Nova vest
Fudbal 10

26.6.2024.

16:50

Došlo vreme da region od Slovenije uči moderan fudbal

Reprezentacija Slovenije čak i bez pobede ostavila je najbolji utisak na Evropskom prvenstvu od ekipa sa "ovih prostora", plasmanom u osminu finala.

Izvor: B92.Sport

Miloš Bogovac
EPA-EFE/YOAN VALAT

Pod "ove prostore" podrazumevamo zemlje ax-yu regiona i Albaniju.

Fudbalske reprezentacije sa teritorije Balkana (nećemo se baviti Rumunijom u ovom tekstu) generalno gledano nisu se proslavile na Evropskom prvenstvu koje je u toku u Nemačkoj - dovoljno je u prilog tome reći da su završile takmičenje bez ijedne pobede u 12 utakmica.

EURO 2024

Slovenija 3 boda (0-3-0)
Srbija 2 boda (0-2-1)
Hrvatska 2 boda (0-2-1)
Albanija 1 bod (0-1-2)

Srbija i Hrvatska su daleko najveća razočaranja s tim da je doživljaj uspeha kod hrvatskog navijača drugačiji od onog koji ima srpski navijač. Za Hrvate je uspeh reprezentacije bio minimum plasman u četvrtfinale ili čak i polufinale (ankete zvanične to pokazale) dok je za Srbiju uspeh bio i sam plasman na EURO.

Eliminacija u grupi za zvanično treću najbolju selekciju sveta je, jasno, potpuni rezultski fijasko, dok, sa druge strane, Srbija sa sobom nije nosila breme bilo kakvog uspeha na prethodnim velikim takmičenjima pa shodno tome ni nova rana eliminacija nikoga ne iznenađuje.

Razočarenje postoji, ali ne i iznenađenje.

Neuspeh se podrazumeva. Ono je drugo ime fudbalera Srbije. Naš nacionalni tim je čak i u ovoj "regionalnoj konkurenciji" najslabiji u jednoj kategoriji - najneefikasniji je sa samo jednim postignutim golom.

Srbija je ostavila još gori utisak nego u Kataru, stagnacija je očita, nema pomaka, nema napretka i nije shodno tome bilo rezultata koji bi mogao da se okarakteriše kao uspešan.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Uzeli smo i Albaniju kao "pridruženog člana" regiona u osvrtu na timove sa ovih prostora..

Za razliku od Srba i Hrvata, Albanci uzdignuta čela sumiraju učinjeno sa Evropskog prvenstva - sa bodom iz "grupe smrti".

Albanci su napravili pomak u svom drugom učešću na poslednja tri EURA.

Najveći iskorak u rezultatskom, kvalitativnom i takmičarskom smislu ostavila je Slovenija.

Kekov tim je definitivno jedan od najvećih dobitnika grupne faze takmičenja i zvanično najuspešnija selekcija iz regiona na Evropskom šampionatu.

Verovatno je bilo malo onih koji su pre starta turnira videli Sloveniju kao učesnika osmine finala posle grupe sa Engleskom, Danskom i Srbijom, ali Slovenci nakon mečeva sa ovim selekcijama slave najveći uspeh na nekom velikom takmičenju.

Istina, nisu pobedili nijedan meč, ali nisu ni izgubili, i treba im odati priznanje na kvalitetu koji su prikazali u duelima sa bolje rangiranim selekcijama. Potpuno zasluženo se nalaze među 16 najboljih reprezentacija na Starom kontinentu.

EPA-EFE/YOAN VALAT

Ono što nisu uspele ni Hrvatska ni Srbija od kojih se očekivalo mnogo više na turniru nego od Slovenije, to je uspela reprezentacija koja svoj najvažniji adut ima na klupi u liku Matjaža Keka, čoveka koji će sada ostati upamćen po još jednom značajnom uspehu sa Slovencima.

Kek je Slovence, podsetimo, vodio i na Svetskom prvenstvu 2010. godine.

Floskula da je dobar selektor pola uspeha pokazala se i ovog puta u praksi kao ispravna. Slovenci su sledili Kekove smernice, verovali mu, nisu eksperimentisali i zato su tu gde jesu danas.

Do pre nekoliko godina fudbalere Slovenije komšiluk je pomalo potcenjivački nazivao "skijašima" zbog popularnosti i uspeha zimskih sportova naspram "nogometa".

Danas, od Slovenaca može da se uči esencija modernog fudbala.

Ova država se profilisala kao sportska sila poslednjih godina, ne samo u regionalnim okvirima, koje je odavno prevazišla po sportskim uspesima. Pomenimo samo njihove trofejne skijaše i skakače, fenomenalne bicikliste, sjajne odbojkaše, evropske prvake košarkaše, fenomena Luku Dončića...

Na red su, zasluženo, stigli i fudbaleri da im se ukažu sve počasti.

EPA-EFE/YOAN VALAT

Podeli:

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu