Nova vest
Fudbal 213

26.6.2024.

8:30

Ovo je realnost srpskog fudbala

Svi smo razočarani, svi smo očekivali više, mnogo više, ali jednostavno, ovo je realnost srpskog fudbala.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/ Sven Hoppe/dpa

Imamo dobre fudbalere, ali nemamo elitne – imamo dobar sastav, ali nemamo jak tim.

Imamo verovatno pravog čoveka za selektora, čuveka sa autoritetom među svim igračima, ali nemamo kvalitetnog trenera da dobro posloži ono s čim raspolaže.

Da bude jasno, ovo je – neuspeh.

Ogroman neuspeh jer kada tri tima prođu iz grupe, a ti budeš četvrti, očigledno je da nešto nije u redu.

Ali to je realna slika srpske reprezentacije.

Standings provided by Sofascore

Dva uzastopna velika takmičenja su fantastična stvar, konačno imamo kontinuitet, ali i rezultati u tim kvalifikacijama su bili jasan pokazatelj da je očigledno puko učešće ono čim treba da budemo prezadovoljni.

Jer peti put u nizu naša reprezentacija nije prošla grupnu fazu. I to je naša realnost – mi smo učesnik. I ništa više od toga.

Nisu se naši fudbaleri obrukali, znali su mnogo više da bride obrazi, ali se nisu ni proslavili.

Realno, niko od njih nije očekivao da naprave nešto senzacionalno, ali mogli su bar da se pobiju.

I u ovakvom sistemu takmičenja, Srbija je morala da se plasira u osminu finala.

Sofascore

Možda nisu elitni igrači, možda nismo elitna reprezentacija, ali ni taj "elitni" kvalitet nije garancija uspeha, već tim, ekipa, organizacija, sistem, forma, a u tri utakmice na EURO mi nismo videli ništa od toga.

Godinama pričamo kako je odbrana najslabija tačka tima, a sada kada je bila najbolja ogolila je realnu činjenicu da je to u stvari bio najmanji problem.

Mi nemamo vezni red, a tu bi trebalo da smo najjači kad se vide neka imena koja tu igraju. A tu je vladao potpuni haos.

Selektor koji vodi ovu reprezentaciju već tri godine na jednom od najvećih turnira nije znao ko treba da mu igra u najvažnijem delu tima.

U delu tima koji, za razliku i od odbrane i od napada, ima najmanje prostora za kaklukacije i prilagođavanja. Deo tima koji povezuje sve ostale i koji je u svakoj ozbiljnoj selekciji je najstabilniji faktor.

A naš je izgledao kao autobuska stanica kroz koju prolazi i odlazi ko kad stigne.

Sofascore

A pored potpunog taktičog haosa, gde niko nije u stanju da kaže u kakvom sistemu Srbija igra, ko je vođa tima, ko je lider na terenu, koji je to prvi tim, a svaka iole ozbiljna reprezentacija mora da ima zacementiranu startnu postavu uz povremena prilagođavanja, najviše boli to što naši fudbaleri na terenu nisu bili dovoljno hrabri.

Ne kažemo da se nisu trudili, videlo se da imaju želju, pokazivali su to, to nije nedostajalo ni u jednom trenutku, ali trud nije dovoljan.

Videli smo to i na ovom prvenstvu kod drugih reprezentacija, daleko manje talentovanih i kvalitetnih, da se i bez tog "elitnog" može do rezultata protiv najboljih.

NIS



Niko ne može da zameri Albaniji i Gruziji na konačnom plasmanu jer su pokazali "onu stvar". A šta tek reći za Austriju. Da li iko može da tvrdi da imaju kvalitetnije igrače? A realnost je da imaju znatno kvalitetniji tim.

To je činjenica koja nas godinama udara u glavu, a nikako da naučimo. Još u Rusiji nam je Švajcarska pokazala da pobeđuje tim, a ne pojedinci. Ista selekcija nam je očitala identiču lekciju u Kataru. A kao i u slučaju Austrije, niko nas neće ubediti da Švajcarci imaju bolje fudbalere.

Ali imaju bolji tim. Imaju sistem, imaju formu imaju ogranizaciju u kojoj svako zna svoju ulogu. A mi do meča sa Engleskom nismo znali ni ko nam je prvi golman.

Razultat često donosi sirova hrabrost i želja da "prebiješ" protivnika, da mu pokažeš da to što je talentovaniji ne znači da je bolji tim od tebe.

I upravo je to falilo ovom timu, da mu kada izađe na teren ne bude bitno kako se zove rival, ko stoji na terenu nasuprot njih, jer i oni su obični smrtnici.

A već u prvoj utakmici upravo je ime protivnika usmerilo ceo turnir naše reprezentacije jer ispostavilo se da nismo prošli dalje jer smo jedini u grupi izgubili od Engleske.

Što je pokazali da smo se uzalud hrabrili činjenicom dobre igre u poslednjih 60 minuta meča sa "Gordin Albionom".

Jer ispostavilo se da nismo mi bili toliko dobri koliko su Englezi bili loši. A i tako loši su nas pobedili.

Ovaj EURO mora biti tačka na ovu priču. Tačka na ovakvu reprezentaciju.

Sve mora da se menja, mora da se rekonstruiše i podmladi ekipa i da se uloga lidera da nekim novim licima jer koliko god da volimo naše veterane i koliko god da su dali dobrog reprezentaciji, vreme je za novi list.


 

Podeli:

Komentari 213

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu