Nova vest
Fudbal 91

23.6.2024.

8:00

Samardžić, Jović, Birmančević – da li zaista mogu biti starteri?

Tri dana je prošlo od utakmice sa Slovenijom, od čega dva potpuno slobodna za igrače. I samo su još dva ostala do odlučujućeg meča sa Danskom.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Srđan Stevanović/Starsport

Da li je to bilo dovoljno da se glave ohlade, a srce zagreje dovoljno da pokaže: da li je vredno ili ne plasmana u osminu finala Evropskog prvenstva?

Da, i dalje smo ogorčeni, ljuti i razočarani. Ali, isto tako ćemo se nadati i verovati u prolaz dokle god imamo ikakvu šansu.

Šta nam drugo preostaje? Takvi smo, kakvi smo. Da se menjamo ne možemo.

Ili, ipak, možemo?

B92.sport

Poslednjih 15-ak minuta meča sa Slovenijom, ne samo da su doneli izjednačenje, vredan bod i buđenje nove nade, već su i pokazali da Srbija ima još igrača na koje bi mogla/morala da se osloni.

Ali, da li rezovi moraju biti toliko drastični da oni iz trenutnog bljeska nagrađenog stvorenim šansama i pogotkom, mogu da uskoče direktno u kožu startera najvažnije utakmice na Evropskom prvenstvu?

Konkretno, misli se na Luku Jovića, Lazara Samardžića i Veljka Birmančevića, igrače koji su sa klupe nešto zaista doneli protiv "zmajčeka". Za Mijata Gaćinovića i Sergeja Milinković-Savića se to, u najmanju ruku, ne može reći.

Jović treba da ostane "džoker"

Luka Jović je svim navijačima na usnama nakon svog gola glavom u 95. minutu. Međutim, do tog momenta nije odigrao Bog zna kako vredno pomena. Naprotiv.

Čak i nešto više od pola sata protiv Engleza je bilo za zaborav, posebno ona situacija u kojoj je trebalo bolje da primi loptu u zicer situaciji.

Tanjug/Daniel Karmann/dpa via AP

"Ja se trudim da uvek igram maksimalno koliko mogu. Moj govor tela je takav da ljudi kad me vide misle da ne dajem svoj maksimum, a uvek kad sam na terenu pokušavam da pomognem ekipi. Taj gol i taj sprint u odbranu, video sam da se otvorila kontra i morao sam da je sprečim", rekao je Jović u izjavi za FSS.

Zbog svog stila igre i načina na koji menja utakmicu sa klupe, a što mu je uglavnom bila uloga i u dresu Milana, ne očekujemo da bude starter protiv Danske.

Birmančeviću je potrebno više

Baš kao ni Veljko Birmančević, kome će biti potrebno mnogo više od 13 minuta dobrog energetskog fudbala da bi se probio do startne postave Srbije. Krilni napadač Sparte iz Praga iza sebe ima sezonu života, ali bi bilo previše rizično da Piksi krene sa njim u prvih 11.

Filip Mladenović će ostati startni levi ofanzivni bek Srbije, pošto je protiv Slovenije zamenjen samo jer je zaradio rani žuti karton. I jer ga je desni bek Celjea Žan Karničnik ozbiljno namučio na tom delu terena.

Birmančević tih problema nije imao, a razlog jeste zato što se Slovenija neiskusno povukla u "krilo golmanu" u samoj završnici, pa je i njemu defanzivni zadatak bio olakšan.

Prethodne sezone je odigrao ukupno 48 utakmica u svim takmičenjima, uz 22 postignuta gola i 12 asistiranih. Uz, naravno, "duplu krunu" sa Spartom iz Praga.

Peđa Milosavljević/Starsport

Samardžić je zreo

Jedini koga vidimo kao potencijalnog startera, a da to do sada nije bio slučaj, jeste Lazar Samardžić, "domaćin" u Nemačkoj.

Momak koji je odrastao u ovoj zemlji, već izvesno vreme kuca na vrata prvog tima reprezentacije Srbije, ali Piksi nikada do sada nije verovao da je pravi momenat za to.

Od 82. minuta duela sa Slovenijom je bilo evidentno da mu se baš igra fudbal na ovom EURO. Pritom, njegova kreacija umnogome bi značila svakom timu, a posebno je to slučaj sa Srbijom.

Postoji mišljenje da ne postoji način na koji bi mogao da igra zajedno sa Dušanom Tadićem u tandemu kreacije. Za to smo selektora Dragana Stojkovića pitali još u decembru prošle godine, kada je u svojoj kancelariji ugostio članove B92.sport.

"Nije bilo lako doći do tog epiloga da Lazar Samardžić zaigra za 'A' reprezentaciju. Znate da je bio član mlade reprezentacije Nemačke. Uspeli smo da iskrenim razgovorima, pre svega, sa njegovim roditeljima i sa njim dođemo do toga da on debituje za našu reprezentaciju. U ovom momentu na poziciji na kojoj igra imamo Dušana Tadića, tako da sa te strane on je dobio šansu i predstavljaće budućnost srpskog fudbala", odgovorio je Stojković na jedno "Vox populi" pitanje.

Profimedia

Pa, ako smo mogli da probamo sa dvojicom napadača i shvatili da je to više neizvodljivo u nacionalnom timu, zašto sada ne bismo probali sa dva plejmejkera.

Piksi je bio "desetka", a na ovom šampionatu se potencijalno oprašta od dugogodišnjeg naslednika tog broja u reprezentaciji Srbije, 36-godišnjeg Dušana Tadića.

U isto vreme bi mogao biti promovisan novi ofanzivni vezista, momak oko koga će se graditi naredna generacija srpskog reprezentativnog fudbala.

Verovatno će to biti slučaj već ovog utorka na "Alijanc areni" u Minhenu, kada bismo mogli Lazara Samardžića da gledamo od starta na terenu. Napokon.

U isto vreme, to znači da će jedan napadač ostati bez mesta u 11. Tipujemo da će to biti Dušan Vlahović, te da će ovog puta on biti taj koji će sa klupe pokušati nešto da promeni u poslednjih pola sata do celog poluvremena.

Kad već u svojstvu startera nikako nije išlo.

Podeli:

Komentari 91

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu