Nova vest
Fudbal 4

5.7.2024.

10:50

Golman koji priča sa sobom

Manuel Nojer očekuje da reprezentacija Nemačke pred svojim navijačima dođe do same završnice turnira.

Izvor: Bild

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia

To pre svega znači da izabranici Julijana Nagelsmana u Štutgartu od 18 časova pobede velikog rivala, tim Španije.

Mnogo toga će zavisiti baš i od golmana, a Nojer je neko ko Nemcima garantuje mirnoću i iskustvo.

Sa 19 nastupa, popularni Manu je najuspešniji bo broju mečeva na Euro od svih nemačkih igrača. Najuspešniji je i od svih golmana, ostavio je iza sebe Đanluiđija Bufona (17).

Nojeru je meč osmine finala sa Danskom bio 38. na završnim turnirima na evropskim i svetskim prvenstvima i protiv Španije će upisati rekord i prestići Bastijana Švajnštajgera.

Ipak, ko je pažljivo gledao turnir do sada, mogao je da se upita - šta to Manuel Noje radi na svakom meču, a da je pomalo neobično?

"Pričam sam sa sobom! Možda zvuči neobično, ali jako je važno", otkrio je Nojer.

"Naravno, ne pričam samo sa sobom. Već i sa kolegama oko mene što je izuzetno važno kako bi ih usmerio, privukao im pažnju, ili ih tako jednostavno treniram i držim budnim. Ne radim to zbog određene situacije, već pre svega zbog samog sebe".

Čuvar mreže Bajerna kaže da sa sobom priča kako bi sebe držao "budnim i koncentrisanim".

"To je kao da slušate neku dugu lekciju. Tako je i nama golmanima na terenu. Kao golman, moram da se pobrinem da sam uključen u svakom trenutku, čak i kada se meč okrene na drugu stranu. Moram da ostanem aktivan kako bih reagovao kada situacija od mene to zahteva", objašnjava Manuel.

To je i razumljivo, posebno kada Nemačka napada i kada se zanimljive stvari dešavaju pred golom protivnika. Nojer je tada usamljen u svom kaznenom prostoru, mada je on taj koji je modernizovao igru golmana i učinio da se danas golmac pre svega ceni i po tome kako igra sa loptom, a ne samo kako brani.

Cup Tree provided by Sofascore

Ipak, Španija će biti poseban izazov.

Nojer kaže da želi da razbije to "špansko prokletstvo" koje traje predugo. 

Otkako je Nojer na golu reprezentacije, Nemci su "furiju" savladali samo jednom, u prijateljskom meču 18. novembra 2014. sa 1:0, ali tada je Nojer sedeo na klupi, a branio Ron-Robert Ciler.

Postoje ipak vrata nada za Nemce, koje posebno boli poraz iz Lige nacija od 17. novembra 2020. kada su Španci pobedili sa 6:0.

Ipak, Nojer nikada nije ispao u četvrtfinalu završnog turnira i nije primio gol. Ako i ovog puta uspe u tome, to će značiti samo jedno - kraj španskog prokletstva.

Ipak, za to će biti potrebno malo više od Manuove golmanske magije.

Ono što mnoge zanima je dokle će Nojer stajati na golu. Ima 38 godina, kraj karijere se bliži, spekuliše se i da je otvoren za odlazak iz Bajerna u MLS.

"Ne razmišljam o povlačenju. To bi me baš mučilo i stavljalo me pod protisak ako bih sebe stalno podsećao, ' ovo bi mogao da bude tvoj poslednji turnir'. To bi psihološki bilo loše za mene. Zato se radujem svakoj utakmici kao što je ova sa Španijom. To je stvarno velika utakmica", zaključio je golman reprezentacije Nemačke. 

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
iOS

Loše se prodaje

Prema navodima analitičara, novi iPhone 16 se ne prodaje onako dobro kako se očekivalo.

B92

8:10

3 h

Novo Sport Video Menu