiv Nemačke 2:1 nakon produžetka.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Ekipa Luisa de la Fuentea slavila je golom Mikela Merina u 119. minutu meča.

Prethodno, Olmo je doveo Špance do vođstva, Nemci su potom uraganski napali, ređali šanse, pogodili stativu, da bi preko Virca u 88. minutu došli do zasluženog izjednačenja.

EURO 2024 (1/4 finale)

Španija - Nemačka 2:1 (0:0)
Stadion: Štutgart Arena
Strelci: Olmo 51, Merino 119 - Virc 88
Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

I u dodatnom vremenu Nemci su bili bolji, bliži golu, Virc je imao još jednu veliku šansu, Fulkrug je bio neverovatan danas, Španci su imali mnogo muke sa njim, ali su Španci u Merinu imali čoveka odluke.

Minut pre kraja produžetka, na asistenciju Olma, Merino je najbolje skočio, trznuo glavom i matirao Nojera - za muk Nemaca u Štutgartu.

Sudija Entoni Tejlor pokazao je čak 16 žutih i jedan crveni karton.

Pred vama je bio još jedan LIVE BLOG na B92.sport:.
 

Završeno

16:38

Semafor
Olmo 52, Merino 119 - Virc 88
  ESP smoki GER  
  2 : 1  

21:50

Tek četvrti meč sa svim strelcima rezervistima

Pre ovog meča, samo su još na tri u isoriji EURA svi strelci bili rezervisti - Rusija - Češka (1996), Italija - Austrija (2020) i Hrvatska - Španija (2020).


Olmo, Merino i Virc, strelci golova na meču Španije i Nemačke, počeli su utakmicu sa klupe.

21:44

Nagelsman: "Ovo boli"

"Čestitam Španiji na prolazu u polufinale. utakmivca je bila otvorena u prvom poluvremenu. Bili smo bolji u drugom, od 60. minuta pa nadalje, bilo smo daleko bolji tim. Naš gol pred kraj meča je bio potpuno zaslužen. Španci su nam dali gol za pobedu iz jedine šanse u produžetku. Nažalost, nismo uspeli da izvršimo jači pritisak po boku tada. Svaki igrač Nemačke, bilostarter ili rezervista, dali su sve što su imali da daju danas. Ovo je bolan poraz. Rekao sam im da nisu zaslužili da ispadnu. Nedostaju nam naše porodice, ali niko od nas nije želeo da ode. Od početka, ovih šest nedelja ambijent je bio vrlo dobar među nama. Dali smo sve da dobijemo ovu utakmicu", rekao je posle meča selektor Nemaca Julijan Nagelsaman.

 

21:23

Gol karijere Mikela Merina

21:22

Igrač utakmice

20:58

Statistika meča
Sofascore

20:54

Španci značajno oslabljeni u polufinalu!

Zbog žutih parnih kartona Španija u polufinalu neće moći da računa na Karvahala, La  Normanda i na Moratu, koji je zaradio žuti karton tokom slavlja drugog gola.

Karvahalu je nedugo potom Tejlor pokazao drugi žuti karton zbog oštrog starta.

La Normand je zaradio jednu javnu opomenu, ali pošto je imao već jednu u prethodnoj utakmici, ni njega neće biti u kombinaciji za meč protiv Francuske ili Portugalije.

Dodajmo i ovom triju povređenog Pedrija, koji je takođe neizvestan za naredni meč.
 

20:53

Toni Kros - sada je stvarno kraj

Meč sa Španijom verovatno je i kraj jedne velike karijere. Toni Kros je odigrao psoeldnji meč, tako je najavio, pa će ostati upisano da je stavio tačku nakon 832 meča i 80 golova u profesionalnoj karijeri.

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI




 

20:48

Olmo: "Kada tela nisu mogla, igrali smo srcem"

"Zaista sam iscrpljen. Ponosan sam na ovo što smo uradili, kakav strašan tim imamo, kako smos e samo borili do samog kraja. Neverovatno. Zaista velika radost. Ovo je zasluga svih nas, zasluga grupe, nadajmo se samo da je Pedri dobro, da će moći da nam pomogne u polufinalu, jer nam je jako važan igrač. Ova pobeda je za njega. Idemo u polufinale. U tim psoeldnjim minutima kada naša tela nisu mogla, igrali smo srcem. Idem osad da proslavimo i da uživamo, jer nas za 4-5 dana čeka polufinale", prvi su utisci junaka Španaca, strelca i asistenta, Danija Olma.
 

20:36

Španija izbacila Nemačku!

Preokret "crvene furije" i kraj za domaćina – 2:1

20:35

120+5 Nestvarno - šansa za Fulkruga!

Neverovatna prilika za Nemce, za spas, za penal seriju, ali nije bio precizan posle centaršuta. Glavom je poslao loptu pored stative.

Zanemeli su svi na stadionu.
 

20:35

120'+5 Crveni za Karvahala

Španci su besni na Tejlora, igra se peti minut nadoknade produžetka, dakle dva minuta duže nego što je engleski rabitar pokazao da se igra.
 

20:31

119' Gooool!

Španija vodi, Španija je nadomak plasmana u polufinale EURO!

Pravo niotkuda "furija" dolazi do vođstva, minut pre kraja drugog produžetka - Nemci su u šoku!
 

20:30

20:27

117' Fulkrug čini čuda

Nova šansa u kojoj se našao daleko najopasniji igrač Nemačke Fulkrug. Pravovremeno je reagovao na ubačenu loptu Kimiha, potom sa mnogo osećaja, glavom, u padu pogodio loptu ispred kopačke Karvahala i namučio Unaia Simona koji je krajnjim naporom odbranio.

20:26

113' Karton klupi Nemaca

Novu javnu opomenu zaradio je rezervni igrač Nemačje Undav, zbog prigovora sa klupe. To je 13. žuti kartin koji je podelio engleski sudija igračiam oba tima.

20:21

110' Još jedan opomenuti igrač

Već 12. žuti karton na meču, dobio ga je Rodri. Španija, tako deluje, ne želi da rizikuje nimalo do kraja meča, žele penale Španci, za razliku od Nemaca koji više insistiraju na ofanzivi.

20:18

107' Nemci traže penal

Bilo je, možda, elemenata za tako nešto pošto je lopta posle udarca Musijale napucala Kukurelju. Tejlor je bio blizu, nije bilo potrebe da se VAR oglasi. Englez je procenio da tu nije bilo elemenata za najstrožu kaznu.

20:17

Kreće 2. produžetak

Da li Španija može da se odupre energiji Nemaca?

20:16

Španci ozbiljno zabrinuti za ishod meča
Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

20:13

105' Kakva sreća za Špance!

Virc je mogao da se proslavi, šutirao je sa ivice kaznenog prostora u trku, loptu je poslao tik pored stative Simonovog  gola. Miler ga je uposlio.

Mnogo sreće za Španiju.
 

20:11

104' Opasan udarac Ojarzabala

Iznenadio je napadač Španaca odbranu Nemačke, gađao je dalji ugao Nojerovog gola, odličan je to bio pokušaj, no ipak ne i najprecizniji.

20:10

103' Peta izmena kod Španaca

Na terenu je Hoselu, Realov džoker iz prethodne sezone, ušao je umesto Fabiana Ruiza.

20:09

102' Simon ima pune ruke posla

Golman Španaca morao je da interveniše i nakon ubačene lopte Musijale, kojeg je "izbacio" Virc pasom po levoj strani u kaznenom prostoru.

Odbranili su se Španci.
 

20:08

100' Deseti žuti karton

Dobio ga je Karvahal. Nervoza se uvukla u reove Španaca, propsutili su veliku priliku da ranije završe posao.

20:03

95' Španci došli do daha

Osloboili su se pritiska Nemačke španski fudbaleri, prijao im je predah definitivno, jer su se povijali pod naletima protivnika u finišu regularnog dela.

Sada oni više napadaju, kreiraju, a Nemci se brane.

20:02

94' Karton za Virca

Nesportski potez Virca, s leđa je udario igrača Španije. Tejlor se odmah mašio za džep.

20:00

91' Haverc zamenjen

Dobra partija Haverca, ali očito da se istrošio, pa će umesto njega u nastavku Anton.

19:58

Krenuo je 1. produžetak

Španija je krenula sa centra. Posećamo, "furija" je bez trojice najboljih igrača. Pedri je izašao u ranoj fazi zbog povrede, a Vilijams i Jamal su zamenjeni u drugom poluvremenu.

19:54

Kraj - gledaćemo produžetke

Nemačka je uspela da napalti veliku inicijativu, posle nza šansi matirala je Špance i došla do egala, na kraju i do produžetaka. 

Fulkrug i Virc su definiitvno igrači koji su najzaslužniji za povratak Nemaca u meč.

Španija - Nemačka 1:1, u 1/4 finalu EURO.
 

19:48

88' Nerešeno je!

Nemačka dolazi do gola, posle svega što su pokazali domaćini u poslednjih desetak minuta, potpuno zasluženo. U jeku navale na odbranu "furije" Vircu je pala lopta pred noge, bio je blizu gola i lako je sproveo u mrežu.

Mitlštat je ubacio pred gol, Kimih je glavom spustio do Virca, a ovaj bio neumoljiv.


 

19:47

19:41

83' Haverc - šta je sad propustio?!

Kardinalno je pogrešio Unai Simon, loše je ispucao loptu, do nje je došao Haverc koji je pokušao da lobuje istrčalog golmana Španaca sa tridesetak metara.

Lopta je prohujala iznad prečke.

Morao je ovo bolje da izvede Haverc.

 

19:40

82' Utisci sa lica mesta

Nemačka publika, javlja nam izveštač sa lica mesta, burno reaguje na šanse koje stvaraju i promašuju Nemci, kao i na suijske odluke. Burno su pozdravili i ulazak Tomasa Milera u igru.

19:39

81' Tomas Miler na terenu

Nagelsman je ubacio u igru u samoj završnici iskusnog Milera, na klupu ide Tah.

19:38

80' Dvostruka izmena kod Španaca

Morata i Vilijams su izšali, umesto njih na terenu su Ojarzabal i Merino.

19:36

77' Stativa!

Sjajan napad Nemaca po dsnoj strani, odatle je lopta ubačena ka Fulkrugu koji se vrhunski snašao, u padu pokupio loptu pod pritiskom čuvara, i pogodio stativu.

Unaj Simon se nije pomerio.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

19:35

Pokušaj Haverca
Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

19:33

76' Kartonijada

Tejlor upisuje u svoju beležnicu i Ferana Toresa koji je duboko na polovini Nemačke prekršajem sprečio potencijalni tranzicioni napad Nemačke. Što je sigurno, sigurno je.

19:32

74' Mitlštat sankcionisan

Peti igrač Nemačke koji je dobio žuti karton, i Mitlštat će propustiti naredni meč ako Nemci prođu.

19:30

72' Veliki pritisak Nemačke!

Španska odbrana već nekoliko minuta na mukama, Nemačka je imala tri udarca, dva puta je pretio Fulkrug, jednom Haverc, pre toga i Andrih. Udarci Haverca i Fulkruga odbijali su se u gust defanzivni blok "furije".

19:27

70' Simon spasava Špance

Najopasniji napad Nemaca u nastavku, Andrih je šutirao sa 18-19 metara psoel povratnog pasa, gađao je levi golmanov ugao, vrlo lukavo, ali se Simon istakao. Sjajan intervencija španskog golmana.

19:25

68' Kros, konačno, sankcionisan

Novi žuti karton u taboru Nemaca zaradio je Toni Kros, konačno je sankcionisan za grubu igru kroz čitav meč. Faulirao je Olma fudbaler Nemačke.

19:22

63' Jamal je razočaran - ide na klupu

De La Fuente izvlači sjajnog Jamala iz igre što ovom nikako nije po volji. Razočaran je. Feran Tores menja asistenta gol za Špance, fenomenalnog Lamina Jamala.

19:19

60' Udar Nemaca

Virc je šutirao sa 20 metara, lopta je na putu ka mreži zakačila Kukurelju u leđa, završila u korneru. Nisu Nemci profitirali ni nakon udarca iz ugla.

19:17

52' Nova dvostruka izmena Nagelsmana

Vadi selektor Nemaca iz igre Rauma i Gindogana, na teren šalje Mitlštata i Filkruga.

19:16

56' Treći žuti karton za Nemce

Dobija ga Andrih, koji će propustiti naredni meč ako prođe Nemačka. Vilijams je bio na udaru sada. Nezaustavljiv je napadač Španaca.

19:11

52' Gooool!

Španija vodi, Olmo je strelac, Jamal asistent - savršena akcija Španaca za mat Nemačke.

Napad je pokrenuo Laport sa svoje polovine, predao loptu Morati, ovaj dao Jamalu na krilo, u međuvremenu se Olmo aktivirao i ubacio iz drugog plana čeono pred gol, i potom matirao Nojera na savršen pas Jamala.

19:10

19:05

47' Morata u velikoj šansi!

Sjajan napad Španaca, Niko Vilijams je prebacio na kontra stranu ka Jamal, ovaj "spustio" na peterac ka Morati na kojem je bio Tah - ali uspeo je kapiten Špaanaca da šutira iz okreta međutim prebacio je čitav gol.

Tanjug/AP Photo/Michael Probst


Negodovao je kod sudije da ga je Tah sve vreme vukao za dres.

Veliku priliku propustili su Španci.

19:04

Igraće se dodatnih 30 minuta!

Drama

19:03

45' Tri izmene

Druga izmena u Španiji, ovog puta taktička, De La Fuente uvodi Naća umesto "požutelog" Le Normanda. Menja i selektor Nemaca Nagelsman - uveo je dvojicu igrača.

Na terenu su Virc i Andrih, izašli su Sane i Džan.
 

18:58

Statistika meča

Posed lopte 51%-49% u korist Nemaca

Ukupno šuteva: 8-3 za Španiju

Šutevi u okvir gola: 4-3 za Španiju

Šutevi van okvira gola: 3-0 za Španiju

18:55

Alkaras "preživeo" pa pitao za fudbalere

Španski tensier Karlos Alkaras plasirao se u 4. kolo Vimbldona posle dramatičnog meča sa Frensisom Tijafoom, a odmah nakon partije, zanimalo ga je samo jedno - rezultat iz Štutgarta.

"Koji je rezultat? Idem odmah da gledam", rekao je Alkaras novinarima u Londonu.

18:47

Poluvreme!

Bez golova posle 45 minuta - egal u svakom smislu reči posle svega viđenog.

Španija - Nemačka 0:0 u 1/4 finalu EURO.
 

18:46

45' Dva minuta nadoknade

Samo dva. Moralo je više zbog vremena koje je utrošeno zbog povrede Pedrija.

18:44

45' Jamalov bljesak

Pokazao je Jamal kakav je majstor, jednim potezom je primio loptu, dao sebi "for" i oslobodio se svog čuvara. Otvorio mu se prostor, ali udarac levom nogom nije bio tako dobar, pa je Nojer bez problema ukrotio loptu.

18:40

40' Olmo stavlja Nojera na muke

Šutirao je španski fudbaler sa skoro 25 metara, po zemlji, Nojer je intervenisao i odbio loptu koja se brzo našla u nogama Morate. Španci nisu potom uspeli da profitiraju.

Pre udarca Olma, Kukurelja je oduzeo loptu na polovini Nemaca.
 

18:35

35' Haverc u šansi!

Drugu najbolju šansu na meču, za Nemce, ponovo ne koristi Haverc, ovog puta možda je bio i u boljoj situaciji nego pre nekoliko minuta.

Sjajno je primio "dugu" loptu na grudi, tim jednim potezom se oslobodio direktnog čuvara, šutiroa iz poluokreta, ali je Simon pročitao njegovu nameru.
 

18:33

Vazdušni duel Morate i Ridigera
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

18:32

31' Novi grub start Nemaca

Sada je Džan zaustavio Jamala, start je bio na granici za žuti karton, mirne duše je mogao da ga pokaže Džanu Tejlor, no progledao je ovog puta kroz prste Nemcima engleski arbitar.

18:29

30' Treći žuti karton

Uzvraćaju Španci, grub start Le Normana nad Džanom na centru igrališta, s leđa. Očito je ovo bila reakcija Španaca na dosadašnju grublju igru rivala. Već tri žuta kartona smo videli, mogli ih je biti još.

18:28

28' I Raum sankcionisan

Drugi žuti karton za oštre Nemce, Entoni Tejlor ga pokazuje i Raumu, koji je nepropisno startovao na Karvahala. Agresivni Nemci na svakom delu terena. Najboljeg igrača Španije već su izbacili iz igre.

18:25

Delić ambijenta iz fan zone sa lica mesta

18:23

23' Odbrana Nojera

Laport je sada bio u situaciji da uradi nešto više, primio je loptu unutar kaznenog prostora, šutirao po zemlji međutim Nojer je bio spreman.

18:20

21' Najbolja šansa za Nemce

Kimih je uputio upotrebljiv centaršut na peterac, tamo je Haverc bio najviši u skoku, a Simon spreman za taj izazov - paradom je ukrotio pokušaj nemačkog fudbalera.

Najbolja prilika za Nemačku.
 

18:17

Saigrači teše Pedrija
Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

18:13

13' Ridigeru žuti karton

Startovao je štoper Nemaca na Olma, zaustavio ga u prodoru ka kaznenom prostoru i oborio ga. Prvi je igrač koji dobija žuti karton.

Posle "prekida" Španci su zapretili Nojeru, međutim udarac Vilijamsa nije bio dovoljno precizan.

Tanjug/AP Photo/Michael Probst

18:12

Selektor Španaca ljut na sudije
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

18:11

11' Raumov pokušaj

Nemci kao da su osokoljeni dosadašnjim razvojem situacije, izbacili su najboljeg igrača Španije i sada su napali preko Rauma, međutim igrač Lajpciga je sa krila pogodio golmana Simona.

18:10

9' Olmo umesto Pedrija

Dani Olmo je neočekivano dobio ranije priliku da zaigra, prinudno je morao na teren da zameni povređenog Pedrija.

18:05

8' Šok za Špance - Pedri ne može dalje!

Šokantan početak po Španiju, Pedri ne može da nastavi meč, očito da ga je Kros onim startom onesposobio. Pokušao je omaleni ofanzivac da nastavi, ali povreda je jača od njegove želje.

Neverovatno, Kros nije dobio žuti karton za taj start, ali ni za kasniji, kada je isto tako opasno nagazio Jamala na kopačku.
 

18:04

4' Kros oštro po nogama Pedrija

Školski primer prekršaja za žuti karton, grubo je Kros pokupio Šedrija, ovaj pao kao pokošen, međutim prošao je Nemac bez javne opomene od sudije Tejlora. Očito, velika greška glavnog arbitra. 

18:02

1' Španci već prete Nojeru

Prvi udarac ka golu Nemaca videli smo već u desetoj sekundi, uputio ga je Pedri, ali je golman Nemaca bio priseban i siguran. Šutirao je omaleni ofanzivac sa ivice kaznenog prostora, prethodno mu je Morata servirao asistenciju.

18:01

Meč je počeo!

Nadamo se sjajnoj predstavi oba tima, svi uslovi su ispunjeni da gledamo fudbalski sepktakl. Uživajmo zajedno.

17:57

Evo i kako izgleda fan zona u Štutgartu

17:48

"Adios Germany"
Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

17:46

Bližimo se početku utakmice
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

17:43

Još jedan "poslednji meč" karijere Tonija Krosa

Nemci su prošli Dance, pa je Toni Kros produžio svoj igrački vek u reprezentaciji, ali možda mu baš meč sa Špancima bude baš taj poslednji u velikoj karijeri. Kros je, podsećamo, pre šampionata najavio povlačenje i iz reprezentacije, nakon što je stavio tačku i na klupsku karijeru.

Današnji meč biće mu 114. u dresu Nemačke, čime će prestići Filipa Lama i osamiti se na sedmom mestu večne liste.


 

17:21

Špansko 13. četrvtfinale na velikim takmičenjima

Fudbaleri Španije su uredovili igranje u nokaut fazi na velikim takmičenjima (EURO/Mundijal), ovo im je 13. u istoriji i zanimljivo imaju samo dve pobede.

Tri puta su poraženi i sedam puta su igrali nerešeno.


 

17:17

Sane umesto Virca – Nagelsman objasnio razlog

"Španija ima dva ne tako brza centralna defanzivca i dva brza beka. To ih čini ranjivim u kontrama. Otvara se veliki prostor između dva beka", rekao je selektor Nemaca koji upravo sa Saneom želi da iskoristi pomenutu "rupu" u španskim linijama.  


 

17:12

Niko Vilijams se opušta uz muziku
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

16:53

Dva najefikasnija tima na šampionatu

Nemačka sa deset golova i Španiaj sa devet u dosadašnjem delu turnria, najefikasnije su selekcije na EURO. Taj podatak i stil igre koji neguju selektori obe reprezentacije obećavaju ofanzivan i efikasna fudbal i u njihovom međusobnom sudaru.
Očekujemo ništa manje nego istinski fudbalski spektakl.
 

16:50

Sastavi timova

Španija: Unai Simon - Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja - Rodri, Pedri, Fabian - Lamine Jamal, Morata, Viliams.

Nemačka: Nojer - Kimih, Ridiger, Tah, Raum - Džan, Kros, Sane, Gindogan, Musiala - Haverc.

16:44

Reka nemačkih navijača maršira ka stadionu
Tanjug/Christoph Schmidt/dpa via AP

16:43

Danas još jedno "finale pre finala"

Pored meča Španiej i Nemačke danas je na programu i duel između Francuske i Portugalije, sudar svetskog viceprvaka i bivšeg evropskog prvaka sa još jedanim skorašnjim evropskim šampionom, i naravno duel dve superzvezde - Kilijana Mbapea i Kristijana Ronalda.

16:42

Od naših pratilaca iz Nemačke
B92.sport

Podeli:

Komentari 263

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu