Nova vest
Fudbal 94

24.6.2024.

8:00

Navijanje za Srbiju – u čemu je problem?

Najavili smo i obistinilo se, da je Srbija protiv Slovenije imala najbrojniju podršku u novijoj istoriji sporta.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Profimedia

Ni kada je igrala na Mundijalu u Rusiji ili Kataru, pa ni u finalu Svetskog prvenstva u košarci u Manili. Nikada se veći broj srpskih navijača nije skupio na jednoj utakmici.

Ali, opet, ni bezmalo 30.000 Srba nije bilo dovoljno da se na "Alijanc areni" stvori atmosfera za pamćenje. Istina je da su na glavnom trgu u Minhenu Srbi nadjačali Slovence jer su se više "izložili" i okupirali prostor, ali su na samoj utakmici, moramo priznati, pobedu odneli "zmajčeki".

Znamo da "delije" i "grobari" to čine sa mnogo manje ljudi, a razlog je zato što su organizovani i, prosto, znaju kako se to radi.

Srbi u Minhenu to nisu umeli. Izgledali su kao razbijena vojska, bez ikoga da ih povede "u rat". Da izabere momenat da ih podigne uz pravu pesmu.

Tu dolazimo do novog problema. Pesma. Koja pesma?

B92.sport

Fudbalska reprezentacija Srbije već dugo vremena nema navijačku numeru koja je prati na velikim takmičenjima, uz koju se "podiže" i slavi pobede. Možda ih je zato tako malo.

"Srbija, Srbija", patriotske pesme o Kosovu, Republici Srpskoj i "ko ne skače taj je..." su celokupan opus srpskih navijača na dan i za vreme svake utakmice reprezentacije.

Iz razgovora sa prisutnim navijačima u Nemačkoj lako se stekao utisak da su veoma nezadovoljni nedostatkom prave podrške.

"Dve, tri pesme i to je sve. Nemamo pravu pesmu koja bi nas ujedinila. Ne dozvoljavaju nam ni da unesemo bubanj i megafon, sve su uzeli na ulazima. Dok su Slovenci mogli to da unesu", reči su jednog navijača iz Kruševca.

Profimedia

Sličnu stvar nam je u nedeljnom razgovoru u Augzburgu otkrio i Andrija Kaluđerović, bivši reprezentativac koji je došao baš u svojstvu navijača.

"Bio sam na tribinama i nisam zadovoljan kako ide to navijanje. Možda je Nikola Jokić bio u pravu kada je onomad rekao da smo mi navijači rezutlata, a ne reprezentacije. Voleo bih da se to promeni. Da mi budemo vetar u leđa. Jer ovo je pitanje svih nas, i bivših igrača i vas novinara, svi moramo da budemo ujedinjeni. Ne znam šta je u pitanju, ali sa strane mi je delovalo da im je nešto pokvarilo raspoloženje, ali to sve treba da ostane po strani u ovoj bitnoj utakmici", rekao nam je Kaluđerović.

Na zvaničnoj UEFA konferenciji pred meč sa Slovenijom pitali smo selektora Stojkovića o podršci koju ima Srbija, a on je istakao da se raduje spektaklu na tribinama.

Da bi još potpuniji odgovor dao dan posle utakmice.

"Ova vrsta navijanja je totalno drugačija od klupskog, oni imaju svoj repertoar, ovde dolaze normalni ljudi, obični ljudi. Oni koji vole Srbiju, vole svoju zemlju iz krajeva Nemačke, iz Srbije, verovatno iz cele Evrope. To su dve različite vrste navijanja, a meni je drago da vidim taj ambijent, pogledajte kakav je. Zbog takvih ljudi se vredi žrtvovati i ne sme da bude teško. Ia radost zbog gola, to uliva samopouzdanje da smo na dobrom putu. Da vratimo tu ljubav prema reprezentaciji, da je volimo i kada ne ide. Ne treba da nas volite kad pobeđujemo, morate da nas podržavate i kad nam je teško. Tada se vidi taj patriotizam, tada se vidi ta nota koliko volite ili koliko ne volite. Želim da se zahvalim, juče sam se zahvalio, čak i onima koji nisu bili. Što se tiče rezultata, odužićemo se protiv Danske", rekao je Dragan Stojković.

Iako su razočarani, činjenica je da Srbi vole svoju reprezentaciju. I to baš u fudbalu, koliko god to paradoksalno zvučalo.

U nedelju se tokom celog dana ispred hotela "orlova" smenjivalo na stotine navijača koji su došli iz Čačka, Sremske Mitrovice, Leskovca... Samo da bi se prevashodno deca uslikala sa najboljim igračima koje ova zemlja ima.

Da, oni zaista jesu najbolji koje imamo i moramo da ih podržimo. Makar još jednom.

A na njima je da "odluče" da li će se trijumfom odužiti za svu ljubav i podršku ili će nas sve ponovo ostaviti sa gorkim ukusom u ustima.

Podeli:

Komentari 94

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu