Nova vest
Fudbal 0

27.6.2024.

10:55

Haos na ulicama i spektakl na terenu

Povećanje broja učesnika na EURO je možda "razvodnio" kvalitet, ali ne možemo reći da grupna faza u Nemačkoj nije bila spektakularna.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Bilo je jednako zanimljivo na i van terena, gde je često vladao haos sa navijačima, mada mahom sa Balkanskog poluostrva koje su sve eliminisane.

U međuvremenu, na terenu smo gledali ne uvek fantastičan, ali skoro po pravilu vrlo interesantan fudbal pun neizvesnosti, iznenađenja i šokova.

Iako su se bukvalno provukli kroz najgoru grupu na turniru, kladionice i dalje najviše veruju u Engleze kada su u pitanju favoriti za titulu.

Na terenu su bez ikakve dileme najviše pokazali Španci, i to u takozvanoj "grupi smrti" sa aktuelnim šampionom Italijom i trećim timom sveta Hrvatskom.

Portugalci su senzacionalnim porazom od autsajdera Gruzije u za njih meču bez rezultatskog značaja pokvarili prvobitni dobar utisak, dok su razočarali Francuzi i Belgijanci pa je sudbina htela da se upravo oni sastanu već u osmini finala gde će jedan od favorita završiti svoj put.

Sofascore

Nemcima nije bilo preterano teško da osvoje Grupu A, ali su protiv Švajcarske pokazali da "petarda" protiv Škota nije pravo merilo njihovog kvaliteta.

Osim Švajcaraca, maksimum iz svog limitiranog tima su izvukli i Austrijanci, dok su nedorečeni ostali Holanđani, od kojih ne znamo da li da očekujemo da brzo ispadnu ili da odu do kraja.

Prvi utisak grupne faze su svakako navijači koji su preplavili nemačke gradove domaćine.

Okupirali su ne samo stadione već centralne trgove, ulice, javni prevoz. Za razliku od Katara gde su masovo došli samo Argentinci, na EURO su u ogromnim brojevima tu navijači Engleske, Turske, Holandije, Austrije, Albanije, Švajcarske, došlo je po 20.000 Danaca i Slovenaca, a bilo je poprilično mnogo i nas Srba koji su obojili ulice Minhena u boje srpske trobojke.

Strani izveštači kao posebno stranstvene su istakli navijače Škotske, Turske, Holandije, Austrije i Mađarske.

Zahvaljujući velikom broju svojih emigranata u Nemačkoj (oko 12 miliona), Turska praktično kao da igra na domaćem terenu na ovom turniru.

Profimedia

Što se tiče fudbala, prvu fazu je po suvom kvalitetu obeležilo nekoliko utakmica.

Nemci su zaista zablistali na premijeri turnira sa 5:1 protiv Škotske, mada se kasnije pokazalo da su Ostrvljani ipak daleko ispod elitnog nivoa.

Stoga u prvi plan treba staviti minimalnu pobedu Španije nad Italijom, kao i spektakularan trijumf Austrije nad Švajcarskom sa 3:2.

Nekoliko neočekivanih rezultata je doveo do pravog haosa u formiranju "kostura" nokaut faze, u kojoj ćemo pomalo i prerano videti duele nekih velikana.

Pre svega pomenuti okršaj Francuske i Belgije već u osmini finala, a onda će pobednik ovog meča u četvrtfinale verovatno na Portugal.

Gore pomenuti Španci i Nemci će se izvesno sastati takođe već u četvrtfinalu, što je šteta zbog kvaliteta kojim raspolažu ove dve selekcije.

Obe ekipe imaju maestralne veziste i uzbudljive mlade ofanzivce. Upravo bi Španija i Nemačka trebalo da budu uzor svim drugim reprezentacijama da se ne plaše da predaju ključnu ulogu najmlađim igračima.

Jer ako tinejdžeri Lamin Jamal i Džamal Musijala mogu da budu vedete ovakvih timova koji su prepuni prekaljenih i dokazanih superstarova, zašto to ne bi bio slučaj i sa selekcijama koje imaju mnogo manju bazu talentovanih igrača, recimo upravo Srbija.

Sofascore

Mada Nemci prvo moraju da slome otpor čivrstih Danaca koji su malo i potcenjeni iako su pokazali najviše u našoj grupi.

Zanimljiv sudar u osmini finala će biti "alpski derbi" komšija Italijana i Švajcaraca.

Italijani nisu oduševili u grupnoj fazi, ali ipak su oni i dalje aktuelni šampioni koji ako nešto znaju to je da odigraju na rezultat.

A Švajcarci opet pokazuju kako dobar sistem u kojem ne odskače nijedan pojedinac može da donese vanserijski rezultat.

Slično smo videli kod Austrijanaca koji se mogu nazvati "favoritom iz senke" s obzirom na ono što su pokazali u svojoj grupi.

Sada ih čeka "vatren" sudar sa strastvenim Turcima, a kasnije potencijalno novi sudar sa Holanđanima koje su kao što smo već gore naveli nadigrali u možda i najboljem meču turnira do sad.

Najveća enigma pred nokaut fazu su prvi favoriti Englezi. Nisu pokazali ništa u grupi sa Srbijom, Danskom i Slovenijom.

Štaviše, potpuno su razočarali javnost, posebno svoje navijače, koji ne štede selektora Gareta Sautgejta.

Imali su sreće sa žrebom jer ih u osmini finala čeka nejaka Slovačka, ali ako budu igrali kao u grupnoj fazi, neće im ni protiv njih biti lako.

Nokaut faza počinje u subotu.

loader

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu