Nova vest
Fudbal 12

28.6.2024.

8:00

Šta smo sve do sada videli na EURO 2024?

Završena je grupna faza Evropskog prvenstva u Nemačkoj i sa velikim nestrpljenjem čekamo početak nokaut faze.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Profimedia

U njoj, nažalost, neće biti fudbalske reprezentacije Srbije, ali to svakako neće uticati na raspoloženje i elan za onim pravim, najboljim evropskim fudbalom.

Dosadašnji tok turnira ponudio nam je mnoštvo neočekivanih rezultata, prelepih pogodaka, VAR intervencija, pa i skoro rekordan broj autogolova.

U narednim redovima ćemo "skupiti" sve na gomilu, pre nego što krenemo u konačan rasplet za evropski tron.

B92.sport

Najveće razočaranje – Engleska

Ako izuzmemo Srbiju, koja je postigla ubedljivo najmanje golova na celom turniru (samo jedan), od onih timova koji su prošli u osminu finala, zasigurno, selekcija "tri lava" je prikazala najmanje. Makar u odnosu na ono što se od nje očekivalo.

Ekipa Gereta Sautgejta je uspela da osvoji prvo mesto u najneefikasnijoj grupi u istoriji EP, a u kojoj je Srbija bila najgora.

Od Harija Kejna, Fila Fodena, Džuda Belingema i Bukaja Sake se očekivalo da će rešetati protivničke mreže. A, zapravo, postignuta su samo dva gola – Belingem glavom protiv Srbije (1:0) i Kejn posle odbitka protiv Danske (1:1).

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Imamo novog favorita – Nemačka

Kad smo već kod golova velikih favorita: Nemačka je dala čak osam pogodaka, od čega čak pet u prvom kolu protiv Škotske. Uputili su Nemci čak 57 šuteva ka golu rivala do sada i po tome su najbolji na prvenstvu.

I već tada, prve večeri šampionata, "panceri" su izbili u sam vrh favorita, budući da je pre toga bilo sumnji u njihovu uigranost i kvalitet, posle dva velika takmičenja koja su završavali u grupnoj fazi.

Sada, na domaćem terenu, deluju nezaustavljivo, iako su tek u nadoknadi izbegli poraz od Švajcarske i sačuvali prvo mesto grupe A.

Sledeća će ih "testirati" Danska, koja je kući poslala Srbiju i B92.sport će u subotu uveče biti na licu mesta, na čuvenom "Vestfalenu" u Dortmundu.

Super-brzi ofsajd

Prečesto smo gledali duge provere ofsajd pozicija i izvlačenje različitih geometarskih linija. Međutim, na ovom EURO to nije slučaj.

Poluautomatski ofsajdi postaju svuda vrlo popularni, korisni i lako upotrebljivi. Zato će od naredne sezone biti upotrebljeni u mnogim "ligama petica", a tek nedavno je to najavila Premijer liga.

"Žrtva" toga bila je i Srbija, kojoj je poništen autogol usled prethodne nedozvoljene pozicije Luke Jovića.

Najveću pažnju privukao je ofsajd Romelua Lukakua u meču Belgije i Rumunije. Za proveru i odluku je bilo dovoljno samo 48 sekundi.

Ipak, bilo je i drugačijih slučajeva, te se za ofsajd Holandije protiv Francuske čekalo puna tri minuta. Mada je i dalje pitanje da li ga je bilo, pošto je situacija kod gola Ćavija Simonsa i pozicija Denzela Damfrisa bila vrlo diskutabilna.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pregršt evrogolova

Od kada je Florijan Virc postigao sjajan pogodak u 10. minutu meča sa Škotskom na otvaranju, tek posle toga su krenuli da se ređaju evrogolovi.

Već imamo više golova izvan kaznenog prostora nego na celom Mundijalu u Kataru. Za sada na 36 mečeva imamo 14 pogodaka, dok smo na SP imali tek 13 golova sa distance na uzorku od 64 utakmice.

Tu čak i ne ulazi autogol sa poprilične udaljenosti koji je za nogom pošao Sametu Akajdinu u meču Turske i Portugalije.

Šta je to sa golovima u nadoknadi?

Ako pitate bilo kog novinara, svako će Vam reći da najviše ne podnosi kasni gol dok pravi izveštaj, live BLOG ili skener nekog duela.

Do sada smo već imali čak devet golova u nadoknadi vremena. To je na nivou Evropskog prvenstva 2016. godine. Međutim, tek je odigrano 36 od 51 meča na celom prvenstvu.

Mađari su dali gol, recimo, u 100. minutu, ali im to u konačnici nije donelo plasman u osminu finala.

U poslednjim sekundama je i Srbija dala svoj jedini gol. Na "Alijanc areni" je u 95. minutu precizan bio Luka Jović, za nedovoljni bod protiv "zmajčeka".

Tanjug/Daniel Karmann/dpa via AP

Autogolovi umalo dostigli rekord

Pre tri godine, na Evropskom prvenstvu igranom širom kontinenta, viđeno je osam pogodaka igrača u sopstvenoj mreži.

Sada smo videli jedan manje, ali je interesantan trend porasta tog podatka. Ukupno je na EURO 2020. bilo 11 autogolova, videćemo možemo li do kraja turnira dostići tu brojku.

Niko "ne želi zlatnu kopačku"

Trenutno samo jedan igrač ima po tri gola na prvenstvu i to je, verovali ili ne, Gruzijac Georhes Mikautadze.

Pet drugih igrača je izjednačeno na dva.

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu