Nova vest
Fudbal 0

25.6.2024.

19:55

Austrija iz trećeg pokušaja nokautirala Holandiju!

Fudbaleri Austrije savladali su Holandiju rezultatom 3:2 i tako kao prvi iz grupe D prošli u osminu finala Evropskog prvenstva.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Tim Ralfa Rangnika je tako otišao dalje sa šest bodova, Francuska je završila kao druga sa pet, Holandija kao treća sa četiri, dok je Poljska poslednja sa jednim poenom.

Strelci za Austriju su bili Donjel Malen u šestom (autogol), Romano Šmid u 59, te Marsel Zabicer u 80, dok su za Holandiju pogađali Kodi Gakpo u 47, te Memfis Depaj u 78. minutu.

Ponovo je autogol pao na utakmici Austrije, s tim da su se izabranici Ralfa Rangnika, za razliku od susreta sa Francuskom, ovoga puta radovali.

Donjel Malen je u šestom minutu savladao Barta Verbrugena i tako postigao najraniji autogol u istoriji evropskih prvenstava.

Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Aleksander Pras je ubacio loptu sa leve strane u šesnaesterac, gde ju je nespretno pokupio Donjel Malen i savladao sopstvenog golmana.

Igrač Dortmunda je u 23. minutu imao veliku priliku da se iskupi, međutim, njegov udarac levom nogom u situaciji "jedan na jedan" bio je razočaravajući.

Austrijanci su svakako delovali ozbiljnije na terenu, Marsel Sabicer je ubrzo zapretio sa distance, da bi Marko Arnautović propustio praktično zicer – loše je zahvatio loptu iz povoljne pozicije.

Ronald Kuman je, inače, u 35. minutu doneo iznenađujuću odluku kada je napravio izmenu, ubacivši Ćavija Simonsa umesto Džoja Vermana.

Pred odlazak na pauzu Memfis Depaj je zatresao stativu posle udarca glavom nakon centaršuta Kodija Gakpa. Svakako bi gol bio poništen zbog ofsajda u začetku akcije.

Kao da se neka druga Holandija pojavila u nastavku, a rezultat je poravnat već u 47. minutu kada je polukontru golom okončao Kodi Gakpo. Lepo je pogodio dalji ugao gola Patrika Penca, posle dodavanja Ćavija Simonsa.

Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Nije dugo trajala radost Holanđana, pošto je Austrija već u 59. minutu opet stigla do prednosti u Berlinu.

Odličan centaršut Florijana Griliča i udarac glavom Romana Šmida. Lopta je na putu do gola pogodila i Stefana de Fraja, a potom i završila u mreži.

Ludilo u Berlinu je nastavljeno novim golom Holandije, koji je morao VAR da proverava zbog navodnog faula Vuta Veghorsta.

Jasno je bilo da to nije istina, pa je i pogodak Memfisa Depaja priznat za veliko slavlje navijača u narandžastom.

Drami, naravno, da nije bilo kraja, pa je Marsel Zabicer u 81. minutu iskoristio pravovremeno dodavanje Kristofa Baumgartnera i tako po treći put doneo vođstvo svojoj ekipi.

Holanđani su u finišu pokušavali da režiraju novo izjednačenje, ali nisu uspeli. Ipak, sa četiri poena su svakako prošli dalje, kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Austrija će u osmini finala igrati sa drugoplasiranim iz grupe F. Francuska će odmeriti sa drugoplasiranim iz grupe E, dok će Holandija naknadno saznati potencijalnog rivala.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

EURO 2024

"Nova era za rumunski fudbal"

Igrači Rumunije imaju priliku da pokrenu "novu eru" fudbala sutra u osmini finala u meču protiv Holandije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, izjavio je selektor Rumunije Edvard Jordanesku.

Beta

11:23

25 min

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apple ima novu viziju

Apple namerava da započne masovnu proizvodnju nove generacije AirPods slušalica, opremljenih ugrađenim kamerama. Potencijalne primene su brojne i veoma intrigantne a ugrožavanje privatnosti još veće.

Bug

8:20

3 h

Novo Sport Video Menu