Nova vest
Fudbal 0

20.6.2024.

11:17

Dan kada je Srbija postala prvak sveta – sedmorica igraju na EURO VIDEO

Taj 20. jun 2015. godine ostaće zlatnim slovima upisan u istoriju srpskog fudbala.

Srđan Novaković
FSS

Na taj dan Srbija je postala prvak sveta u fudbalu. Većina vas i dan danas ne može da veruje kada to izgovori, ali su dečaci predvođeni Veljkom Paunovićem napravili svetsko čudo i posle pobede nad Brazilom u velikom finalu popeli se na krov sveta.

O kakvom podvigu se radi govori i način na koji je Srbija zadivila fudbalski svet. Posle četiri produžetka! Da li je svet nekad u nekom uzrastu video nešto slično?

Uostalom, sam plasman na šampionat predstavljao je ogroman uspeh, ali  Fudbalski savez Srbije, pre svih selektor Veljko Paunović i njegovi izabranici hteli su više, hteli su istoriju. I ispisali su je zlatnim slovima.

Srbija je prvo posle dosta sreće prošla grupu, gde su se nalazili Urugvaj, Meksiko i Mali. Potom je u osmini finala usledio okršaj sa Mađarima i pobeda posle produžetka, do kojih su orlići stigli golom u poslednjim minutima.

Potom ih je u četvrtfinalu čekala reprezentacija SAD, koju su eliminisali posle boljeg izvođenja penala.

Za finale su fudbaleri Srbije igrali protiv Malija, a dobro je poznato koliko je teško pobediti jednu istu selekciju dva puta na istom takmičenju. 

tome su uspeli i tako su se plasirali u finale, gde ih je čekao Brazil.

Evrospki protiv pravih Brazilaca za titulu prvaka sveta. Srbija je povela golom Staniše Mandića, Brazil se brzo vratio, tako da smo i na ovom meču gledali produžetke.

Sve je bilo rešeno u 118. minutu kada je krenula akcija od Ilića, predao je loptu Živkoviću koji je odmah u prostor šalje Maksimoviću, sjajni vezista iz drugog plana izlazi jedan na jedan sa brazilskim golmanom i kao da je prvi a ne 118.minut po zemlji šalje loptu njemu kroz noge i Srbiji daruje uspeh za anale, pehar za istoriju.

FSS

Hoće li ovaj dan doneti i sreću reprezentativcima Srbije, koji u drugom kolu EURO igraju protiv Slovenije, a u timu Dragana Stojkovića se od zlatnih momaka sa Novog Zelanda nalaze, Andrija Živković, Sergej i Vanja Milinković-Savić, Miloš Veljković, Nemanja Maksimović, Srđan Babić i Predrag Rajković.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu