Nova vest
Fudbal 7

23.6.2024.

10:00

Protivotrov za Lukakuove malere

Možda Romelu Lukaku nema sreće na ovom šampionatu Evrope da postigne gol, ali Belgijanci ne moraju da brinu.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia/BELGA PHOTO BRUNO FAHY

Sve dok je tu udarna igla šampioskog tima Mančester sitija, kapiten nacionalnog tima, Kevin de Brujne.

Njegov gol u 80. minutu omogućio je navijačima Belgije da odahnu, time je potvrđena pobeda "crvenih đavola" koji su tako pokazali da su još živi i da ih ne treba unapred otpisivati.

Ako je poraz u prvom kolu od Slovačke, iznenadio mnoge, na meču sa Rumunijom, De Brujne i drugovi pokazali su od čega je ovaj tim krojen.

NIS

Kevin je u tom 80. minutu uspeo da stigne koji delić sekunde do lopte pre golmana Nite, kog je tom prilikom dobro "potkačio" po desnoj nozi, ali onda kada je lopta već bila upućena u gol.

Ostaće polemika da li je gol trebalo poništiti ili ne, u pitanju je bio zaista opasan potez koji je mogao da ozbiljno povredi čuvara mreže Rumuna.

Kako god bilo, nije samo taj gol razlog za priču o De Brujneu, koji je zaista bio maestralan na ovom susretu.

Detalj sa kraja utakmice, obišao je svet - kapiten Belgije, podelio je radost sa svoje troje dece, sinovima Mejsonom Milanom, Romom i ćerkicom Suri. Mejson je dobio kapitensku traku i trofej igrača utakmice, koji je De Brujne pošteno zaradio.

Pogledajte brojke - jedan gol, tri stvorene šanse, tri šuta u okvir gola, 3/3 duge lopte, 3/4 uspešna driblinga, 4 zarađena prekršaja, ukupno pet udaraca na gol, 12 dobijenih duela, 66 dodira sa loptom, 100 odsto dobijenih vazdušnih duela...

Uradio je i ono što Lukaku nije uspeo iz nekoliko prilika, pa se tako ispostavilo da Domeniko Tedesko ima u svojim redovima "protivotrov" za promašaje korpulentnog napadača. Ruku na srce, Lukakuu je VAR poništio gol zbog milimetara. 

De Brujne ne brine za Lukakua.

"Mi smo tim koji stvara šanse, a Romelu je taj koji uvek postiže golove. On je tu kada je najpotrebnije. Ne brinem, uveren sam da će tresti mrežu u narednim mečevima", jasan je De Brujne.

Timoti Kastanj se našalio sa Lukakuom, rekavši kako njegova velika stopala nisu u skladu sa VAR presuđivanjem, jer je zbog kog centimetra više uvek u ofsajdu.

"Rekli su mu da je problem u njemu, da ima prevelika stopala! Neće mu to ubiti samopouzdanje, jer on postiže golove. Biće tako ponovo", zaključio je Kastanj.

Ipak, jedna veština De Brujnea, oduševljava brojne komentatore.

Tako je Izi Kristijansen sa BBC-a posebno oduševljen time kada kapiten Belgije brzo prebaci loptu sa jedne na drugu stranu i raspali po njoj. 

"Ostao sam bez teksta! Kevin de Brujune ne nezaustavljiv kada tako brzo prebaci loptu na drugo stopalo i šutira", rekao je posle udarca Kevina u 54. minutu meča sa Rumunijom.

Možda tada nije uspeo da najbolje zahvati loptu, pa je Florin Nita odbranio udarac lako, ali brojni su primeri kada su golmani samo pogledom ispraćali loptu koja ide u njihovu mrežu.

Ako Belgija bude stigla daleko na turniru u Nemačkoj, motor ekipe u vidu De Brujnea imaće sigurno velike zasluge za to.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu