Nova vest
Fudbal 25

4.7.2024.

14:38

Nacionalistički ispad junaka Turske izazvao međunarodni konflikt

Dizanje dva prsta, malog i kažiprsta, u pobedničkom zanosu nakon pobede nad Austrijom doveo je Meliha Demirala u centar pažnje i danima nakon utakmice.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Strelac oba gola za Turke u meču sa Austrijom (2:1), nesumnjivo najzaslužniji čovek za plasman ekipe u četvrtfiunale EURO, sada je na "stubu osude".

"Koliko je srećan onaj koji sebe može nazvati Turčinom", napisao je Demiral na svom Instagramu uz fotografiju gde slavi spornim gestikulacijom rukama.

Ovaj slogan pripada "ocu turske nacije", nekadašnjem predsedniku moderne turske države Mustafi Kemalu Ataurku, ali i važi za nezvaničnu frazu turskih nacionalista.

Demiralov potez je i zvanični pozdrav pripadnika desničarski orijentisane organizacije "Sivi vukovi", koji tako salutiraju jedni drugima. Vuk nije slučajno izabran kao simbol: prema lokalnoj mitologiji, turski narodi su potekli od sivog vuka - pretka Asene.

Ova organizacija je zabranjena u Francuskoj, a njen simbol je zabranjen u Austriji.

Incident se inače poklopio sa početkom suđenja u Turskoj 22 optužena za ubistvo bivšeg vođe "Sivih vukova" Sinana Atesa, koji je ubijen u Ankari krajem 2022. godine.

Austrijski i nemački zvaničnici, kao i javnost, smatra da je Demiralov postupak neprihvatljiv. UEFA je inače pokrenula istragu protiv junaka Turske i moguće da ga čeka kazna za svoju nepromišljnost.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer na svom profilu na "iks" mreži (Tviter) povodom Demiralovog poteza je napisala:

"Simbolima turskih ekstremnih desničara nije mesto na našim stadionima. Korišćenje Evropskog prvenstva u fudbalu kao platforme za širenje rasizma je potpuno neprihvatljivo. Očekujemo da UEFA istraži ovaj slučaj i razmotri sankcije. Naše bezbednosne agencije pomno prate turske ekstremne desnice u Nemačkoj. "Sivi vukovi" su pod prismotrom Savezne kancelarije za zaštitu ustava", napsiala je ministarka.

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Oglasio se i nemački ministar za hranu i poljoprivredu Džem Ozdemir, inače sin turskih imigranata,  koji je rekao da je Demiralov gest "krajnje desničarski" i "simbolizuje teror i fašizam".

Osim toga, nemačko-izraelsko društvo, koje je "Sive vukove" okarakterisalo pretnjom za Jevreje, kao i Jermene, Grke i Kurde, i pozvalo je nemačke vlasti da zabrane tu organizaciju.

"Ideološka superiornost ovih fašističkih nacionalista ugrožava javnu bezbednost", rekao je nemački političar Folker Bek.

Demirel je već rekao da ne vidi ništa sporno u svom gestu.

"Razmišljao sam o proslavi vezanoj za moj turski identitet. Neverovatno sam ponosan što sam Turčin, to je smisao tog gesta. Video sam ljude na tribinama kako mi pokazuju isto. Nadam se da ću imati priliku da im pokažem ponovo ovaj gest", opušten je Demiral povodm čitave situacije.

Nakon što je saznao za istragu, Merih je još jednom napisao istu Ataturkovu frazu na društvenim mrežama: "Dobro jutro, Turska moja, kako je srećan onaj ko se Turčinom može nazvati".

U njegovu odbranu stala je njegova država.

U Demiralovoj domovini, logično, svi su na strani fudbalera, pogotovo sada u naletu najveće euforije zbog uspeha na EURO za koji je direktno zaslužan upravo Demiral.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je brzo izdalo saopštenje u kojem kritikuje postupke UEFA.

"Neprihvatljivo je da je UEFA otvorila disciplinsku istragu protiv našeg igrača Meriha Demirala. U izveštaju koji je u septembru 2023. godine objavila nemačka savezna kancelarija za zaštitu ustava ističe se da "Sivi vuk" nije nužno povezan sa desničarskim ekstremizmom. "Sivi vuk" takođe nije zabranjen simbol u Nemačkoj, reakcija nemačkih vlasti na Demirala se sama po sebi može smatrati ksenofobičnom", poručuju iz Turskog ministarstva spoljnih poslova.

EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Mnogi turski političari su takođe stali u odbranu Demirala.

Zvanični predstavnik vladajuće Turske Partije pravde i razvoja Omer Čelik nazvao je neprihvatljivim saopštenje nemačkog MUP-a i istragu UEFA.

Pored toga, tursko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u sredu uveče nemačkog ambasadora Jirgena Šulca u znak protesta zbog izjave nemačkih vlasti pa je tako ovaj incident podignut na međunarodni nivo.

Na kraju, poslednju reč imaće UEFA. Ako budu dosledni u sankcionisanju ovakvih ispada, Demirala čeka kazna od minimum jednog meča pauze, pa bi u tom slučaju propustio meč sa Holanđanima, što bi svakako bio hendikep za Montelin tim.

Finansijska kazna, koaj je takođe realna, u ovom trenutku najmanji je problem za Turske i njihovog "grešnog" fudbalera.

 

Podeli:

Komentari 25

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu