Nova vest
Fudbal 28

21.6.2024.

18:20

Balkanizam na EP: Srbija prijavila Albaniju i Hrvatsku, tzv. Kosovo Srbiju, Makedonija Albaniju

Evropska fudbalska federacija imala je pune ruke posla u samo sedam dana EURA s obzirom na broj tužbi koje su im podneli čelnici fudbalskih saveza sa Balkana.

Izvor: b92.net/klix.ba

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

I dok svet obilaze i lepe scene poput druženja brojnih navijača različitih reprezentacija kao što je bilo prijateljsko prepucavanje navijača Srbije i Slovenije na ulicama nemačkih gradova, mnogo više pažnje privlače negativne stvari vezane za njih.

Sve je počelo već drugog dana Eura kada je Fudbalski savez Srbije tužio Albance zbog ponašanja njihovih navijača tokom meča protiv Italije.

UEFA je kaznila Albaniju sa 37.375 eura zbog paljenja pirotehnike, ubacivanja objekata na teren, uletanja na teren i zbog prikazivanja provokativnih poruka koje nisu prikladne sportskom događaju. U konkretnom slučaju provokativna poruka je bila mapa "Velike Albanije".

Nakon toga na utakmici između Srbije i Engleske je na tribinama osvanuo transparent na kojem je zastava teritorije Kosova na kojoj je ispisan slogan "Nema predaje".

Fudbalski savez takozvane države Kosovo je odmah uputio žalbu UEFA-i koja je kaznila Fudbalski savez Srbije sa 14.500 evra.

Nakon toga odigran je susret između Hrvatske i Albanije, a oba saveza su UEFA prijavile Srbija, ali i Severna Makedonija.

Naime, Fudbalski savez Srbije je prijavio Hrvate i Albance jer su navijači obe selekcije tokom utakmice skandirali "Ubij Srbina!", dok su Makedonci zatražili kaznu za Albance jer je njihov reprezentativac Mirlind Daku nakon utakmice stao pred navijače i na megafon uzvikivao: "Je**š Makedonce!".

I dok UEFA još uvek vrši istragu povodom te tri prijave zbog dešavanja na susretu Albanije i Hrvatske, juče joj je stigla još jedna, i to s Kosova.

Kosovari su ponovo tužili Srbiju, ovaj put zbog, kako je navedeno, "ponavljanja ponašanja sa nacionalističkom i rasističkom retorikom navijača Srbije na utakmici Grupe C između Slovenije i Srbije, koja je održana u četvrtak u Minhenu", naveli su.

Podeli:

Komentari 28

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu