Nova vest
Fudbal 0

22.6.2024.

17:10

Istorijski bod Gruzina, Lobžanidze promašio pobedu u poslednjim sekundama

Fudbaleri Gruzije i Češke odigrali su nerešeno (1:1) u Hamburgu u okviru 2. kola grupe F na Evropskom prvenstvu.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/FILIP SINGER

Obe selekcije sada, nakon dva meča, imaju po bod i obe su i dalje u igri za plasman u osminu finala, mada će im taj cilj i te kako zavisiti i od rezultat meča Portugalije i Turske.

Te dve selekcije imaju po pobedu iz prvih mečeva.

U Hamburgu, dominirao je jedan čovek, apsolutni heroj Gruzina danas - golman Giorgi Mamardašvili.

Čuvar mreže Valensije bio je nesavladiva prepreka za Šika, Hložeka i družinu, razbranio se u prvom poluvremenu, u nastavku bio na istom nivou i zaslužio je čistu desetku za današnje izdanje.

Kod gola Šika nije mogao mnogo šta da uradi, situacija je bila takva da je samo pogledom mogao da isprati poravnanje Čeha, prema svemu viđenom do tada, a i posle, potpuno zasluženo.

Selekcija Ivana Hašeka mogla je mnogo ranije do gola, ali nije jer je na golu Gruzina stajao Mamardašvili i dovodio ih do očaja. Čak deset udaraca ka golu imali su Česi u prvom poluvremenu, osam u okvir gola i svih osam je Mamardašvili krotio.

EPA-EFE/FILIP SINGER

Kaitulrao je tada jednom, međutim VAR je spasio Gruziju, signalizirano je igranje rukom Hložeka pre nego što je lopta odsela u mreži.

Gruzija je jedini šut u gol imala u nadoknadi prvog dela meča i bio je to udarac Mikautadzea sa penala koji je skrivio Hranač (strelac autogola protiv Portugalaca).

Tako je ekipa Vilija Sanjola surovo kaznila Čehe za silne promašaje i otišla na odmor sa naom u konačnu pobedu.

Sofascore

Međutim, trebalo je izdržati poluvreme protiv odličnih Čeha, koje je Hašek osvežio sa nekoliko izmena (Ligr i Hitil doneli živost), i uprkos frenetičnoj borbi Gruzini su kapitulirali. Šik je bio na pravom mestu od odbitka lopte od stativu.

Poslednih petnaestak minuta bili su vrlo mučan period po Gruziju, jer su Česi nadirali, preuzeli utakmicu i opsedali gol protivnika. Viđeno je i nekoliko pokušaja ka Mamardašviliju, ali se onaj najbolji u ovoj zaista fenomenalnoj utakmici desio u 95. minutu - na drugoj strani.

U jeku napada Čeha, usledila je munjevita kontra Gruzina, situacija "3 na 1" koju je na kraju završio Lobžanidze - udarcem preko prečke.


Sudija Sibert je desetak sekundi kasnije svirao kraj meča.

Standings provided by Sofascore


 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu