Nova vest
Fudbal 57

22.6.2024.

8:00

Dok svi ne kolabiramo

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković je dan posle utakmice sa Slovenijom sazvao konferenciju za medije na kojoj je primirio naciju. Ili je makar pokušao to da učini.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Profimedia

Izašao je pred novinare u Augzburgu i poslao poruke optimizma, zadovoljstva i mirnoće.

"Nema nervoze i nema predaje", podviknuo je. Čak je podigao prst visoko i zatražio od nacije da čvrsto veruje u njegov tim pred poslednje kolo Evropskog prvenstva.

Prema njegovim rečima, Srbija je u 95. minutu meča sa Slovenijom nagrađena za dobar pristup i dominaciju tokom celog meča. Iako mnogi to nisu baš tako videli.

B92.sport

Ali, dobili smo uverenje da će se sve vratiti protiv Danske. Kao što će Mitroviću za promašaje, a navijačima za uloženo verovanje.

"Ako ćemo reći, taj i taj je pogrešio i primili smo gol zbog nekog, to nije fer i korektno. Jer onda je i Mitrović kriv što je promašivao i nije dao tri gola. Svi smo mi u funkciji tima i tu nema milimetra odstupanja od pristupa i stava. Mi smo krenuli 28. maja i od tada ja kao selektor nemam jedan jedini problem. Nije lako držati ljude zajedno 25 dana, dođe do zasićenja", rekao je Stojković.

Ne kažemo da nećemo i ovog puta verovati. Hoćemo mi, svim srcem. Samo ne znamo u šta tačno. U igru, rezultate, požrtvovanje, sreću...? Ili sve to zajedno?

Priznajemo da ćemo pokušati. Ali, samo još ovog puta. Svi krediti su odavno prekoračeni. Posebno oni koji daju kredibilitet selektoru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B92 Sport (@b92.sport)

Nije baš da smo bili zadovoljni njegovim odgovorima na konferenciji. Pitali smo jedno, on je odgovarao drugo. Mada nam je i sam otkrio neke stvari koje nismo mogli da zamislimo. Na primer, da je nekoliko igrača kolabiralo i da su doslovno oživljavani u pauzi između dva poluvremena.

"Pavlović je kolabirao pa smo ga vratili u život. Slovenci su pričali da će se onesvestiti koliko je teško i vidim ja da je i meni vruće... Ni njima nije bilo lako, ali opet, 111 kilometra smo istrčali, a oni 113. Samo dva više od nas. Znate koji je razlog? Mi smo imali loptu, a oni su morali da trče. Kad imaš posed lopte, pa oni moraju da trče. Bez obzira što je 1:1“.

To je Piksi. Neko ko je rođen pod srećnom zvezdom. To je potvrđeno puno puta do sada i ne samo u trenerskoj karijeri. Ali, zadržaćemo se samo na njoj.

Dva puta ga je fortuna "mazila" u dueluma sa Portugalijom – prvi put u Beogradu kada je Kristijanu Ronaldu poništen gol u poslednjim sekundama, a drugi put u Lisabonu kada je Mitrović u 90. minutu doneo plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Sreća ga je pratila i protiv Bugarske, golom sada otpisanog Darka Lazovića u nadoknadi, što je bio veoma bitan bod u kvalifikacijama za EURO. Naposletku je i sam žreb za pomenute kvalifikacije bio srećan za Piksija, a talija mu je bio i Luka Jović u četvrtak popodne u Minhenu.

Samo zbog te sreće koja ga prati na klupi Srbije, verovaćemo još ovog puta u njegovu sposobnost da je prigrabi za sebe.

Međutim, uz saznanje da je Srbija ostvarila samo dve pobede na velikim takmičenjima od kako se zove tim imenom, a ukupno tri od daleke 2000. godine (sve tri rezultatom 1:0), optimizam nije veliki.

Srbija je, u kao indigom preslikanoj situaciji, bila u Kataru pre godinu i po dana. Tada je izgubila na startu od favorita neobrukavši se (Brazil 0:2), potom jedva izvukla bod u meču u kom je bila favorit (Kamerun 3:3), da bi u trećem morala da se vadi isključivo pobedom i izgubila (Švajcarska 2:3).

Sada smo pokazali više nego što se očekivalo protiv Engleske (0:1), a manje protiv Slovenije (1:1).

Preostala je još ta Danska, da pobedom odemo u nokaut fazu ili porazom spakujemo kofere i vratimo se kući.

EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro

Jasno je da nešto ne štima u ulasku u mečeve i da nam je potrebno mnogo više od vere i sreće. Možda je rekordan broj srpskih navijača na tribinama uticao da se igračima vežu noge na početku.

Da li je potrebna drugačija motivacija? Pitali smo Piksija, ali on ni da čuje.

"Što se motivacije tiče ništa nećemo menjati. Sve će biti na najvišem mogućem nivou", odgovorio je Piksi.

Nije nam Piksi ocenio igru Mijata Gaćinovića i Sergeja Milinković-Savića, iako smo mu i to tražili drugim pitanjem. Ali, zato jeste svoju uspešnu izmenu – Luku Jovića.

"Kada primite gol i kada gubite loptu u otvorenom prostoru, naravno da morate da vodite računa da se to što manje dešava. Igra grešaka, to je fudbal. Ko ih pravi više ne može da pobedi. Oceniti igru zbog jedne greške... Niti sam bio neko ko kritikuje, pogotovo ne javno, a to se dešava i moramo to da ih smanjimo na minimum. Imate trenere koji zapišu koga menjaju i njega ne zanima šta se dešava na terenu, a mene zanima i te kako. Gledam kako da odlukama doprinesem da tim bude bolji, svežiji, opasniji i bolji. To je moj sistem rada i ja tako razmišljam. Neko će reći da sam super osetio da ubacim Jovića jer je dao gol. Taj gol je zlata vredan".

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Možda će tek vredeti kao zlato, ali samo ako "orlovi" u utorak od 21.00 pokažu sve ono što do sada nisu.

Energičan start utakmice, dobru realizaciju, borbu za svaku loptu i pobednički mentalitet.

Da li to igrači Srbije imaju u sebi i mogu li da sve to sprovedu u krajnji uspeh? Pozabavićemo se u narednim danima.

Ako do tada svi već ne kolab(or)iramo.

Podeli:

Komentari 57

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu