Nova vest
Fudbal 6

21.6.2024.

9:20

"Srbi nam leže kao protivnik, ali nam ne leže u poslednjim sekundama"

Nekadašnji reprezentativci Slovenije Ermin Šiljak i Sašo Udovič sumirali su utiske posle meča sa Srbijom u kojem je "dežela" bila bliže pobedi.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Jovićev gol u 95. minutu srušio je snove Slovenije da već u Minhenu obezbede osminu finala Evropskog prvenstva, pa će morati težim putem - uz obaveznu pobedu protiv Engleza.

"Šok, šta reći. Čekate kraj meča, čuvate rezultat u poslednjih pet minuta, ali fudbal se nekad igra i 95. minuta, do poslednjeg zvižduka. Ovog puta Srbi su bili zaista srećni u tom poslednjem napadu. Nisu zaslužili, ali to je fudbal", kaže Ermin Šiljak, član reprezentacije od 1994. do 2005. godine.

Udovič je meč gledao sa lica mesta.

"Kada vam se ovako nešto desi, ne spavate dva dana. To je sigurno. Sada je ekipi potreban mir. To je fudbal, ovo je bila naša dobra utakmica, ali nismo pobedili. Nije lako pripremiti se za Engleze", kaže Udovič i dodaje:

"Šta da kažem... Odigrali smo sjajno u prvih 25 minuta. Zaista smo ih pritisnuli, naterali ih da se povuku. Elšnik je pogodio stativu, Mlakar je imao šansu, Šeško je šutirao preko gola. U drugom poluvremenu, međutim, bilo je uspona i padova. I Srbija je bila opasna. Imali su šanse, posebno u drugom poluvremenu. Ali kada primiš gol u poslednjim sekundama... Odigrali smo dobru utakmicu, bili smo ekstremno kompetitivni. Da smo izdržali još samo minut".

EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Šiljak je saglasan da je Slovenija bila dominantna u prvom poluvremenu.

"Igrali smo ekstremno dobro, sjajno do 1:0. Nažalost, na kraju nosimo gorak ukus zbog gola koji smo primili u poslednjim sekundama. Srbi su se provukli. Na osnovu svega viđenog, zaslužili smo više. Igrali smo fantastično, sjajno. Prvo poluvreme bilo je bez greške. Srbi su verovatno dobili instrukcije na poluvremenu, sabrali se i pritisli nas na početku, ali je Oblak bio odličan, što je bilo ključno tada. Mislim da smo igrali vrlo pametno, brzo, čvrsto. Nažalost, nažalost... Kažem to jer sam i dalje u šoku da nam je tako malo nedostajalo za istorijsku pobedu i istorijski plasman u osminu finala. Ali i dalje imamo šansu za tako nešto. Hajde da iznenadimo sami sebe protiv Engleza. Nemamo šta da izgubimo".

Utisak obojice je da je Slovenija odigrala jedan od najboljih mečeva poslednjih godina.

"Da, mislim da jeste. Svi želimo da vidimo Sloveniju uvek u ovakvom izdanju. Bili su ekstremno kompaktni, pametni, borbeni, nametnuli visok tempo. Ako budemo ovako igrali i ubuduće, daleko ćemo dogurati", uveren je Šiljak.
 

"Svakako, svakako", nadovezuje se Udovič i dodaje:

"Igrali smo odlično u kvalifikacijama takođe, ali ovo protiv Srbije bilo je zaista dobro. Srbi nam očito leže kao protivnik ali nam ne leže u poslednjim momentima".

Aktuelni slovenački tim je pravi primer kako jedan sastav napreduje iz meseca u mesec, iz godine u godinu. Pre dve godine ova ekipa poražena je od Srbije 1:4 u Ligi Nacija.

Od tada beleži smao uspon. Sada je bila sasvim blizu pobede nad istim protivnikom.

"Za sve je potrebno vreme. Pre svega, potrebno je da selektirate ekipu. Mi nismo velika nacija, nemamo mnogo dobrih igrača i svaki nam je važan. Ali onda je i potrebno vreme da se sastavi mozaik. Svi moraju imati važan doprinos. To je poenta. Pronaći igrače i pronaći mesto u timu za svakog od njih. Potom tu je homogenost, zajedništvo igrača koji igraju dugi niz godina. Tako se rađa dobra energija, da svi dišu kao jedan. Tako se dolazi do rezultata. Naravno, ova ekipa ima iindividualni kvalitet".

Standings provided by Sofascore


 

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu