Nova vest
Fudbal 3

26.6.2024.

16:25

Rešena misterija – kako su Slovenci završili iza Danaca? Legenda "zmajčeka" krivac

Kako i zašto su Slovenci završili na drugom mestu iza Danske? Sada je poznato po kom kriterijumu je UEFA poređala učesnike grupe C.

Dušan Đukanović
Profimedia

Posle dva remija u trećem kolu u duelima Engleske i Slovenije (0:0) i Srbije i Danske (0:0), Evropska kuća fudbala je objavila da će Danci u nokaut fazu sa treće, a Slovenci sa druge pozicije.

Nikome nije bilo jasno zbog čega, s obzirom na to da su imali po tri boda, isti međusobni skor, istu gol-razliku, broj postignutih golova i, kako se tada verovalo, isti broj žutih kartona.

Stoga je prvobitno preneta vest da su Danci završili ispred Slovenaca zbog toga što su završili ispred njih i u kvalifikacijama. Da stvar bude luđa, nalazili su se u istoj grupi i imali po 22 boda. Međutim, ta informacija nije bila tačna.

Danci su prošli drugi zahvaljujući Milivoju Novakoviću. Svojevremeno jedan od najboljih bundesligaških napadača, a sada pomoćnik selektora Matjaža Keka je tokom duela sa Englezima dobio žuti karton, što je prošlo nezapaženo isprva.

Na kraju, da li sa drugog ili sa trećeg, za Slovence je najbitnije da su po prvi put u istoriji prošli u nokaut fazu Evropskog prvenstva.

Daleko više nego što su neke druge reprezentacije učinile.

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

2 d

Aktuelno

Presuđeno: Vrhovni sud odlučio

Brazilski Vrhovni sud odredio je da X (Twitter) treba da plati kaznu od nešto više od pet miliona dolara kako bi mogla da nastavi da radi u toj zemlji, pokazuju sudski dokumenti.

Tanjug

12:17

12 h

Novo Sport Video Menu