Nova vest
Fudbal 6

2.7.2024.

7:54

Ko je glup, a ko tup?

Trećeg dana nokaut faze Evropskog prvenstva dobili smo novi četvrtfinalni par, ali i nove momente koji su obeležili kontinentalni šampionat.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

U Hamburgu će se 5. juna sastati Francuska i Portugalija, koji su na jedvite jade uspeli da prođu osminu finala. Da li su to i zaslužili, može se diskutovati.

Iako smo svi očekivali spektakl i vatromet u najavljenom derbiju, Francuska i Belgija su se svojski potrudili da odigraju najdosadniji meč na turniru.

Posle ničega u prvom poluvremenu, u drugom se tu i tamo moglo videti po koje uzbuđenje. Pre svega pred golom Belgije, budući da su "trikolori" bili izrazito ofanzivnije nastrojeni od rivala.

B92.sport

Na kraju im se to i isplatilo, mada su još jednim šutem van okvira gola uz dosta sreće uspeli da dođu do cilja. Do tada, nisu pošteno ni testirali golmana Kastelsa.

Francuska, naime, nema "kršteni" gol iz igre na ovom turniru, a eto je u četvrtfinalu. Do sada su njeni rivali dva puta sami sebi smeštali loptu u mrežu (Austrija i Belgija), uz jedan penal Mbapea protiv Poljske, za tesan dolazak među osam najboljih.

Navijači Belgije na tribinama su najviše zamerali Romeluu Lukakuu na nezalaganju i mnoštvu izgubljenih duela, kao i Loisu Opendi koji je odigrao meč ispod svog nivoa.

Naravno da su "đavoli" svaki put očekivali magiju kada je lopta u nogama Kevina de Brujnea. Ali je nisu dočekali, kao ni uspeh svog nacionalnog tima na još jednom velikom takmičenju.

Međutim, dobili smo posle meča De Brujneov komentar ispod časti na pitanje italijanskog kolege Tankredija Palmierija o "zlatnoj generaciji" belgijskog fudbala. Iznervirao se De Brujne, i to je B92.sport prvi preneo jer sam na licu mesta video koliko je kapiten "izgoreo". Mada se tada nije moglo čuti ono što je rekao sebi "u bradu", ali taman ispred kamere "Marke".

"Glupan!", rekao je pobesneli De Brujne, mada bi se pre moglo reći da je on ispao tupan, jer nije mogao da se suzdrži i to izgovori iza paravana ili u autobusu koji ga je čekao već iza vrata.

Da se razumemo, Tankredi Palmieri je poslednji novinar na planeti kojeg bih branio, jer je neko ko često ume da plagira druge (Fabricija Romana pogotovo), te osoba koja na svakom takmičenju "gazi" preko drugih kolega kako bi došao do bolje pozicije, pitanja ili, evo uspeo je, trenutka slave.

Međutim, činjenica je da smo, posle sramne gestikulacije Belingema ka klupi Slovačke koji će istraživati i UEFA, dobili novi nevaspitani gest velike zvezde turnira.

Nažalost, niti time daju dobar primer mladima, niti potvrđuju svoju veličinu. Fudbalsku možda imaju, ali ljudsku sigurno ne.

Dok se odigravala ta "drama" u miks zoni u Diseldorfu, Portugal i Slovenija su kreirali svoju u Frankfurtu. U hotel sam stigao taman na drugo poluvreme i prvi veliki promašaj Benjamina Šeška.

Preživeli su to Portugalci, pa su odoleli Slovenci i otišli smo u produžetke, gde je Kristijano Ronaldo nastavio svoj katastrofalan niz promašaja na ovom prvenstvu. Jan Oblak mu je majstorski skinuo penal i naterao ga da plače kao detetu kada uzmete igračku.

Te suze svako tumači na svoj način, naravno, ipak je to Ronaldo. Može se pričati o tome da je njegovo prošlo, da je vreme za penziju i da ne bi trebalo da igra na najvišem nivou za reprezentaciju.

Ali, ono što mu se ne može osporiti jesu suze koje su potekle istog momenta kada je propustio penal da svoju zemlju odvede u četvrtfinale. Takav pobednički mentalitet se retko rađa i, kad god bude rešio da ode u penziju, sa sobom će odneti ono što 80 odsto današnjih igrača nema – životinjsku želju za pobedom.

Profimedia

Na kraju mu je "igračka" vraćena u penal-seriji i uz pomoć Bruna Fernandeša, Bernarda Silve i neverovatnog golmana Dioga Košte – Portugal je u četvrtfinalu.

Košta je odbranio sva tri penala Slovencima, koji su došli nadomak senzacije i tu stali. Položili su sve moguće ispite iz taktičke postavke, timske igre i defanzive, ali su pali iz predmeta iskustva.

Više sreće u sledećem "roku". Makar sada znamo da ih Srbija više nikada ne sme potcenjivati, kao što jeste u Minhenu.

"Ako ne možemo da pobedimo Sloveniju, ne treba ni da prođemo grupu", glasilo je mišljenje najvećeg dela srpske javnosti pred duel sa "zmajevima".

Tu smo mi ispali i tupi i glupi. Niti smo je pobedili, niti smo prošli dalje. Jedino što smo dobili jeste pokazna vežba iz čojstva, junaštva i borbe za dres sa nacionalnim grbom.

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu