Nova vest
Fudbal 2

28.6.2024.

19:12

Turci jednim potezom razbesneli Nemce

Ekspedicija fudbalske reprezentacije Turske putovala je avionom na meč poslednje runde grupne faze iako je trebala da pređe distancu od samo 132 kilometra.

Izvor: index.hr/b92

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/Leszek Szymanski

Turska je dramatičnom pobedom nad Češkom (2:1) oduševila brojne navijače ali je istovremeno i razbesnila domaćine Evropskog prvenstva. Razlog je što je na odlučujuću utakmicu od kampa u Hannoveru do Hamburga, u kojem se meč igrao, putovala avionom iako su ta dva grada udaljena samo 132 kilometra.

Dakle, ponašala se neodgovorno i neekološki.

Navedenu relaciju mogla je brzo i sa više brige za okolinu preći autobusom ili vozom te su Nemci na ovo poludeli jer UEFA aktuelni EURO promoviše kao ekološki najodrživije evropsko prvenstvo u istoriji. Verner Reh iz nemačke federacije za zaštitu okoliša i prirode ovako je komentirao potez Turaka.

"Potpuno besmisleno i nepotrebno".

U istom tonu je reakcija i Renea Švarca iz građanske inicijative za smanjenje zagađenja vazduha u Hamburgu i Šlesvig-Holstajnu. On je ovako govorio o kratkom i nepotrebnom letu turske reprezentacije:

"Hamburg ne dopušta do stadiona vožnju ni električnim autima i onda Turci naprave ovo. To je apsolutno neprihvatljivo. U Hamburgu se do stadiona ne sme voziti ni električnim automobilima, pa navijači koriste javni prevoz, a reprezentacija Turske se onda ovako kratku relaciju vozi avionom".

Šef turnira Martin Kalen takođe je donekle imao opravdanje za potez Turaka koji je razbesneo Nemce.

"Gotovo sva putovanja ekipa na Euro obavljaju se autobusom i vozom. Reprezentacije imaju bazne kampove blizu mesta odigravanja, što takođe uveliko smanjuje emisije. Turska je tamo doletela avionom iz sigurnosnih razloga, kao i onih koji se tiču vremena potrebnog za put. Ali uzeli su autobus za povratak".

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu