Nova vest
Fudbal 42

25.6.2024.

23:17

Srbija na skeneru B92.sport: Pavlović je svemoguć, "vezu" nemamo, a napadači "tanki" za ovaj nivo

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je učešće na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Dva boda, jedan postignut pogodak i novo razočaranje ostaju kao utisak sa prvog EURO koji je naša zemlja igrala posle 24 godine.

Falilo je malo, ali taman dovoljno da se napravi razlika od onih koji zaslužuju osminu finala.

"Orlovi" je, zbog svega prikazanog u ovih 270 i kusur minuta u Nemačkoj, nisu zaslužili, ali stoji činjenica i da nisu bili miljenici sreće. Niti sudija.

Tek u ovoj trećoj utakmici se mogla videti neka ruka taktike, da je napokon nešto bilo smišljeno.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Plan je bio da "preživimo" uvodnih pola sata i poluvreme, a da onda ulaskom "teške artiljerije" dođemo do prevage.

Međutim, ofanzivci su potpuno podbacili, na čelu sa Aleksandrom Mitrovićem, Dušanom Tadićem i Dušanom Vlahovićem.

Bili smo napadačka selekcija sa bušnom odbranom, a sada je obrnuto, defanzivna linija pokazala napadu kako se igra za državni grb.

No, u nastavku smo analizirali pojedinačan učinak svakog od naših reprezentativaca uz, naravno, selektora Dragana Stojkovića.

EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Golman i odbrana

Predrag Rajković – Ako mu je za utehu, bio je jedan od najboljih igrača Srbije na ovom EP. Istakao se u 21. minutu kada je Eriksen iz prve gađao u sam ćošak. Potom i kod udarca Hojlunda u bliži ugao. Kasnije se težište igre prebacilo na protivničku polovinu, a Danci su uglavnom pretili sa distance. Izuzev pokušaja glavom Vestergarda, koji je golman Srbije takođe osujetio. Bravo, Rajko!

Srđan Mijailović (do 73. minuta) – Bilo je i onih koji su se za glavu hvatali kada su videli njegovo ime u startnoj postavi. Međutim, ubrzo je postala jasna ideja sa njim u startnoj postavi – da stavi "flastera" na Melea. I u tome je popularni "Mićko" uspeo, nekada sjajno krilo Danske danas nije bilo ni bleda senka. Zahvaljujući Srđanu Mijailoviću.

Miloš Veljković – Još jedna njegova vrlo dobra partija, bez mnogo izleta i grešaka. Kao i cela odbrana, stajao vrlo dobro i pokrivao leđa saigračima. Položio sve ispite na ovom prvenstvu i "pobedio" kritike" kojih je bilo od Katara kroz kvalifikacije.

Nikola Milenković – Već u četvrtom minutu je "požuteo" i to mu je automatski stavilo "prikolicu" na leđa za celu utakmicu. Međutim, uspešno je koračao kroz meč i sa njom. Bleki je još jednom komandovao odbranom na pravi način i pokazao da se u potpunosti uigrao sa Veljkovićem i Pavlovićem.

Peđa Milosavljević/Starsport

Strahinja Pavlović – Svemoguć! Svojim dugim nogama pokriva ogroman prostor na zemlji, dominantan je i u vazduhu, a opet smo ga viđali kako tutnji na protivničku polovinu kao da je krilo. Za državni dres je spreman i da "pogine". Ali, šta to vredi kada kolege iz napada nisu.

Andrija Živković – Promenio je stranu i opet odradio ono što se od njega tražilo. Defanzivno vrlo dobar u tandemu sa Pavlovićem, a za napad nije bilo mnogo prilika zbog taktičkog opredeljenja. Zatim u poslednjih 20-ak minuta otišao na "svoju" desnu stranu, ali ponovo bez pravog učinka.

Vezni red i napad

Nemanja Gudelj (do 45. minuta) – Nekoliko puta je "ćušnuo" loptu iz nogu danskih igrača, što je svakako plus. Ali, do te pozicije je došao jer je prethodno kasnio u postavljanju i nije bio ispred, nego iza Eriksena, Hjulmanda, Hojbjerga. Verovatno zato je bio "žrtvovan" već na poluvremenu.

Ivan Ilić (do 67. minuta) – Ako izuzmemo veliku grešku u 21. minutu koja je mogla da košta Srbiju gola, ali ga je izvukao Rajković maestralnom intervencijom, odradio je vrlo dobar posao. Igrao je ispred poslednje linije, kao "osigurač" i dobro pratio kretnje veznjaka Danske ispred sebe. Odneo i nekoliko bitnih lopti kojima je zaustavljen pritisak rivala.

Saša Lukić (do 87. minuta) – Dobio je novu ulogu i nije se snašao. Razumljivo, jer njegovo nije da igra tik iza napadača. Čak i kada je imao loptu na oko 25 metara od gola, što je bila prava retkost, protraćio je dodavanje za Živkovića loptom u gol-aut. Kasnije je, ulaskom brojnih napadača ostao usamljen u sredini i nije mogao sam.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Lazar Samardžić (do 45. minuta) – Krenuo je nadahnuto, pa se izduvao. Ovo je pozicija koju bi on trebalo da igra u reprezentaciji, ali ne kada smo u totalnoj defanzivi. Vidi se da ima "vic" i da voli da je sa loptom u posedu. Problem je što ju je na ovom meču imao vrlo malo u nogama.

Aleksandar Mitrović – U početku je bio klasičan "sidraš" ostavljen na cedilu protiv trojice. Tek kada je u drugom poluvremenu stigla "pomoć" u vidu Tadića i Jovića, dobio je rasterećenje. Imao šansu u 81. minutu, a u 84. je bio akter situacije koja će ponovo biti predmet spora da li je bio penal ili ne.

Izmene

Dušan Tadić (od 46. minuta) – Ovog puta je bila smislena namera da on sa klupe u nastavku donese prevagu, ali se to nije isplatilo. Ostao je sam sa Lukićem na sredini i nije dobijao dovoljno lopti, a i ono što je imao u nogama nije proturio do napadača. Prvenstvo za zaborav za njega, a još je žalije što je, potencijalno, poslednje u njegovoj karijeri.

Luka Jović (od 46. minuta) – Gol koji je postigao u poslednjem minutu prethodne utakmice dao mu je elan i po ulasku u igru ovog susreta. Ali, to ovog puta nije bilo dovoljno. Trudio se, vraćao na sredinu po loptu, ali to je bila čista improvizacija.

Dušan Vlahović (od 67. minuta) – Ušao je kao treći špic, sa zadatkom da se šunja iza linija. Tako je u 81. minutu došao do lopte i stvorio priliku za Mitrovića, ali je on ponovo šutirao loše. Vršio je dobar presing, ali osim toga, malo šta korisno uradio. Gde je onaj Dušan Vlahović oko koga su se otimali evropski klubovi?

Filip Mladenović (od 73. minuta) – Proveo na terenu nešto više od 20 minuta, ali bez pravog centaršuta ili bega iza linija Danaca.

Sergej Milinković-Savić (od 87. minuta) – Ušao tek u smiraj utakmice, imao šut sa ivice kaznenog prostora, ali je šutnuo onako kako je igrao ovog leta u Nemačkoj. Mlitavo i preslabo.

Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Selektor

Dragan Stojković – Plan je bio da se totalnom defanzivom oslobodimo tog praznog hoda na početku i "preživimo" prvo poluvreme, a onda krenemo svim silama u napad. Međutim, napad u koji se kleo još od kako je došao na mesto selektora ga je "izdao". Mada, tim mu u drugom poluvremenu nije imao nikakav balans i "slomio" se u sredini, jer nije bilo šta da "drži most" između odbrane i napada. Zato smo u finišu gledali "bunarenje" koje je možda i moglo da donese nekim čudom gol, ali nijedna lopta nije pronašla Mitrovića, Vlahovića i Jovića. Kao u "Football manageru" je krenuo na sve ili ništa, a na kraju dobio kartu za Beograd zajedno sa ostatkom reprezentacije Srbije.

Podeli:

Komentari 42

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu