Nova vest
Fudbal 11

5.7.2024.

8:20

"UEFA mafija" i turska osveta

Evropska kuća fudbala je na ovom Evropskom prvenstvu baš namerila da zavede red i prevaspita one koji na različite načine žele da istaknu svoju nacionalnost. Ujedno i da ozbiljno zaradi.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Četvrtak, drugi vezani slobodan dan između osmine i četvrtfinala, proveo sam u centru Diseldorfa u kupovini i tek po malo uživajući u suncu koje se konačno pojavilo u ovom delu Nemačke.

Sa kolegom sam isplanirao plan za jutarnji odlazak u tri sata udaljeni Štutgart, gde će se u petak od 18.00 sastati domaćin Nemačka i Španija, dve selekcije koje su ostavile najveći utisak u dosadašnjem toku turnira.

B92.sport

I sam sam se radovao prisustvu toj utakmici, iz ličnih i poslovnih razloga. Ali, UEFA je rešila da nas, srpske novinare, stavi na marginu i akreditacije dodeli predstavnicima medija iz zemalja koje su još uvek na prvenstvu.

Legitimno, ali svakako mi nije pravo zbog toga. Ostao sam na listi čekanja, koju mnogi ni ne dočekaju. Rešio sam, biću uporan i ujutru krenuti put grada Mercedesa. Pa možda mi se sreća i osmehne, a možda time i manifestujem da mi ipak stigne željeni mejl od UEFA.

Na putu ka hotelu stajem da kupim večeru i nailazim na one kojima je još više "stala na žulj". Dvojica prodavaca kebaba, naravno navijači Turske, čiji sam postao redovan gost i koji znaju da sam novinar, kao da su samo mene čekali da se požale na evropsku fudbalsku organizaciju.

"Je li istina ovo za Demirala? Da li je moguće da su ga toliko kaznili?", tugaljivo me je pitao prvi momak, kao da mu ja nekako mogu pomoći.

EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Naime, ako je nekome promaklo, štoper Turske Merih Demiral i dvostruki strelac u pobedi nad Austrijom proslavio je fantastičnu partiju pokazujući simbol "sivih vukova". Kako to mislite, ne znate ko su "sivi vukovi"?!

Šalim se, ne znam ni ja. Zapravo, iako niko nije znao ništa o tome do sada, UEFA je zaključila da je Demiral time podržao organizaciju koja za cilj ima stvaranje velike turske države, od Balkana preko centralne Azije do Kine.

Zbog toga je suspendovan na dve utakmice, te ga neće biti u subotu uveče od 21.00 protiv Holandije, kao ni u eventualnom polufinalu.

Niti sam ja advokat, niti sa UEFA ima šale kada su u pitanju nacionalistički ispadi. Tako da nisam mogao da pomognem turskom poznaniku, sem da slegnem ramenima i složim se da jako dobro znam kako je "teška ruka" evropskih disciplinaca.

"Ma, UEFA je mafija. Samo traži način da uzme pare", dobacio je drugi momak.

U neku ruku je u pravu. Ako bismo sabrali sve kazne koje su naplaćene tokom ovog šampionata, budžet joj je ozbiljno popunjen. To se poklapa sa jednim komentarom koji sam pročitao na ovom sajtu da je UEFA ovo prvenstvo organizovala samo da bi zaradila od kazni. Hrvatska, Albanija i Srbija su ih se najviše naplaćali u grupnoj fazi.

Hteo sam da okrenem na fudbalsku stranu i pitao sam Turke kako se suprotstaviti Holandiji bez Demirala kao stuba odbrane.

"Jako teško... Sada smo jako oslabljeni u odbrani. Ali Arda Guler će spremiti osvetu!", najavio je prvi momak.

Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

I zaista, u fan zoni tokom meča Turske i Austrije uverio sam se u to koliko se navijači "kunu" u mladog fudbalera Real Madrida. Svaki put kada bi imao loptu u posedu ili se pojavio na ekranu, usledila bi cika i vriska, ovacije i povici koje nisam mogao da razumem.

Verovatno ih je omaleni, ali vrlo srčani Guler dodatno "kupio" reakcijom posle drugog gola Demirala. Naime, tada su ga protivnički navijači zasuli čašama i pivom dok je izvodio korner. A onda, kada je Demiral glavom zakucao loptu u mrežu, Guler se okrenuo ka najvatrenijim navijačima Austrije i stavio ruku na uvo u stilu:

"Hajde sad da vas čujem!"

Zajedno sa saigračima je poslao Austrijance kući, ali će sada imati mnogo teži posao, jer bez glavnog štopera će biti pakleno teško zaustaviti napad "Oranja".

Naravno, ne i nemoguće, pogotovo jer će Turci izvršiti invaziju na "Olimpijski stadion" u Berlinu.

Svaki puta kada pobede, turski navijači izađu na ulice svih većih gradova Nemačke i kolima ili peške, uz stotine svojih zastava i vatromet, zaustave saobraćaj i prave buku i veselje do sitnih sati.

Mogu samo da zamislim šta će biti ako, uprkos ovoj "postavljenoj nozi UEFA", Turska savlada Holandiju i plasira se u polufinale Evropskog prvenstva.

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Podeli:

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu