Nova vest
Fudbal 34

20.6.2024.

18:05

Srbija na skeneru B92.sport: Što nisu velike "zvezde", jeste Luka Jović

Fudbaleri Srbije uspeli su u dramatičnoj završnici da izvuku bod protiv Slovenije i tako sačuvaju kakvu-takvu nadu da se domognu osmine finala Evropskog prvenstva.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Starsport

Ponovo smo videli mnoge stvari koje nisu valjale, ovog puta u napadu, tamo gde je Srbija, pričali su, bila najjača.

Aleksandar Mitrović se ispromašivao, Dušan Vlahović nije postojao, Dušan Tadić malo razigravao svoje saigrače... Dok se nije pojavio Luka Jović.

Izvor: b92,sport

U 95. minutu je uspeo na sebi nesvojstven način da pogodi glavom posle kornera i, promeni raspoloženje srpskih igrača navijača za 180 stepeni.

Međutim, da li će to biti dovoljno za potpuni preokret ovog Evropskog prvenstva, videćemo kroz pet dana protiv Danske.

Do tada, analizirali smo pojedinačni učinak svih srpskih igrača i selektora.

Starsport

Golman i odbrana

Predrag Rajković – Najbolji igrač Srbije u dosadašnjem toku prvenstva je upravo igrač koji nije bio projektovan u startnih 11. Srpski golman je briljirao u prvom poluvremenu, skinuo sve što mu je došlo pod ruku, a pripomogla je i stativa. Ništa manje impresivan nije bio ni u drugom delu, kada je Šeško gađao pod prečku, a Rajković se još jednom istakao. Međutim, opet je u jednoj situaciji bio žrtva saigrača koji su ga izdali.

Miloš Veljković – U većem delu meča dobar u borbi sa super nezgodnim Benjaminom Šeškom, koji nije uzalud napadač Lajpciga i prva zvezda slovenačke reprezentacije. Zadovoljstvo zbog promene pozicije sa Milenkovićem je obostrano.

Nikola Milenković – Nametnuo se kao stub odbrane. Sada kada je u centrali, on je taj koji vidi sve i komanduje levo i desno, što mu mnogo više odgovara nego da je zadužen za desnu stranu. Jedan od najboljih pojedinaca među "orlovima", iako je u konačnom ishodu njegova odbrana ponovo kapitulirala. Ne njegovom krivicom.

Strahinja Pavlović – Bilo mu je malo potrebno da upali mašinu. Od početne greške koja je prošla bezazleno, pa i prolaska Elsnera pored njega za pogođenu stativu, u nastavku smo videli "zver" koja ide na loptu tamo gde drugi ne bi nogom, od koje se Šeško odbijao i koja je energijom dala primer ostatku tima.

Starsport

Vezni red

Andrija Živković (do 82. minuta) – Previše su tvrdi bili Slovenci za omalenog Živkovića, te nije uspeo nijednim prodorom da ih rani. Energija sa kojom je igrao jeste bila na visokom nivou i to je za svaku pohvalu. Ali, to se na kraju ne računa. Ipak, defanzivno odlično postavljen i njegovom stranom se "nije zujalo" kao levom.

Filip Mladenović (do 46. minuta) – Nadali smo se svi da će nastaviti tamo gde je stao protiv Engleza, ali nije. Imao je ozbiljnih problema sa Karničikom koji ga je rani opteretio žutim kartonom. Zbog toga je morao van igre već na poluvremenu.

Ivan Ilić – I ovog puta je imao dobru energiju, nudio se na više strana terena, ali ostao nedorečen. Kao u situaciji kada je trebalo bolje da centrira u prvoj i poslednjoj pravoj akciji Srbije na meču. Prečesto je bio nemi posmatrač dešavanaj na sredini terena nego akter. Ali, piše mu se asistencija iz kornera u 95. minutu koja mu je ogroman plus.

Saša Lukić (do 64. minuta) – Krenuo je vrlo nesigurno i odmah izgubljenom loptom mogao da košta Srbiju primljenog gola. Ali nije dozvolio da taj kiks preraste u veću nesigurnost. Međutim, drugi problem je kod njegovog imena. Fizička sprema. Kada je istrčao sjajnu kontru u 43. minutu i potom šutirao, pa bio izblokiran, doslovno nije imao snage da se pomeri i krene nazad. Malo se oporavio u pauzi, dovoljno da izdrži još svega 17 minuta.

Dušan Tadić (do 82. minuta) – Možda je najspremniji igrač u ovom timu, ali je tim rečima sam sebi nabacio breme da to isto mora da pokaže na delu. Kapiten je ovog puta i primio 100 lopti, kao što je želeo protiv Engleza, ali je samo dve ili tri iskoristio za pravi pas. Onaj najbolji ka Mitroviću, njegov najbolji saigrač nije pretvorio u gol.

Starsport

Napad

Dušan Vlahović (do 64. minuta) – Stalno okrenut leđima golu, a na njima je uvek imao Drkušića. Prvi put kada se tu našao Janža, izborio je prekršaj i slobodan udarac. Iz kog, opet, nije uradio ništa iz dva pokušaja. Još jedna njegova bleda partija u nacionalnom dresu koja će brzo biti zaboravljena.

Aleksandar Mitrović – Čak četiri zicera je promašio naš najbolji strelac u istoriji. Previše. Tukao ga je Jaka Bijol na svakom delu terena, što je sudija Kovač tek sporadično kažnjavao i time "pomagao" Slovenca. Kasnije je kvalitet isplivao na površinu, posebno kada je u preuzimanju na njega prelazio Karničnik. Ali, Mitrovića danas nije hteo gol protiv Jana Oblaka, iako šanse jesu. Neke su bile zaista neverovatne.

Izmene

Mijat Gaćinović (od 46. minuta) – Za samo četiri minuta je uradio više nego Mladenović za 45. Njegova ubačena lopta je umalo "naterala" Bijola da postigne autogol. Delovalo je da mu se igra fudbal. Međutim, zbog onoga što je uradio u 69. minutu trebalo bi da ga bude sramota. Izgubio je loptu od Karničnika na polovini rivala i nije imao nameru da potrči nazad u defanzivu. Epilog – Karničnik je postigao vodeći gol za Sloveniju baš tamo gde je Gaćinović trebalo da bude.

Sergej Milinković-Savić (od 64. minuta) – Pet minuta je bilo dovoljno od njegovog ulaska u igru da Srbija primi gol, a u prebrojavanju kod kontre Slovenaca je upravo on motrio na strelca Karničnika. Toliko o njegovom učinku na ovoj utakmici.

Luka Jović (od 64. minuta) – Nekoliko puta dobro primio i odložio loptu na stranu ka Gaćinoviću, ali nije dobio nijednu pravu šansu. Sve do 95. minuta kada je ponovio ono što je uradio protiv Škotske u baražu za EURO 2020. Njegov gol mogao bi da preokrene kompletno raspoloženje oko reprezentacije i dosadašnji turnir. Samo ako se ostali budu "nadogradili" na njega.

Lazar Samardžić (od 82. minuta) – Odmah u prvom minutu je prodorom i udarcem izmamio izdahe na stadionu. Možda je trebalo ranije da dobije šansu.

Veljko Birmančević (od 82. minuta) – Još jedna zakasnela izmena, koja je za kratko vreme pokazala da je trebalo on da uđe u igru na poluvremenu, a ne Gaćinović.

Selektor

Dragan Stojković – Nema mu se šta zameriti, kada je u pitanju startna postava, ali ima kada je reč o izmenama. "Pogodili" smo njegov sastav i upravo to su onih 11 koje bi 95 odsto Srbije izabralo. Ali, pored izbora igrača potrebno je malo više poraditi na ulasku u utakmicu, koji je u poslednjih pet isti – spor i veoma loš. Zbog čega je to tako? Piksi mora pod hitno da reaguje, ali ćemo probati da dobijemo odgovor narednih dana. Do tada, takođe bi valjalo porazmisliti o nekoj novoj krvi u ekipi, a tu mislimo na više minuta za Birmančevića i Samardžića. Videli smo i pozdrav sa Dušanom Tadićem, što svakako raduje. Samo još da obojica zajedno podignu celu ekipu na viši nivo profesionalnosti i posvećenosti.

Podeli:

Komentari 34

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu