Nova vest
Fudbal 18

25.6.2024.

22:54

Ili napadaš ili ideš kući – "orlovi" sada to znaju

Fudbaleri Srbije završili su učešće na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Dušan Đukanović
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Evropsko prvenstvo, 3. kolo grupe C

Danska – Srbija 0:0
Stadion: Alijanc arena (Minhen)
Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska)

Posle 24 godine naša reprezentacija se vratila na kontinentalno takmičenje i završila ga osvojivši tek dva boda u grupi

U poslednjem duelu grupe C Danska je remizirala sa Srbijom (0:0) i tako igrače Dragana Stojkovića Piksija ostavila i bez kalkulatora u rukama pred rasplet u ostalim grupama.

Za to su "krivi" i Englezi koji su morali sa dva gola da dobiju Slovence (0:0), a potom i da u grupi F (sreda, 21h) Portugal savlada Gruziju, a Turska Češku. Više od njih, krivi smo mi sami.

Sofascore

Najpre, krivi smo mi sami jer bi nas pobeda u ovom meču sigurno odvela dalje na turniru. Kada se pogleda startna postava, jasno je da nam to cilj nije bio.

Piksi teško da je mogao da izabere defanzivnijih startnih 11, sa nekoliko iznenađujućih imena koje je ostavio na klupi. Ponovo su se među rezervama našli kapiten Dušan Tadić i Sergej Milinković-Savić, a odustalo se i od formacije sa dva napadača. Aleksandar Mitrović je dobio prednost ispred Dušana Vlahovića.

Danska: Šmajhel - Andersen, Kristensen, Vestergor - Bah (od 77. Dilejni), Hejbjerg, Hjulmand (od 77. Kistijansen), Mele - Eriksen (od 88. Poulsen) - Hojlund (od 58. Dolberg), Vind (od 46. Skov Olsen)

Srbija: Rajković - Veljković, Milenković, Pavlović - Mijailović (od 73. Mladenović), Gudelj (od 46. Jović), Ilić (od 67. Vlahović), Živković - Lukić (od 87. SMS), Samardžić (od 46. Tadić) - Mitrović

Među prvih 11 se našao Srđan Mijailović koji je posle više od decenije zaigrao u takmičarskim mečevima u dresu nacionalnog tima, ali ne i na svojoj prirodnoj poziciji.

Preneo je sa klupskog nivoa mesto po desnom boku, ali će se ispostaviti da je on bio možda i jedinia iznenađujuća, a ispravna odluka selektora.

Da govorimo o prilikama ne ide. Prvi šut u okvir gola tek u nadoknadi vremena i to bez veće opasnosti po gol Kaspera Šmajhela.

Krenuli smo iz totalne defanzive u ono suprotno sa tri napadača, a samo je jedan (Mitrović) šutnuo ka golu protivnika.

Sa obe strane je poništen po gol i to potpuno opravdano. Nisu se ni Danci proslavili, ali im nije ni trebalo, pa su i tako prvi zatresli mrežu. Srećom po nas, lopta je kod centaršuta Eriksena napustila teren, a Vind napravio faul nad Rajkovićem.

Srbija je uzvratila autogolom Andersena koji je iznudio Jović, ali je centarfor Milana prethodno bio u ofsajdu.

Znak pitanja stoji samo pored odluke Fransoe Leteksijea da situaciju iz 83. minuta kada je Aleksandar Mitrović tražio penal ni ne proveri gledajući snimak. Kroz glavu su odmah proletele slike Feliksa Briha i meča sa Švajcarcima, kada takođe faul nad Mitrovićem nije sankcionisan.

Doduše, ako je penal potreban da bismo prošli dalje, onda tamo i ne treba da bude mesta za nas.

Na kraju, kada se podvuče ta crta, jedini poraz u grupi C je bio naš.

Da stvar bude gora, to nam je bio možda i najbolji meč na sve tri utakmice Evropskog prvenstva.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 18

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu