Nova vest
Fudbal 4

25.6.2024.

8:30

Srbija na 0/3 – vreme je za prvu pobedu protiv Danske

Fudbaleri Srbije će odmeriti snagu protiv Danske, u okviru trećeg kola Grupe C na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Aleksandar Stajkovac
EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Radi se o odlučujućoj utakmici, koja će da odgovori na pitanje: Da li "Orlovi" idu u nokaut fazu ili će još jedan šampionat da se završi u grupnom delu takmičenja?

Protivnik je Danska, sa kojom se reprezentacija Srbije u istorili sastajala tri puta.

Najsvežije 29. marta 2022. godine, u prijateljskom susretu pred takmičenje u Ligi nacija.

Srbija je tada pretrpela ubedljiv poraz od 3:0, sastavi dve selekcije su bili slični ovima koji su sada aktuelni, uz pojedine izmene na po nekoj poziciji, kao na primer u napadu, gde je umesto Kaspera Dolberga – Rasmus Hojlund i sitne rotacije u odbrani, dok je vezni red i tada i sada rezervisan za Kristijana Eriksena i Pjera Emila Hojbjerga.

"Orlovi" su tada igrali nešto otvoreniju utakmicu, napadali su, stvarali šanse, što je dalo i Dancima prostora za igru i tako su ostavili ubedljivu pobedu.

Sada kada je ulog veliki za obe selekcije, očekuje se taktički zatvorenija utakmica.

Pored tog susreta, ove dve selekcije su se dva puta sastajale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Srbija ne pamtim po dobru te kvalifikacije, pošto je završila iza Portugalije, Albanije i Danske sa samo četiri boda.

Pored lošeg rezultata, pamti se i albanski dron na "Marakani", zbog čega je između ostalog i prekinuta utakmica i dodeljena pobeda Albancima.

Tada je Danska u oba navrata lako savladala Srbiju, prvo u Beogradu sa 3:1, a potom na domaćem terenu sa 2:0.

Danska ima 3:0 skor u međusobnim pobedama protiv Srbije, nekada Jugoslavija sastajala se sa Danskom sedam puta, u pet navrata je slavila Jugoslavija, dok su Danci upisali dve pobede.

Aktuelni selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, najverovatnije želi da zaboravi 1984. godinu, kada je kao fudbaler "okusio" ubedljiv poraz od Danaca (5:0).

Tokom turnira u Nemačkoj, Danska je dva puta uspela da remizira, prvo sa Slovenijom (1:1), a potom i Engleskom (1:1), dok je Srbija pretrpela poraz od Engleza (1:0), dok je sa Slovencima odigrala 1:1.

Vreme je za prvu pobedu protiv Danske, onu najvažniju, koja može da odvede "Orlove" u nokaut fazu Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu