Nova vest
Fudbal 11

21.6.2024.

12:58

Italijani dobro uzdrmani pred Hrvatsku

Selektor Italije Lučan Spaleti, igrači, javnost na Apeninima, svesni su koliko su daleko od evropskog vrha nakon lekcije koju su dobili od Španije.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Meč odluke sa Hrvatskom "azuri" neće čekati u najboljem ambijentu.

Italijanski mediji su prilično kritički nastrojeni prema aktuelnim evropskim prvacima posle totalno neravnopravne borbe viđene u četvrtak uveče u Gelzenkirhenu.

Evropski "klasik" nije bio ni "d" od derbija zahvaljujući superiornim Špancima i neubedljivim Italijanima koji su delovali kao prva verzija Alfa Romea naspram najnovijeg SEAT-a.

"Furija" je pretrčala i nadigrala Spaletijevu "skvadru".

Govor tela igrača Italije nakon poraza nije odavao samo rezultat, to je najmanje važan podatak, koliko način na koji su potučeni.

Igrački, taktički, brzinski, u svakom smislu. Španija je dominirala kao u najbolja vremena kada je gospodarila svetom i Evropom. Možda baš ovaj tim Španije bude još jedan "zlatni", jer ima sve elemente da ide do samog vrha, no o njima nekom drugom prilikom.

Španija je prošla dalje (dve pobede, gol-razlika 4:0), a Italija strepi.

Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino


Sreća u nesreći po Italiju je što i sa remijem protiv Hrvata može dalje, ali treba postići i taj rezultat posle spoznaje o sopstvenim kvalitetima nakon što ih je pregazila Španija. 

"Nemojte da vas zavara rezultat 1:0. On nikako ne pokazuje pravo stanje stvari na terenu. Sa izuzetkom poslednjih nekoliko minuta, kada je Italija napadala, Španija je držala loptu 80 minuta i jedino nije uspela da tu dominaciju kruniše sa više golova. Razlika u individualnom i timskom kvalitetu Španaca je u pojedinim trenucima bila ponižavajuća za Italiju. Znali smo da su jači od nas, ali nismo znali da su toliko jači. Nismo bili konkurentni. Oni su igrali, a mi smo pokušali da pariramo samo preko Donarume, najboljeg igrača utakmice. Odnos u udarcima ka golu bio je 20:4. Videli smo ogromnu razliku u opasnim prilikama, svežini, driblinzima, kvalitetu i kreaciji", upečatljiv je komentar italijanske Gazete o igri dva tima.

Svestan je i Spaleti koliko je njegov tim bio inferioran naspram rivala.

"Bili su toliko bolji od nas u svim elementima iggre. Pretrčali su nas, bili su svežiji. To je napravilo razliku", rekao je, između ostalog, selektor Italijana.

Takva, utučena Italija, sada mora na megdan isto tako uzdrmanim Hrvatima koji nemaju kud nego da navale na gol i da pokušaju da pobede.

Nemoć Italije protiv Španaca može biti samo podstrek Dalićevom timu pred meč odluke, mada "vatreni" imaju svoje probleme o kojima moraju da brinu i da ih reše, jer ni oni ne briljiraju.

Hrvati su podbacili protiv Španije, tek nešto bolji bili su protiv Albanaca, pa će sudar sa Italijanima biti prilika da "obrišu fleke" i dođu do željenog rezultata.  

Podeli:

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu