Nova vest
Fudbal 3

4.7.2024.

21:00

Opasno je, Toni

Prazni dani tokom Evropskog prvenstva, praćeni kišom i nedostatkom sadržaja, teško padaju. Ne samo meni kao izveštaču, već i navijačima.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Profimedia

Nema fan zona, niti okupljanja. Ali, najvažnije – nema fudbalskih utakmica. Kao da ih je uhvatio neizdrž pred one najvažnije i, veruje se, najbolje utakmice na turniru.

Prvog dana pauze pred četvrtfinala Nemci nisu toliko pričali o utakmici sa Španijom (Štutgart, petak 18.00), koliko to čine drugog slobodnog dana.

Nešto više od 24 sata do tog meča, kao da tek sada "panceri" postaju svesni opasnosti koja ih vreba – mogla bi to da bude poslednja utakmica u karijeri Tonija Krosa.

B92.sport

Jedan od najboljih vezista u istoriji ove igre. Osvajač impresivnih šest Ligi šampiona i svih ostalih mogućih klupskih trofeja. Šampion sveta sa Nemačkom 2014. godine. Fali mu još samo jedan pehar da završi slagalicu zvanu fudbal.

Iako i dalje igra na vrhunskom nivou, aktuelni je šampion Španije i Evrope sa Realom, rešio je da ovog leta, sa 34 godine, završi profesionalnu karijeru.

Verovatno bi mogao, ali ne želi, da svojoj naciji soli pamet kako je najbolji i najspremniji igrač svoje reprezentacije, a deluje da bi svojim stilom igre, poput Kristijana Ronalda ili Luke Modrića, mogao da gazi do 40.

Međutim, Toni Kros želi da se oprosti sa stilom. I kod njega nema dileme da je to titulom na EURO pred svojim narodom.

"Mislim da mi to neće biti poslednji meč, a mislim da ćemo se ponovo videti", rekao je Kros novinarima odgovarajući na pitanje da li u petak učestvuje u svom poslednjem meču.

EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Kao da je navijače Nemačke tek sada udarila realnost i shvatili su da bi to zaista mogao da bude kraj. Kao da niko od njih nije na to ni pomislio u osmini finala protiv Danaca, čak ni kada je Anderson postigao gol koji je poništen zbog milimetarskog ofsajda.

Stekao sam utisak iz razgovora sa njima, da bi im eventualni poraz od Španije teže kao zbog oproštaja Tonija Krosa, nego zbog gubitka šansu da osvoje titulu na svom terenu.

"Postoji opasnost da ovo bude njegova poslednja utakmica. Ne bih voleo da se to desi", rekao mi je  Nemac kog sam sreo tokom ručka u jednom restoranu.

"Ako se to dogodi i zaista izgubimo od Španije, ceo stadion će plakati", dodao je, uz žaljenje što nije uspeo da nađe kartu za tu utakmicu, jer su sve planule.

Mislim u sebi: čelični Nemci masovno da plaču? To bi baš bila zanimljiva scena za videti.

Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar, File

Nemački mediji, iako takođe tradicionalno "pate" od nedostatka emocija, pojačavaju osećaj empatije da je ovaj, a i svaki naredni meč potencijalno poslednji za Krosa.

Basti Švajnštajger, Tomas Hiclsberger, Per Mertezaker, Kristof Kramer... Svi stručni konsultanti nemačkih televizija pričaju samo o jednoj temi.

Da, opasno je, Toni. Ovo bi mogao da bude njegov poslednji meč u lično očišćenim kopačkama (poznato je da ima opsesiju da satima sređuje svoju obuću).

Ali, istu tu frazu bi, sa druge strane mogli da upotrebe Španci. Oni, koji punu deceniju unazad gledaju njegove bravure u LaLigi i dresu Real Madrida.

Ne brinite, i oni su vrsni poznavaoci fudbala. Zato, kada god Kros bude imao loptu u nogama, izvodio slobodan udarac, korner ili bilo koji prekid, španski navijači izustiće kroz zube:

"Opasno je, Toni!"

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Razotkriveni su

Hiljade pedofila koji preuzimaju i dele sadržaj o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) moglo bi biti identifikovano zahvaljujući logovima malvera za krađu informacija koji su procurili na dark vebu.

Informacija.rs

10:00

5 h

Gejming

Bilo kuda, AI svuda

Sve više kompanija u industriji video-igara koristi alate veštačke inteligencije za izradu delova koda, vizuala ili čak celih igara.

Zimo

8:15

6 h

Novo Sport Video Menu