Nova vest
Fudbal 0

22.6.2024.

17:40

B92.sport na mestu najvećeg Zvezdinog uspeha: Minhen između fudbala i "ponosa" VIDEO

Selektor Srbije Dragan Stojković dao je "orlovima" dva dana odmora, što je značilo i za srpske novinare - "voljno".

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
B92.sport/SS

Neplanirani slobodan dan usred Evropskog prvenstva nije mogao drugačije da se iskoristi nego za odlazak u 70 kilometara udaljeni Minhen i njegovu navijačku zonu u Olimpijskom parku.

U pitanju je prostor koji se inače najviše koristi za opuštanje i uživanje, jer ga čine prelepa zelena brda oko jezera, koje je za ovu priliku iskorišćeno kao "podloga" za ogromnu binu i video bim. Da, sve to pluta na vodi.

Sam dolazak na ovo mesto je veoma dobro obeležen, a sve prati veliki broj fudbalskih sadržaja: od zabave za decu, preko igrica za osvajanje nagrada, sve do obilja prodavnica dresova, suvenira, hrane i pića.

Stariji srpski ljubitelji fudbala dobro znaju ovo mesto, posebno navijači Crvene zvezde. Jer, upravo ovde se nalazi i Olimpijski stadion, bivši dom Bajern Minhena gde je Crvena zvezda 1991. godine ostvarila jednu od najvećih pobeda u svojoj istoriji.

Tada je u prvom meču u gostima savladala nemačkog giganta rezultatom 2:1. Golove su postigli Darko Pančev i Dejan Savićević, da bi Zvezda tu prednost odbranila u Beogradu sa 2:2 i otišla u finale Kupa evropskih šampiona. Nedugo potom je u Bariju postala šampion Evrope, a kasnije te godine i prvak sveta u Tokiju.

Gostovao je na ovom stadionu i Partizan, 2003. godine, ali nije imao toliko uspeha protiv Bajerna. Najpre je u Humskoj izgubio 0:3, da bi u Minhenu bilo 1:3, a jedini strelac za crno-bele bio je Damir Čakar.

Pokušali smo da priđemo Olimpijskom stadionu, ali nismo uspeli. Razlog? Hrišćanski skup kao odgovor na drugi veliki događaj u centru Minhena ovog popodneva - parada ponosa.

Naime, na "Marijinom trgu", u samom centru Minhena, okuplja se gej populacija, izrazito različitih izgleda i stilova oblačenja. U metrou su se mimoilazili sa mnoštvom navijača i domaćih stanovnika obučenih u tradicionalne bavarske nošnje.

Sve je bilo vrlo mirno, ali ubrzo mi je postalo jasno zbog čega su se razdvojili na različitim linijama metroa koje voze na suprotne strane grada.

Bilo je lako izabrati fudbalski pravac i užitak u navijačkoj zoni sa malobrojnim, ali glasnim Gruzinima, te Turcima koji se spremaju da od 18.00 dupke napune plato ispred bine na jezeru.

Njihov okršaj sa Portugalijom biće za prvo mesto u grupi F i zato sam se na više mesta uverio da "nije preporučljivo" spominjati im Kristijana Ronalda.

Izvor: B92.Sport

Podeli:

Tagovi:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu