Nova vest
Fudbal 0

25.6.2024.

13:17

Danski feniks Eriksen: Gledao je smrt u oči, a sada ima rekord i igra ključni meč sa Srbijom

Pre tri godine na meču sa Finskom, ceo svet je bio u šoku kada se Kristijan Eriksen srušio na terenu.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia/Nigel Keene/ProSportsImages/DPPI

Na Euro 2020, kreator igre Danske, doživeo je srčani zastoj, faktički je imao kliničku smrt i samo zahvaljujući fantastičnoj reakciji medicinskog osoblja na terenu, spašen mu je život.

Ležao je na terenu bez svesti, na stadionu je vladao neviđen muk. Doktor danskog tima, Morten Boesen, objasnio je kasnije šta se desilo.

"Imao je srčani zastoj. Uradili smo reanimaciju. Koliko smo bili blizu da ga izgubimo? Ne znama. Vratili smo ga u život posle jedne defibrilacije. To je prilično brzo", rekao je Boesen.

A Eriksen se kasnije prisećao:

"Kada sam se probudio na terenu posle CPR intervencije, bilo je kao buđenje iz sna, kao da sam bio negde daleko. Ne sećam se ničeg. Obično, pamtite delove sna, ali ja se iz svega toga ne sećam baš ničega. Mučio sam se da dođem do daha, onda sam video doktorekako se okupljaju oko mene i čuo glasove. Rekao sam im da sklone nešto iznad moje glave, i kada je naš kardiolog rekao da mi je 30 godina, ja sam ga ispravio i rekao da mi je 29. Došao sam sebi".

Mislili su mnogi tada da je to kraj karijere sjajnog veziste Danaca, da nikada više neće zaigrati. O, kako su se samo prevarili! Jer Eriksen je rođeni borac - ne priznaje poraz, čak i kada deluje da je to nemoguće izbeći.

Ugrađen mu je defibrilator, zahvaljujući čemu danas može ne samo da svakodnevno funkcioniše, već da bude izložen i najvećim sportskim naporima. I radi ono što najviše voli, da igra fudbal.

Istina, u nekim zemljama, poput Italije, zakon ne dozvoljava da igrači sa ugrađenim defibrilatorom mogu da igraju, ali sa tim u Engleskoj nisu imali problema.

Tako se Kristijan nedugo posle operacije ponovo našao na Ostrvu, u Brentfordu, koji mu je oživeo karijeru, a kao kruna igračkih znanja i kvaliteta potpisao je pre dve godine za Mančester junajted čiji je i dalje član.

Da li će ostati i posle ovog leta, to je još otvoreno, mada dobre igre na Euro svakako podižu njegov ulog i to ne samo na Old Trafordu.

Eriksen je u 33. godini, ali na terenima u Nemačkoj pokazuje da još nije za "staro gvožđe". 

Ako u Mančester junajtedu, iz razanoraznih razloga, pa i povrede, nije imao baš najbolju sezonu, ovog leta opet pokazuje stari fudbalski žar.

Na prvom meču u grupi, sa Slovenijom, sjajno je sarađivao sa vihornim Jonasom Vindom i postigao je prvi gol za Dance na turniru. Neverovatno zvuči, ali tačno 1.100 dana posle tog šokantnog dana i meča sa Fincima.

Otuda selektor Kasper Hjulmand veruje da iz Eriksona može da "iscedi" još fudbalskog soka za pobednički koktel!

Meč sa Srbijom u Minhenu, biće i pomalo svečan za Eriksena, koji će upisati 133. nastup za državni tim i time prestići kolegu Simona Kjera. 

"Nisam to znao, baš me je prijatno iznenadilo. Rekordi su lepa stvar, ali još lepše bi bilo ako uzmemo tri boda protiv Srbije", rekao je Kristijan pred utakmicu.

Šta donosi Eriksen ovom timu Danske? Mnogo, baš mnogo, i toga je svestan i selektor Srbije Dragan Stojković Piksi koji je pred utakmicu rekao kako se nada da će Eriksen ostati na klupi.

Zna Stojković dobro da je Eriksen glavni vizionar u timu protivnika, da njegov "svilen pas" kroz protivničke linije sa pozicije "desetke" može da bude pola gola, i bukvalno. Kako on nalazi prostor i spaja napadače sa golom, to je posebna priča, mada je i sam često u prilici da ugrozi gol.

Evo podatka - Eriksen je na ovom turniru proizveo 11 ključnih dodavanja na dva meča, to je četiri više od drugog najboljeg na listi po tom parametru na Euro 2024. 

A protiv Engleza u drugom kolu (1:1), bio je nezamenjiv, kontrolisao je sredinu, stvorio je četiri šanse, dobio sve duele i imao 88 odsto tačnih dodavanja. Jasno je da i brojke govore o njegovom značaju za tim "vikinga". 

Protiv Engleza, žalio je što su ih Danci ispustili iz šaka.

"Imali smo šanse i da pobedimo, osećam da je trebalo da dobijemo meč, tako da smo malo razočarani. Kontrolisali smo situaciju veći deo meča. Uspevali smo da ih ranimo kontrama, ali i posedom lopte, mislim da smo generalno odigrali veoma dobar meč. Pokazali smo veru i kvalitet, ali nismo još završili posao. Sve uvek dolazi u poslednjem meču, zato je cilj uzeti tri boda protiv Srbije", rekao je Eriksen.

Dakle, rezultat Danske će i na ovom turniru, kao i prethodnih godina, debelo zavisiti od Eriksena i toga što on bude uradio.

Za ofanzivnog vezistu, ima prilično dobar skor, na 132 meča za reprezentaciju, zatresao je mrežu 42 puta. Ozbiljna brojka.

Njemu je ipak najvažnije da i pored svega što je doživeo i dalje može da igra, posebno za državni tim.

"Euro je nešto posebno. Možćda za mene i više jer mi se ta loša stvar dogodila baš na Euro. U međuvremenu, bilo je mnogo fudbala, imali smo Svetki kup u Kataru, dakle mnogo mečeva na najvećoj sceni. Srećan sam samo zbog činjenice da sam se vratio i da igram za svoju zemlju", zaključio je vezista Danske i Mančester junajteda. 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu