Nova vest
Fudbal 0

30.6.2024.

20:37

Belingem i Kejn spasili Englesku – Slovačka skupo "prodala kožu"

Fudbaleri Engleske savladali su Slovačku posle preokreta i produžetaka (2:1) u osmini finala Evropskog prvenstva.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Gordi Albion je bio blizu eliminacije, ali je uspeo da golovima Džuda Belingema i Harija Kejna zakaže susret sa Švajcarskom, koja je izbacila Italiju (2:0).

Slovačka je dugo vodila, golom Ivana Šranca u 25. minutu, međutim, Džud Belingem je "makazicama" izjednačio u petom minutu nadoknade drugog poluvremena, da bi u prvom minutu prvog produžetka glavom pogodio i kapiten Hari Kejn.

Utakmica je od samog starta bila interesantna, ali i poprilično gruba, pošto se sudija Halil Umut Meler razmahao kartonima.

Pokazao je četiri žuta kartona u prvih dvadesetak minuta, od čega tri Englezima, koji su konstantno kasnili sa startovima.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Prvu veliku šansu na meču imali su Slovaci, preko Lukaša Haraslina, koji je prošao po levoj strani i odatle naudio Džordanu Pikfordu.

Izblokirao ga je Mark Gehi, da bi se lopta odbila i prevarila Pikforda, međutim, gol je sprečio Kiran Tripije ispucavanjem lopte iz peterca.

Gordi Albion nije delovao ubedljivo, a sporadično su pokušavali preko Tripijea, Kobija Mejnua, Harija Kejna.

Slovačka je do vođstva stigla u 25. minutu, kada je treći gol na prvenstvu postigao Ivan Šranc.

Odličnu asistenciju napravio je i David Strelec, dok je Šranc rutinski, spoljnim delom kopačke savladao Pikforda.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nastavili su izabranici Gareta Sautgejta sa smušenom igrom do pauze, na koju su Slovaci odneli minimalnu prednost.

Krenuli su Ostrvljani jače u nastavku, a ubrzo postigli i gol, međutim, radovanje Fila Fodena kratko je trajalo, pošto je VAR reagovao i poništio pogodak zbog ofsajda.

Imali su Englezi mnogo sreće potom, pošto je nakon nesporazuma defanzivaca, Strelec sa centra lobovao Pikforda, ali je lopta otišla pored stative.

Napadali su Englezi, međutim, sve je to delovalo nekako jalovo, do poslednjih petnaestak minuta utakmice.

Najpre je Kejn imao veliku šansu posle centaršuta Fodena. Ipak, slabo je zahvatio loptu glavom, pa je i lopta prošla pored gola.

Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ubrzo je stativu Martina Dubravke uzdrmao Deklan Rajs sa distance, da bi u nastavku akcije Kejn još jedno, u padu, neprecizno šutirao.

I kada je delovalo da je to-to, na scenu je u petom minutu nadoknade drugog poluvremena stupio Džud Belingem, koji je perfektnim makazicama savladao Dubravku i tako spasao svoj tim.

Odmah nakon pauze, u prvom minutu prvog produžetka, Engleskoj je preokret doneo Kejn na asistenciju rezerviste Ajvana Tonija.

Pre kombinacije glavom dvojice napadača, posle odbitka i kornera, pokušao je Ebereči Eze.

Žaliće Slovaci za ispuštenim vođstvom, ali i velikom šansom za Petera Pekarika, koji je sa samo nekoliko metara u 105. minutu promašio gol Pikforda.

Krenuli su Slovaci na sve ili ništa, međutim, nisu uspeli da naprave dodatnu dramu, ali su kožu svakako skupo prodali.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu