Nova vest
Fudbal 12

25.6.2024.

8:00

"Orlovi" rano lete – sami neka odluče kuda

Fudbaleri Srbije u utorak od 21.00 igraju protiv Danske utakmicu kakvu su već igrali u Južnoj Africi, Rusiji i Kataru.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Profimedia

I 2010, 2018. i 2022. je bila potrebna isključivo pobeda u trećem kolu za prolaz grupe na Mundijalima. Po svemu sudeći (osim ako se ne poklopi dosta rezultata da prođemo sa dva boda), tako će biti i ovog puta na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Australija u Južnoj Africi (1:2), Brazil u Moskvi (0:2) i Švajcarska u Dohi (2:3) bili su preveliki zalogaji. Videćemo da li će nas i Danska "progutati" ili ćemo uspeti da pobedimo sami sebe, sada kada smo još jednom saterani u ćošak.

Tradicija nam ide na ruku protiv Skandinavaca, ali ne i protiv Danske. Tukli smo do sada redom i više puta Norvešku i Švedsku, ali kada vidimo "crvene vikinge" pred sobom, noge kao da se odseku.

B92.sport

Da ništa nije trulo u državi Danskoj (ili smo mi bili još gori) videlo se u prethodna četiri duela sa ovim rivalom. Sve smo izgubili.

Poslednji put u prijateljskom meču u Kopenhagenu bilo je 3:0, a u kvalifikacijama za EURO 2016. bilo je 2:0 u gostima, a u Humskoj 3:1 za Skandinavce.

Ako računamo i staru Jugoslaviju, u jednom od poslednjih mečeva bivše nam države Danci su tukli Piksija i saigrače sa 2:1.

Kasnije se Jugoslavija raspala, a zbog sankcija je na to prvenstvo Evrope otišla upravo Danska i, kao što znamo, postala prvi i jedini put šampion "starog kontinenta".

Dakle, definitivno su nam Danci dužni i bilo bi lepo da im sve to sada naplatimo. Ali, pitanje je koliko su za to spremni aktuelni "orlovi".

Starsport

Situacija je jasna - Srbiji odgovara isključivo pobeda, koja bi definitivno imala status istorijske. Iz mnogo razloga.

Generacija je ove godine u Nemačkoj dostigla svoj zenit, barem je tako trebalo da bude. Pojedini igrači su u svom "piku" karijera, neki će tek nadoći, a ima dosta onih koji bi mogli da igraju poslednji put za nacionalni tim na velikom takmičenju.

Pre svih, najstariji (i "najspremniji") Dušan Tadić. On će za dve godine, ako Srbija ode na Svetsko prvenstvo u Severnoj Americi, imati skoro 38 godina i pravo je pitanje hoće li tada igrati bitnu ulogu u nacionalnom timu.

Posebno ukoliko ga već ove večeri u potpunosti sa svoje pozicije "istisne" Lazar Samardžić.

Srđan Stevanović/Starsport

Opravdanja nema, jer su svi spremni, zdravi i, kako kažu, raspoloženi da dođu do rezultata vrednog istorije. 

Posebno u ovoj situaciji kada su i Hrvati i Albanci otišli kući, da se ne lažemo, zaista bi nacionalni praznik bio plasman Srbije u nokaut fazu.

Potrebno je samo odigrati jedan vrhunski, timski meč i sve do sada izrečeno će pasti u vodu, a ulicama Minhena zavladaće fešta.

"Orlovi" će ove večeri poleteti, a sami će na "Alijanc areni" odlučiti u kom smeru – ka Beogradu ili Dortmundu.

Izvor: B92.sport

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu