Nova vest
Fudbal 2

21.6.2024.

10:15

EURO iz drugog ugla – Srbija do Minhena VIDEO

Minhen, jedan od domaćina Evropskog prvenstva 2024, postao je pozornica za susret fudbalera i navijača Srbije i Slovenije.

Aleksandar Stajkovac
B92.sport/AS

Grad poznat po svojoj kulturnoj i istorijskoj baštini, pretvoren je u živopisnu scenu ispunjenu bojama, pesmom i neizmernim entuzijazmom navijača.

Marijenplac, glavni trg u Minhenu, bio je epicentar okupljanja navijača. Srpski i slovenački navijači, zajedno su okupirali trg još od 9 sati ujutru i “zagrevali se” za utakmicu, koja je bila zakazana za 15 časova.

Naši navijači, poznati po svojoj strasti prema fudbalu, prate reprezentaciju gde god da ona igra, čak i na drugom kraju sveta, što smo mogli da vidimo pre dve godine u Kataru, kada su srpski navijaci "okupirali" Dohu.

Sa posebnom energijom stigli su u Minhen, euforija pred utakmicu je bila velika, a kako i ne, kada smo na kontinentalnom takmičenju obezbedili plasman posle 20 godina.

Zastave sa natpisima različitih gradova Srbije, trube i neizbežne navijačke pesme orile su se na glavnom trgu stvarajući vrhunsku atmosferu.

Ako bi neku pesmu ili momenat mogao da izdvojim, najzanimljivije skandiranje srpskih navijača bilo je: "Luka Dončić jedan je od nas".

Izvor: B92.sport

Na drugoj strani, slovenački navijači su svojom energijom pokazali koliko im znači podrška reprezentaciji. Zeleni dresovi, zastave i transparanti ispunili su trg, a pesme kao što su "Kdor ne skače, ni Sloven'c" odzvanjale su u ritmu.

Slovenija je, kao manja država, pokazala koliko je strastveni njihov fudbalski duh. Deluje kao da ih je bilo i više nego srpskih navijača pogotovo na stadionu.

Uprkos rivalstvu na terenu, na Marijenplacu vladala je atmosfera prijateljstva i zajedništva. Srpski i slovenački navijači često su se pridruživali jedni drugima u pesmi. Nije bilo provokacija, niti bilo kakvih problema. 

Kada je sat otkucao 12, veliki broj navijača, onih što je imalo kartu za utakmicu, krenulo je put Alijanc Arene, kako bi se na vreme ukrcalo na stadion.

Ko god je imao kartu za utakmicu, mogao je da koristi i prevoz za džabe, a sa Marijenplaca direktno je išao metro do stadiona. Dobra organizacija i pojačan raspored vožnje, omogućio je navijačima brzo da dođu do stadiona.

Zanimljivo, pesma i slavlje se nastavilo i u metro stanici, kao o samom vozu. Gde su se navijači međusobno nadglašavali. 

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Jedini problem je bio taj što nije radila klima, pa su navijači dobili “besplatnu saunu” do stadiona, a put traje nekih 20tak minuta.

Po dolasku na stanicu kod stadiona, bilo je još nekih 10 minuta pešačenja do kapija, gde sve funkcioniše brzo i bez problema.

Alijanc arena, je stvarno ostavila utisak. Ovaj impozantni stadion, sa kapacitetom od preko 75.000 gledalaca, pružio je savršenu pozornicu za spektakl i euforiju koju su doneli navijači obe reprezentacije.

Bila je ispunjena skoro do poslednjeg mesta. Navijači su pored fudbala, mogli da uživaju u dobrim nemačkim kobasicama, perecama i pivu.

Što se same utakmice tiče, deluje da su malo glasniji bili Slovenci, ali ni srpski navijači nisu izostajali, pogotovo u drugom poluvremenu, kada je "Orlovima" trebao vetar u leđa.

B92.sport

Na kraju Luka Jović je golom doneo radnost navijačima Srbije i produžio im nadu o plasmanu u narednu fazu takmičenja. Čini se kao da su više Slovenci bili razočarani rezultatom, pošto su gotovo upisali tri boda.

Njihovo nezadovoljstvo je moglo da se vidi i nešto dalje od stadiona u kafani.

Po završetku utakmice, stadion se brzo ispranio, bilo je otvoreno više izlaza kako bi navijači mnogo lakše napustiti stadiona. Usledilo je novo pešačenje od 10 minuta nazad do stanice. 

Bile su velike gužve, ali ko god je bio u prilici brzo je prigrabio mesto u vozu koji vozi nazad u centar, a tamo je nastavljena dalja žurka.

B92.sport

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu