Nova vest
Fudbal 14

21.6.2024.

11:00

Peđa Mijatović analizirao igru Srbije: "Možda bi bilo bolje..." VIDEO

Proslavljeni fudbaler Predrag Mijatović veruje da Srbija uz pozitivan pristup može pobediti Dansku i proći u osminu finala Evropskog prvenstva.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport/Srdjan Stevanovic

Srbija je poražena u prvom kolu od Engleske (0:1), potom je u 95. minutu "iščupala" bod protiv Slovenije (1:1) i baš tim golom sebi obezbedila mogućnost da u poslednjem kolu, sa Danskom, igra za prolaz u osminu finala. 

Mijatović kaže da je najvažnije biti optmista.

"Ja sam uvek optimista i mislim da je na ovakvom takmičenju negde i pozitvno da krenete od manjeg ka višem", kaže Mijatović na početku razgovora za TV Prva.

Prokomentarisao je bojažljiv pristup meču sa Englezima.

"Protiv Engleza je bilo problema na početku, čini mi se da je Srbija pokazala preveliki respekt prema rivalu. Kasnije kada smo videli da Englezi nisu imali svoj dan, onda smo se oslobodili i igrali mnogo bolje. Drugo poluvreme bilo je vrlo korektno, možda smo i mogli da damo gol i izjednačimo".

Video je Mijatović isti start Srbije i protiv Slovenaca.

"Bio je isto tako neki stidljiv početak ali kasnije se utakmica otvorila. I jedni i drugi su mogli da pobede, na kraju je Srbija postigla srećan gol koji nam daje nadu i mogućnost da nastavimo učešće na Evropskom prvenstvu. Danci su, naravno, ozbiljni, nije lako protv njih što su pokazali u ova dva meča. Međutim Srbija je bila bolja u drugoj nego u prvoj utakmici. Pozitivno je to što smo stvorli više šansi. Mitrović je kao najbolji strelac promašio šanse koje inače ne promašuje, što ne znači da u narednoj utakmici neće dati neki gol i odvesti u drugi krug. Treba biti pozitivan. Razumem razne komentare, ali dublju analizu treba napraviti tek posle takmičenja".

EPA-EFE/MARISCAL

Zašto stidljiv početak?

"Možda je to trauma od prošlog Svetskog prvenstva gde smo otišli sa velikm očekivanjima maltene da budemo najmanje u polufinalu. Pred ovaj EURO je postojala neizvesnost kakvi smo, šta ćemo, da se ne obrukamno i mislim da se nismo obrukali. Mislim da Srbija ima karakter, personaliti, ima dobrih faza, a naiđu i one loše faze. Mislim da je odbrana do sada bila dobra. Grešilo se, normalno, sve je to sastavni deo fudbala".

Nije Mijatović želeo da ulazi u Piksijeva taktička opredeljanja, ali je bliže stavu da bi možda moglo da se proba sa jednim klasičnim špicem od starta, nego sa dvojicom.

"Piksi sigurno neće menjati stil. Po onome što sam video u kvalifikacijama i po ovim utakmicama na Svetskom prvenstvu i Euru, Sribja ima karakteristike ofanzivne ekipe. Piksi forisra to. Nije sve u odbrani, koristi kreativnost igrača poput Tadića, SMS-a, međutim nekada te stvari funkcionišu, nekad ne, zavisi od protivnika. Jasno je i da su ekipe studirale igru Srbije i sada znaju kako neutralisti Vlahovića i Mitrovića. Može se otuda pokazati kao dobro rešenje da se počne sa jednim napadačem, a da drugi uđe u poslednjih pola sata, međutim ne bih ulazio u tu vrstu analize, nisam trener. Ali nije lako pobediti na ovakvom turniru, posebno kada moraš da pobediš, jer to iziskuje mnogo rizika".

Mijatović kaže da je Danska, koju Srbija mora da pobedi za plasman u osminu finala, pokazala najviše u grupi C do sada.

"Sada je potrebna pobeda protiv Danske. Nije nemoguća, imamo kvalitet. Opasnosti su razne sa njihove strane. Danska je ekipa koja ima vrlo kvalitetne igrače, pokazali su na prve dve utakmcie da su kadri da možda budu iznenade na Evrpskom prvenstvu. Sa Slovencimna su odigrali dobro u prvom poluvremenu, posle su Slovenci bili bolji. Sa Englezima su bili jako dobri, sigurni, superiorni. Danska ima dobru energiju, dva remija, što je, mislim, premalo za njih u odnosu koliko su kvalitetni. Biće teško, ali postoje utakmice na ovakvim takmičenjima na kojima morate da uradite nešto posebno da prođete dalje. Biće teško, ne i nemguće".

Izvor: prva

Podeli:

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Prevarant. Ne znam zašto bih mu verovao"

Ari Emanuel, jedan od najmoćnijih ljudi u industriji zabave, kritikuje Sema Altmana iz OpenAI-ja, nazivajući ga "prevarantom", ispitujući rizike i korist veštačke inteligencije i zalažući se za njenu regulaciju.

Zimo

8:15

6 h

Novo Sport Video Menu