Nova vest
Fudbal 2

29.6.2024.

11:36

Ujed komarca, grmljavina i najoriginalnija prozivka Srbije

Ulazimo u drugu polovinu Evropskog prvenstva u Nemačkoj, u kojoj će 16 najboljih reprezentacija na kontinentu među sobom odlučiti ko će se naredne četiri godine dičiti da je najbolji.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Krećemo od aktuelnih šampiona. Italija će na mestu gde je 2006. godine otišla na krov sveta, na Olimpijskom stadionu u Berlinu, igrati protiv Švajcarske.

Granita Džaku, Đerdana Šaćirija i ostale su sekunde delile od prvog mesta u grupi A, ali je Niklas Fulkrug uspeo da spase Nemačku i odvede je na megdan Danskoj.

B92.sport

Upravo tom susretu na "Vestfalenu" u Dortmundu prisustvovaću ove večeri od 21.00, a zanimljiva je najava koju donose ovdašnji mediji.

Naime, fudbaleri nemačke žale se na komarce u svom kampu u Hercogenaurahu u Bavarskoj. Prethodne dve nedelje na jugu Nemačke, zaista, donele su puno promene vremena i veliku vlažnost vazduha, zbog čega je došlo do veće nego inače pojave komaraca.

To je zasmetalo i "pancerima", čiji se kamp nalazi tik uz šumu i zato ne mogu da borave napolju, na vazduhu, u bašti na otvorenom.

"Već sam ujeden dva ili tri puta. Ali, ako je to najveći problem, onda u redu…“, priznao je napadač Maksimilijan Bejer.

Međutim, to nije sve.

Profimedia

Vremenska prognoza za subotu uveče je takva da se širom severozapadnog dela Nemačke najavljuju obilne kiše, čak i grad, uraganski vetrovi, pa možda čak i tornada.

Međutim, nemački mediji ukazuju na veće probleme od ujeda komarca i lošeg vremena, a to je, realno, loša partija nacionalnog tima protiv Švajcarske i spasonosni gol Fulkruga tek u nadoknadi vremena.

Možda je to i dobro, ističu Nemci, da se ekipa trgne i da se ukaže na to da iluzija o osvajanju titule pred domaćim navijačima još uvek nije stvarna.

Ugledni nemački mediji, poput "Bilda" i "Kikera", ističu problem izostanka Kaija Haverca, za koga nije bilo mesta u prethodna dva duela. To bi moglo da se promeni ove večeri.

Florijan Virc bi mogao na klupu, a umesto njega uskočio bi Haverc, koji bi u tandemu sa Džamalom Musijalom bio iza najisturenijeg Niklasa Fulkruga.

Videćemo kakva će biti odluka Julijana Nagelsmana, najmlađeg selektora na ovom šampionatu.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

No, i njegov kolega Kasper Hjulmand ima problema u izboru napadača, jer niko u Danskoj nije zadovoljan nastupima Rasmusa Hojlunda.

Napadač Mančester junajteda je bio sjajan u kvalifikacijama, ali na ovom turniru – potpuno bezopasan.

Zaustavila ga je Srbija, prethodno i Slovenija i Engleska, te je sada veliko pitanje kako će protiv domaće selekcije u Dortmundu.

Zato ne bi bilo iznenađenje ako bi Hojlund ostao na klupi, a umesto njega u špicu zaigrao Jonas Vind, Kasper Dolberg ili Jusuf Poulsen. U zavisnosti za kakvu vrstu napadača se odluči Hjulmand, budući da su sva trojica produkti različitog stila fudbala.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Inače, danski mediji su na simpatičan način izvestili o najgoroj grupi na prvenstvu, u kojoj je bila i Srbija. Tabloid "BT" opisao ju je kao:

"Manje uzbudljiva od godišnjeg sastanka lokalnog udruženja antena".

Danci su u velikom broju bili u Minhenu na duelu sa Srbijom, a očekuje se da ih bude još više u Dortmundu. Naravno, ako dođu do karte pored "okupacije" domaćina.

Trajekti i vozovi već danima pristižu u Nemačku, pa je ove večeri Dortmund spreman za potop. Na više načina.

Sprema se oluja, i na nebu i na "Vestfalenu".

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Prevarant. Ne znam zašto bih mu verovao"

Ari Emanuel, jedan od najmoćnijih ljudi u industriji zabave, kritikuje Sema Altmana iz OpenAI-ja, nazivajući ga "prevarantom", ispitujući rizike i korist veštačke inteligencije i zalažući se za njenu regulaciju.

Zimo

8:15

6 h

Novo Sport Video Menu